El Fornet aposta pels locals propis per seguir creixent
La firma ha mantingut el ritme de 2 o 3 obertures a l'any fins i tot en aquests anys de crisi.
Sense fer soroll però amb constància. Amb aquest esperit el Fornet d'en Rossend ha transitat per la crisi i la caiguda del consum sense renunciar a un creixement tranquil i a mantenir el ritme d'obertures de dos o tres establiments per any. Ara la firma fundada l'any 1926 per Rossend Milà Tutusaus compta actualment 32 establiments propis més 9 franquícies, bàsicament a l'àrea de Barcelona, i preveu una nova obertura a la ciutat abans de finals d'any.
“La crisi no ens ha provocat caigudes significatives de les vendes perquè cuidem molt el producte, renovem entre 5 i 6 vegades al dia l'oferta del lineal i cuidem molt el client”, explica el director d'aquesta firma familiar, Carles Garcia. Per a Garcia un dels secrets de l'èxit de la fórmula del Fornet és precisament “un control molt directe dels nostres establiments, de seguida que veiem que hi ha alguna cosa que no funciona reaccionem per canviar el que calgui”, destaca.
Per això el Fornet pot presumir de no haver hagut de tancar cap botiga en els darrers anys de crisi, i ben al contrari, haver seguit el seu ritme d'expansió. “Un ritme sense presses ni estridències”, apunta Garcia, que passa principalment per mantenir l'estratègia de locals propis. “Podríem seguir explotant la línia de franquícies però realment no tenim cap necessitat de créixer ràpidament”, afegeix. La firma -amb 300 treballadors- confia consolidar el volum de vendes de 2012, que va tancar en els 21 milions d'euros.
Fora d'una botiga a Tarragona fruit d'un acord amb El Corte Inglés, la resta d'establiments de la firma es troben a Barcelona ciutat i Garcia afirma que “encara queda marge per seguir expandint-nos per la ciutat”. Això, però, no vol dir que es renunciï a altres aventures, com desembarcar a Madrid. “No és cap objectiu a curt termini, però sí un tema que s'ha plantejat i que podria arribar a quallar si trobéssim el local apropiat”, explica. Un altre tema serà, diu Garcia, “estudiar els gustos dels clients d'allà”, i és que el responsable de la firma assegura que les preferències en gustos van fins i tot per barris.
El Fornet disposa d'un obrador de la seva propietat a l'Hospitalet des d'on se serveix tot el producte i que ha esdevingut un dels trets diferencials de la firma. “Es tracta d'un obrador molt flexible que ens permet mantenir un ventall de producte molt variat i controlar la qualitat de tot el que en surt”, destaca Carles Garcia.
A més la firma està instal·lant forns de pedra en alguns dels seus establiments -el darrer al que té a la confluència del carrer Sant Gervasi amb la plaça Kennedy-, cosa que li permet “coure pa directament allà i oferir un producte amb unes característiques diferents”.
El creixement del Fornet dels darrers anys ha coincidit amb l'auge de cadenes de cafeteries i forns de pa que aposten per decoracions molt cuidades i producte de certa qualitat, un canvi que per a Garcia reflecteix “un gir en la pauta que segueixen els consumidors i que no arriba a la bakery americana però que està deixant en un paper molt més residual el típic bar de sempre”. A pesar de l'auge d'aquest segment el director del Fornet reivindica que no tot és igual. “No tots aposten pel producte fet per ells mateixos.”
Tampoc no ha estat una aposta de tothom -tot i que ara amb la crisi la cosa comença a canviar- destinar el producte sobrant a llars d'atenció a gent sense recursos. “Per a nosaltres és una tradició.”
20 anys servint cafès
El Fornet d'en Rossend reivindica que va ser la que va introduir ara fa 20 anys una fórmula que als EUA feia temps que estava consolidada. Res més que combinar la venda de pa amb els serveis de cafeteria, una activitat que el Fornet va començar al seu establiment de la Rambla de Catalunya de Barcelona el 1993. Per commemorar el vintè aniversari la firma va celebrar aquesta setmana un dia de promoció especial en què els clients van poder adquirir un cafè amb llet i un croissant per 90 cèntims, el preu equivalent al que es pagava en pessetes fa vint anys.