Emprenedors

Erasmus per a emprenedors

L'Estat espanyol és el més actiu en aquest programa d'intercanvi de la Unió Europea que es va llançar el 2009

No és el més habitual trobar l'Estat espanyol liderant estadístiques dins la Unió Europea i certament en pocs casos es produeix un lideratge tan evident com en el programa Erasmus per a Joves Emprenedors. Els 1.424 participants que acumula l'Estat des de la posada en funcionament del programa, el 2009, superen de molt la mitjana i posen en evidència la bona acollida d'un programa que organitza estades d'emprenedors en empreses consolidades de diferents països membres amb un doble objectiu: aportar als nous empresaris coneixements i experiències que els ajudin a llançar el seu projecte i alhora contribuir al creixement i la internacionalització de les pimes europees.

Des de la Comissió Europea, d'on penja el programa, s'interpreta que l'elevat atur juvenil existent tant a l'Estat espanyol com a Itàlia -que destaca també amb 1.403 participants- expliquen aquest major grau d'interès, però hi ha altres factors explicatius, com ara el fet que és en aquests dos estats on hi participen més entitats coordinadores, bàsicament cambres de comerç.

“El 2009 pràcticament només hi estàvem nosaltres però s'hi han anat afegint altres organitzacions i això ha fet que es disparés el nombre de participants”, destaca la responsable de projectes internacionals de la Cambra de Comerç de Terrassa i coordinadora d'aquest programa Erasmus, Anna Pajarón.

La Cambra de Terrassa ha gestionat en aquest temps la participació de 70 persones entre empreses acollidores i emprenedors -14 de les quals aquest 2013- i tot i que el perfil és força variat Pajarón explica que “el més habitual és que siguin empreses i projectes del sector serveis i molt orientats a les noves tecnologies i el disseny”. Quant als emprenedors, la crisi i la manca d'oportunitats al mercat laboral ha ampliat el perfil. “Difícilment ens ve algú menor de 30 anys i en tenim molts que superen els 40.”

A pesar del nom el programa no marca cap límit d'edat per als emprenedors que hi volen participar. Les estades poden durar entre 1 i 6 mesos durant els quals la Comissió Europea subvenciona els nous empresaris amb una beca per a la seva manutenció que varia en funció del país d'acollida.

POSITIU PER A LES PIMES.

El programa també resulta molt interessant per a les pimes que acullen aquests emprenedors perquè, com explica la coordinadora a la Cambra de Comerç de Barcelona, Marta Cerdà, “veuen una oportunitat per establir un nou empresari que pot esdevenir soci en l'obertura d'un nou mercat”. Per això el més habitual és que les pimes busquin emprenedors del seu mateix sector o d'activitats complementàries. I també resulta força habitual, expliquen des de les cambres, que les empreses repeteixin l'experiència. “No només perquè potser estan interessats en més d'un mercat europeu, sinó perquè estar en contacte amb un emprenedor també els pot aportar nous coneixements i energia”, apunta Cerdà.

Una de les empreses que ja han participat en el programa és Navitas Paradigma, amb seu a Barcelona i especialitzada en l'àmbit de les energies renovables, l'eficiència energètica i la sostenibilitat. El seu cas és curiós perquè de fet va ser el mateix emprenedor, que és d'Itàlia, qui es va posar en contacte amb ells per proposar-los entrar en el programa. “Buscava una empresa que treballés des de la consultoria l'energia eòlica, i realment no en som gaires a Catalunya”, explica Javier López, la persona que ha coordinat la participació de l'empresa en el programa. “De seguida vam veure que podia ser una bona oportunitat per a nosaltres per obrir-nos a la internacionalització, i a més sense que això representés cap despesa per a nosaltres ja que és el mateix programa qui paga una beca a l'emprenedor.”

Per a Navitas Paradigma l'estada d'aquest emprenedor serà el primer pas per posar en el futur un peu al mercat italià. “Quan aquest emprenedor torni al seu país i posi el seu projecte en marxa segur que necessitarà suport i nosaltres li donarem i alhora guanyarem un soci per atacar el mercat italià”, explica López. L'experiència és positiva també perquè “l'emprenedor que ha vingut és una persona molt activa que ens està ajudant molt en el dia a dia”, i per això López reconeix que es plantejarien repetir amb un emprenedor d'un altre país interessant en l'estratègia d'internacionalització d'aquesta empresa jove fundada el 2008. “Som una pime petita i fins ara no ens ha resultat fàcil fer el salt a l'exterior i per això aquest programa ens ha resultat molt interessant.”

Entre els sectors predominants dins les empreses participants destaquen els serveis turístics, la consultoria o les noves tecnologies, mentre que la indústria quasi no hi apareix.

Dins l'estratègia Europa 2020

El programa Erasmus per a Joves Emprenedors va néixer el 2009 com una prova pilot i de seguida es va incorporar al Programa per a la Innovació i la Competitivitat (PIC). A partir de l'any que ve formarà part del programa Erasmus Plus 2014-2020, que englobarà tots els programes de mobilitat que té activats la Unió Europea i que disposarà d'un pressupost de 14,5 milions d'euros i pretén arribar a uns quatre milions de participants. Brussel·les vol intensificar els contactes empresarials entre els socis de la Unió i alhora facilitar el creixement de les petites empreses amb la internacionalització, així com fomentar l'emprenedoria, element clau en el programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.