Emprenedors

Autogestió per a les comunitats de veïns

Smartfincas puja a internet la possibilitat de controlar els comptes, contactar amb els proveïdors i generar xarxes socials entre veïns

Qui més qui menys ha hagut de par­ti­ci­par en alguna reunió de la seva comu­ni­tat de veïns que s'allarga fins a altes hores de la nit i que sus­cita més d'una tensió per culpa d'uns comp­tes no sem­pre clars. La gestió de les comu­ni­tats de veïns és una de les acti­vi­tats que menys ha evo­lu­ci­o­nat amb el pas dels anys i la majo­ria d'elles recorre als ser­veis d'un admi­nis­tra­dor de fin­ques per por­tar les fac­tu­res al dia i per solu­ci­o­nar els petits pro­ble­mes i ava­ries que poden anar sor­gint en el dia a dia.

Pen­sant jus­ta­ment en aquests ser­veis els empre­ne­dors de Smart­fin­cas han posat en marxa un por­tal que posa a l'abast de comu­ni­tats de veïns peti­tes i sense entorns com­pli­cats -com per exem­ple un alt per­cen­tatge de moro­si­tat- la pos­si­bi­li­tat d'auto­ges­ti­o­nar-se de manera gratuïta a través d'una apli­cació dis­po­ni­ble al web. “Per por­tar qua­tre fac­tu­res i con­tac­tar amb els proveïdors quan cal fer alguna petita actu­ació a la finca real­ment no cal con­trac­tar els ser­veis d'un pro­fes­si­o­nal aliè”, explica un dels cofun­da­dors de Smart­fin­cas, Pedro García. I ho diu a pesar que ell mateix és un admi­nis­tra­dor de fin­ques amb més de 22 anys d'experiència al sec­tor. “No ho plan­te­gem com una com­petència a l'admi­nis­tra­dor de fin­ques tra­di­ci­o­nal sinó com un ser­vei com­ple­men­tari”, des­taca.

En poc més de dos mesos el por­tal ja té més de 240 de comu­ni­tats de veïns regis­tra­des, bàsica­ment de Cata­lu­nya, tot i que està obert a tot l'Estat, i 4.700 segui­dors a Twit­ter. “La idea és apro­fi­tar molt la tirada de les xar­xes soci­als per créixer”, explica. L'altra pota de Smart­fin­cas són els indus­tri­als proveïdors de ser­veis per a les comu­ni­tats.

El por­tal dis­posa d'una base de dades de 145.000 empre­ses i la idea, explica García, és començar a cobrar-los a par­tir de l'any que ve, “quan arri­bem al miler de comu­ni­tats regis­tra­des i, per tant, tin­guem una massa prou interes­sant per a aques­tes empre­ses”.

INTER­NA­CI­O­NA­LIT­ZACIÓ.

Els tres fun­da­dors de Smart­fin­cas també pre­ve­uen ini­ciar aviat la recerca d'inver­sors per poder esca­lar el negoci i plan­te­jar la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació.“El pla seria esta­blir dele­ga­ci­ons pri­mer a països de l'Amèrica Lla­tina i tan­car ali­an­ces amb socis locals.” De moment tot just han ini­ciat els con­tac­tes per tan­car el que seria la seva pri­mera ronda de finançament, però García creu que el seu model de negoci serà interes­sant al capi­tal. “L'entorn ha can­viat i, de la mateixa manera que la gent quan busca pis ja no va a l'agència de car­rer sinó que entra als por­tals d'inter­net per bus­car l'oferta, també en la gestió de les comu­ni­tats de veïns s'ha de fer aquest pas”, des­taca García.

De fet el pio­ner en les xar­xes per a comu­ni­tats de veïns, la nord-ame­ri­cana Next­door, ha regis­trat un crei­xe­ment expo­nen­cial en els poc més de tres anys que acu­mula al mer­cat i l'octu­bre pas­sat va tan­car la cap­tació de 60 mili­ons de dòlars (uns 44 mili­ons d'euros) del fons Klei­ner Perkins Cau­fi­eld & Byers Tiger Glo­bal Mana­ge­ment, i té regis­trats més de 22.000 veïnats als Estats Units.

A l'Estat espa­nyol fun­ci­o­nen altres por­tals simi­lars, però els fun­da­dors -junt amb Pedro García hi ha Ama­deu Sarrà i Raúl Qui­jada- des­ta­quen que “Smart­fin­cas és l'únic que aposta per la gratuïtat dels ser­veis a les comu­ni­tats de veïns i això, en un con­text de crisi com l'actual, resulta un ele­ment dife­ren­ci­a­dor clar i molt atrac­tiu”.

A banda de l'apli­cació per a la gestió de fac­tu­res i el con­tacte amb proveïdors, Smart­fin­cas ha seguit l'estela de Next­door intro­duint una xarxa social per a les comu­ni­tats de veïns així com un fòrum amb infor­mació sobre nor­ma­ti­ves que afec­ten les comu­ni­tats de veïns i també la pos­si­bi­li­tat d'acce­dir a un con­sul­tori pro­fes­si­o­nal per resol­dre dub­tes sobre les obli­ga­ci­ons legals d'aques­tes comu­ni­tats. “I la idea és anar ampli­ant per intro­duir a poc a poc nous ser­veis”, des­taca Pedro García.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Autogestió per a les comunitats de veïns

Publicat a