Borsa

L'atractiu dels petits

Els inversors renoven la confiança en les empreses de petita i mitjana capitalització. La majoria de cotitzades catalanes enregistren plusvàlues de dos dígits el 2013.

Els índexs Ibex Medium Caps, Ibex Small Caps i BCN Mid-50 es disparen més d'un 40% el 2013 enfront del 16% de plusvàlua de l'Ibex-35

L'opti­misme dels inver­sors s'ha esvaït en les dar­re­res set­ma­nes. Els dub­tes angoi­xen, la fi de l'exer­cici és a prop i poc queda ja per fer en els par­quets. Aques­tes incer­te­ses estan bene­fi­ci­ant les empre­ses de petita i mit­jana capi­ta­lit­zació. Pre­ci­sa­ment, els inver­sors s'han fixat en aques­tes com­pa­nyies cotit­za­des des de l'esclat de la crisi borsària perquè el seu negoci i les seves dimen­si­ons els han permès esqui­var millor les enves­ti­des en els pit­jors moments. I aquesta con­fiança, en comp­tes de mar­xar quan les grans empre­ses han pres el relleu en la remun­tada borsària, s'ha reforçat encara més. Només cal fer una ullada a l'evo­lució dels índexs. Men­tre que el selec­tiu Ibex-35, on cotit­zen les grans mul­ti­na­ci­o­nals, s'ha reva­lo­rat més d'un 16% d'ençà que va començar l'any, altres índexs com l'Ibex Medium Caps o Ibex Small Caps superen el 40% de guany en el 2013. També el BCN Mid-50 de la borsa de Bar­ce­lona acu­mula una reva­lo­ració simi­lar als esmen­tats índexs que agru­pen les empre­ses cotit­za­des de petita i mit­jana capi­ta­lit­zació.

I, de fet, mol­tes de les com­pa­nyies cata­la­nes que cotit­zen en la borsa encai­xen en aquesta seg­ment i, per tant, han expe­ri­men­tat un com­por­ta­ment força posi­tiu en l'exer­cici que estem a punt d'aco­mi­a­dar. De les tretze empre­ses cotit­za­des amb seu a Cata­lu­nya, només qua­tre por­ten el signe nega­tiu anco­rat a la seva evo­lució anual. La Seda de Bar­ce­lona, Ser­vice Point Solu­ti­ons i Colo­nial man­te­nen els inver­sors allu­nyats en estar immer­ses en pro­ces­sos de con­curs de cre­di­tors o nego­ci­ant el refi­nançament del seu deute. SPS recula més d'un 14% en el 2013 men­tre que La Seda i la immo­biliària s'apun­ten dava­lla­des supe­ri­ors al 20%.

El quart valor en nega­tiu en l'exer­cici és el Banc Saba­dell. L'enti­tat que pre­si­deix Josep Oliu oscil·la cada set­mana entre els guanys i les pèrdues anu­als, en ambdós casos amb mode­ració. Els dar­rers dies s'ha situat amb números ver­mells en el 2013 després d'anun­ciar la com­pra del banc nord-ame­ricà JGB Bank de Miami per 41 mili­ons d'euros. Tot i que els movi­ments cor­po­ra­tius del Saba­dell estan pas­sant fac­tura al valor en la borsa, els experts cre­uen que aques­tes ope­ra­ci­ons per­me­tran a l'enti­tat esca­lar posi­ci­ons quan la crisi sigui un mal­son llunyà.

La resta de valors cata­lans cotit­zats enre­gis­tra plusvàlues de dos dígits en el 2013. L'asse­gu­ra­dora Cata­lana Occi­dente s'ha dis­pa­rat més d'un 75% els dar­rers onze mesos seguida de FCC i Almi­rall, ambdós valors amb alces supe­ri­ors al 50% el 2013. La far­macèutica repe­teix aquest any entre els valors estel·lars de l'exer­cici, atès que l'any 2012 ja va situar-se al cap­da­vant de la llista amb una alça del 40%. Un fet simi­lar passa amb Grífols, que en l'exer­cici pre­ce­dent va enre­gis­trar un com­por­ta­ment posi­tiu que ha man­tin­gut durant els dar­rers mesos, tocant preus màxims històrics en les dar­re­res ses­si­ons després de pujar més d'un 25% el 2013. Cai­xa­bank, Gas Natu­ral, Aber­tis, Miquel i Cos­tas i Ercros són les altres empre­ses que tan­ca­ran l'any amb una evo­lució força satis­factòria donat el con­text de lenta recu­pe­ració econòmica mun­dial.

Mal­grat la millora expe­ri­men­tada pel con­junt de bor­ses inter­na­ci­o­nals i espe­ci­al­ment pel par­quet espa­nyol, cap empresa ha reprès els seus plans de sor­tir al mer­cat a cotit­zar durant els dar­rers onze mesos. Les ofer­tes públi­ques de venda (opv) són ine­xis­tents des de l'any 2011 en la plaça espa­nyola. El com­por­ta­ment dels mer­cats ha estat incert durant bona part de l'exer­cici i sem­pre s'ha dub­tat de la con­tinuïtat de les alces, fet que ha allu­nyat les empre­ses dels par­quets. Tan­ma­teix, a l'altra banda de l'Atlàntic les opv han envaït el mer­cat. Wall Street ha vist com prop de 200 empre­ses feien el salt al par­quet durant el 2013, enfront de les poc més de 130 que van estre­nar-se l'any pre­ce­dent, apro­fi­tant la liqui­di­tat que està ofe­rint la Reserva Fede­ral (FED) des de fa mesos. El dar­rer debut en el mer­cat nord-ame­ricà ha estat el de la xarxa social Twit­ter, que va estre­nar-se amb una alça supe­rior al 70%, èxit que con­trasta amb la dava­llada que va tenir un any abans Face­book.

EXCEP­CI­ONS.

Però la sequera d'opv en el mer­cat con­tinu con­trasta amb les estre­nes que rep el Mer­cat Alter­na­tiu Bor­sari (MAB). Les dar­re­res nou sor­ti­des a borsa que s'han rea­lit­zat des del juliol del 2011, després de l'opv de Bankia, cor­res­po­nen a aquest seg­ment d'empre­ses en expansió. Les dar­re­res dues com­pa­nyies que han pas­sat a engros­sir aquest mer­cat són les soci­e­tats d'inversió immo­biliària Entre­cam­pos Cua­tro i Pro­mo­rent, que s'han estre­nat en la dar­rera set­mana en el MAB (vegeu breu supe­rior).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.