Por als bancs centrals
Mario Draghi sorprèn els mercats en situar els tipus d'interès en el mínim històric mentre als EUA s'especula amb la retirada dels estímuls abans d'hora. L'Íbex-35 cau un 0,93%.
i IAG enlluernen els inversors en una setmana dominada
pels dubtes 'macro'
i les ordres de venda
L'expansió econòmica a la zona euro havia sigut el pilar en el que els mercats havien recolzat la seva espectacular recuperació dels darrers dos mesos. Amb la confiança dipositada en què el pitjor de la crisi ja s'havia deixat enrere, els principals parquets havien superat nivells importants que en alguns casos els havien portat cap a màxims històrics i en d'altres cap a nivells no vistos des de feia anys, com els 10.000 punts de l'Íbex-35. Però ara aquesta confiança presenta escletxes significatives. No és que hagin aparegut dades macroeconòmiques negatives, però la simple actuació del Banc Central Europeu (BCE) dijous passat, anunciant per sorpresa una rebaixa de tipus d'interès fins al mínim històric del 0,25% ha donat raons als inversors per a pensar que encara hi ha crisi per estona. Tot i que en un primer moment l'eufòria va instal·lar-se en els mercats i les compres van disparar els principals índexs, un cop analitzat el moviment del BCE i les paraules del seu president, Mario Draghi, l'optimisme va frenar-se en sec i va donar pas a les pèrdues. Draghi no descarta nous descensos i anuncia un període prolongat de baixos interessos per tal d'estimular una economia que no acaba d'arrencar.
La retallada de tipus del BCE va en línia amb les Previsions Macroeconòmiques de Tardor i que ja a començaments de setmana van refredar els ànims dels inversors. Per a Brussel·les el creixement econòmic de la zona euro serà menor de l'estimat, la recuperació serà gradual i l'atur trigarà a reduir-se. Això contrasta amb la visió positiva del Servei d'Estudis del BBVA, que dimecres mostrava el seu optimisme sobre l'economia espanyola i anunciava la fi de la recessió.
Sigui com vulgui, entre l'actuació del BCE i la gerra d'aigua freda del govern comunitari els temors del inversors, adormits des de feia un parell de mesos, han reaparegut amb força. I si a això se suma que els EUA creixen per sobre del previst, fet que podria obligar a la Reserva Federal (FED) a retirar abans d'hora el seu paquet d'estímuls econòmics, els inversors han preferit optar per la prudència abans de prendre mal.
En aquest escenari de nou ple d'ombres sobre la situació econòmica, el selectiu índex de la borsa espanyola ha acabat la setmana en els 9.747,20 punts en retrocedir un 0,93% en cinc sessions. Aquest descens retalla fins el 19,34% el guany de l'Íbex-35 en el conjunt de l'exercici.
Però quan el panorama econòmic s'enfosqueix, els inversors tenen la capacitat, al menys en aquests moments, de mirar cap a la microeconomia i trobar al·licients per romandre en el mercat. Així, en les darreres sessions les alces s'han concentrat en aquells valors que han presentat bones xifres davant els mercats, com ara l'acerera Mittal Steel Company-antiga Arcelor-, les accions de la qual s'han revalorat al voltant d'un 10% en cinc sessions en anunciar uns bons beneficis trimestrals.
IAG PELS NÚVOLS.
Per contra, les empreses que han decebut els inversors han pagat amb descensos el càstig. Repsol, que ha anunciat una reducció del 17% del seu benefici, ha estat dels valors més baixistes de la setmana en retrocedir prop d'un 4%. L'operadora Telefónica, tot i mostrar als mercats un benefici per sobre del previst també ha estat dels valors més penalitzats en la setmana en la que feia efectiu el pagament del dividend als seus accionistes. La desinversió del Banc d'Espanya a Bolsas y Mercados Españoles (BME) també ha llastrat l'evolució del valor en la setmana.
Els nous temors dels mercats han invertit una tendència que venia repetint-se els darrers dos mesos, quan els descensos de la borsa espanyola eren escassos. Ara, però, la majoria de valors del selectiu Íbex-35 està en terreny negatiu en la setmana que deixem enrere i són poc més d'una desena els valors que han aconseguit esquivar el vermell i sumar alces, encara que siguin minses, com les de Acerinox, Jazztel, Mapfre o Endesa, que estan per sota l'1% en les darreres cinc sessions.