Borsa

Tornada optimista

Els inversors enceten el setembre de manera positiva i les compres es consoliden en els parquets. L'Íbex 35 guanya un 4,40% setmanal impulsat pels grans valors.

El BCE manté en el 0,5% els tipus d'interès,
però no descarta
més rebaixes si la recuperació econòmica no és sòlida
a la zona euro

La tornada de les vacances ha estat menys dura del que s'esperava. Si bé les turbulències a Síria i l'imminent atac bèl·lic amenaçaven els parquets a curt termini, l'ajornament del conflicte fins que els EUA obtinguin els suports necessaris per legitimar l'assalt ha calmat els nervis durant la primera setmana de setembre. A més a més, la percepció que el pitjor de la crisi econòmica ja ha quedat enrere i que hi ha grans economies –com ara la nord-americana, la francesa i l'alemanya– que presenten creixements acceptables que podrien acabar contagiant els països del seu voltant ha fet millorar la confiança dels inversors en aquest període postvacances.

Així, la borsa espanyola ha encetat el setembre amb una revaloració setmanal del 4,40%, després de reconquerir el nivell dels 8.600 punts. Concretament, l'Íbex 35 es va acomiadar divendres en els 8.655 punts i va pujar fins al 5,97% la plusvàlua que acumula l'índex d'ençà que va començar l'any. D'aquesta manera el selectiu índex reprèn el camí alcista que va iniciar a l'agost i que el va dur a encadenar diversos màxims anuals. Però les turbulències a Síria i la recollida de beneficis van desinflar les alces i l'Íbex 35 va acabar l'agost amb un descens de l'1,69%, malgrat tocar màxims del darrer any i mig el 16 d'agost, quan va escalar fins als 8.821 punts.

Al comportament positiu de l'Íbex 35 durant les darreres cinc sessions, hi ha contribuït el bon to experimentat pels grans valors, que han impulsat el selectiu índex cap als 8.600 punts. Els grans bancs han repuntat gràcies a l'allau de recomanacions rebudes de grans cases d'anàlisi internacionals que veuen potencial alcista en moltes de les entitats espanyoles de cara als pròxims mesos. Les paraules del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en què assenyalava que la reestructuració del sector està gairebé finalitzada i que els serrells tindran poc impacte en la liquiditat o solvència dels bancs també van ser tingudes en compte pels inversors a l'hora d'incorporar les accions dels bancs a la cartera.

D'altra banda, els moviments corporatius que s'esperen dins del sector de les telecomunicacions aquesta tardor han situat l'operadora Telefónica entre els valors més alcistes de la setmana. Per la seva banda, la petroliera Repsol i el grup Inditex no s'han volgut perdre la festa alcista i han ajudat l'Íbex 35 a enfilar-se més amunt en les darreres jornades. Tanmateix, els valors que ocupen els primers llocs del rànquing per revaloració setmanal no són els blue chips (grups amb més capitalització borsària), sinó empreses de menor dimensió com les immobiliàries (Sacyr Vallehermoso i FCC), Banco Popular (beneficiat per les recomanacions de compra que ha rebut) i Jazztel (també impulsat per les operacions que s'esperen dins del sector de les operadores). Les pèrdues en la setmana han estat moderades i només dos valors han acabat en vermell (Grífols i Indra).

TIPUS IMMÒBILS.

A part de l'embranzida dels grans valors, la pujada registrada per la borsa espanyola en el decurs de la setmana ha trobat en el BCE i les dades macroeconòmiques dels EUA més benzina per mantenir les alces. Els inversors esperaven amb cautela el resultat de la reunió del BCE i el discurs del seu president. Altre cop Draghi va complaure els mercats en mantenir els tipus d'interès en el mínim històric del 0,5%, però sense descartar més rebaixes en el preu del diner si la feblesa de la recuperació s'accentua en els pròxims mesos. Això va permetre als inversors respirar més tranquils, sabent que Draghi està compromès i adoptarà les mesures que té a l'abast per afermar l'expansió econòmica dels països de la zona euro.

Al marge del BCE, l'atenció dels inversors continua molt focalitzada en la Reserva Federal (FED). La retirada dels estímuls monetaris als Estats Units, prevista per aquest quadrimestre, té els mercats més que preocupats i les dades macroeconòmiques que es difonen són interpretades de forma que apropin o allunyin la fi del programa de la FED. Així, la publicació a finals de setmana de la dada d'atur de l'agost va tenir els inversors paralitzats fins que es va conèixer una menor expansió del mercat laboral.

La reacció de les borses internacionals va ser alcista, atès que la dada no apressa la FED a retirar les mesures d'estímul; tot i això, una segona lectura va contenir els avanços perquè el menor creixement de l'ocupació assenyala una expansió econòmica encara feble. I això tampoc beneficia les borses. A més a més, el suport rus a Síria conegut en el darrer tram de la sessió va caure com una galleda d'aigua freda sobre els parquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.