FREDERIC BORRÀS
AUTOR DEL LLIBRE ‘DESCUBRA LA AUDITORIA. LA VIDA EN UNA BIG FOUR'
“El creixement i la creació d'ocupació vindran de la pime”
El 1975, quan vaig començar, només un grapat de persones sabien què era un auditor
Frederic Borràs va entrar a KPMG el 1975 i ha estat soci i màxim responsable de la firma d'auditoria a Catalunya, les Balears i Andorra fins que es va retirar, l'any passat. Ara és membre de diferents consells d'administració i s'ha incorporat a la firma Morera Asesores & Auditores.
Com era la professió d'auditor el 1975?
Era totalment desconeguda, només un grapat de persones sabien de què es tractava. Cal pensar que l'economia espanyola era pràcticament autàrquica. Ara tot això ha canviat gràcies, en primer lloc, a l'aprovació de les normes comptables fomentades en les directives comunitàries i al desenvolupament dels mercats financers, que reclamen informació que sigui fiable. Avui en dia tenim una economia molt internacionalitzada, amb empreses arreu del món, que són la prova de l'evolució tan important que hem experimentat des dels anys setanta.
Precisament el fort desenvolupament de l'economia financera i la crisi del 2007 van palesar la necessitat de desvincular algunes activitats, com ara l'auditoria i la consultoria. Pensa que s'ha resolt?
Les coses portades a l'extrem poden donar casos de pèrdua d'independència, però crec que això no pot amagar la gran aportació que les firmes de serveis professionals han fet a les empreses. Han estat la porta de noves tecnologies i metodologies de gestió en totes les àrees. Una prova de la nostra aportació és que no poca gent procedent del món de les auditories i la consultoria ocupa avui alts càrrecs en companyies punteres a l'Estat.
Quina és, doncs, la relació entre les firmes d'auditoria i la pime?
Per a les empreses que cotitzen o que recorren als mercats financers, el paper de l'auditoria és més aviat donar confiança als mercats, però per a la pime el paper de l'auditoria és més assegurar que la informació a partir de la qual es prenen decisions sigui correcta, i després també ajuda quan s'ha de trucar a la porta dels bancs, que avui en dia demanen seguretat per concedir crèdits i que veuen amb molt bons ulls que la informació estigui auditada.
Però el crèdit es resisteix a tornar a fluir.
En aquests moments el sistema financer espanyol l'únic que fa es refinançar, no hi ha crèdit nou, i això és un escanyament per a les empreses. Cal buscar noves fórmules de finançament: reformar recursos propis, cercar private equity o emetre bons, etcètera. Aquí el sector d'auditoria pot ser un gran ajut.
Com serà la sortida d'aquesta crisi?
Tinc clar que serà gràcies a la pime. La gran empresa s'ha dimensionat per afrontar la situació i només la pime pot crear ocupació i impulsar el creixement. Està passant als Estats Units, i aquí serà molt més.
Hi ha bons gestors al capdavant de les empreses?
La crisi ha deixat molts projectes pel camí, però també està demostrant que hi ha molt bons gestors. La prova més clara són les xifres d'exportació: les empreses catalanes són un exemple de com trobar mercats als seus productes. No pot ser d'una altra manera, perquè aquí tenim algunes de les millors escoles de negocis del món, i la formació és clau. Recordem que si formar és car, el preu de no formar encara és més alt.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.