Borsa

Cansament acumulat

El degoteig baixista no es frena i cada cop són menys els que confien en el ‘rally' de cap d'any. L'Íbex 35 arrossega una pèrdua del 5,74% al desembre i perd els 9.300 punts.

L'Íbex 35 s'ha precipitat un 7,62% des dels màxims de l'octubre i només al desembre recula un 5,74% després d'encadenar dues setmanes en números vermells

El darrer mes de l'exercici ha començat amb mal peu. Els dubtes sobre la marxa de l'economia mundial i la incertesa sobre quan i com la Reserva Federal (FED) dels EUA tancarà l'aixeta de la liquiditat mantenen els inversors a una distància força prudencial dels actius de risc. Si bé el 2013 serà un exercici positiu per al conjunt de borses internacionals i especialment per a la plaça espanyola, atès que el seu índex de referència s'ha disparat un 13,53% d'ençà que va començar l'any, el degoteig baixista que va iniciar en acomiadar l'octubre està esvaint una part dels guanys assolits.

Cal destacar que l'Íbex 35 va tocar els 10.000 punts el divendres 18 d'octubre, nivell que va mantenir un parell més de sessions però que no ha tornat a superar des de llavors colpejat pels dubtes macroeconòmics, les materialitzacions de beneficis i l'espasa de Dàmocles que suposa la retirada dels estímuls monetaris als EUA. Així doncs, des dels màxims de l'octubre fins aquest divendres, l'Íbex 35 s'ha precipitat un 7,62%. Això no obstant, els inversors no volen que el resultat positiu de l'exercici quedi massa entelat en aquestes darreres setmanes, i s'està lluitant per frenar la davallada i perquè el nivell de l'Íbex en acomiadar el 2013 no se situï més avall. Tanmateix, el selectiu índex està perdent nivells de referència importants. Divendres es va acomiadar dels inversors en els 9.272,70 punts, nivell que suposa un descens de l'1,36% en cinc sessions i que fa que l'índex encadeni la segona setmana consecutiva en números vermells, amb una davallada del 5,74% en les dues primeres setmanes de desembre.

CONTRA CORRENT.

Malgrat el degoteig baixista de l'índex de referència, durant la setmana que acomiadem hi ha valors que han nedat contra corrent dins el mercat. Un dels exemples més clars és Bankia. Les accions de l'entitat nacionalitzada han recuperat l'euro per acció després de pujar més d'un 11% en cinc sessions. Estar present en les travesses dels analistes com a futur component de l'Íbex 35 va fer disparar el valor en la borsa a començament de setmana, però la decisió del comitè assessor tècnic (CAT) de l'Íbex, que ha inclòs el banc en el selectiu, ha acabat per atreure els inversors cap a Bankia. A més d'aquest banc, que reforça el pes del sector bancari a les files de l'Íbex 35, l'altra empresa que es reincorporarà el proper 23 de desembre a l'índex espanyol serà Gamesa, que també ha cotitzat en positiu el seu retorn (s'ha revalorat més d'un 6% setmanal). I, si els valors que retornen a l'Íbex 35 han celebrat la notícia, els que han de deixar el seu lloc han patit el càstig dels inversors. Endesa i Acerinox s'han vist sacsejades per la decisió del CAT i han registrat davallades setmanals superiors a l'1% i al 3%, respectivament. En el cas de l'acereria, la seva sortida del selectiu l'ha situat com el fanalet vermell en l'Íbex 35, seguit de l'altre grup de l'acer que cotitza al parquet espanyol (Mittal Steel).

Els títols de Bolsas y Mercados (BME) també han finalitzat la setmana registrant un retrocés proper al 3%, sense que cap notícia expliqués la sortida dels inversors del valor. Per la seva part, la suspensió del pagament del dividend d'Acciona a compte dels resultats del 2013 ha situat el valor entre els més baixistes de la setmana. Bankia no ha estat l'únic banc que ha rebut el suport dels inversors en les darreres jornades. Bankinter ha esdevingut el millor valor del selectiu, en disparar-se més d'un 5%. A finals de setmana l'entitat anunciava que havia aconseguit el control del 100% del capital de la societat de valors Mercavalor –de la qual ja tenia una quarta part–. La compra ha agradat als inversors, que han continuat reforçant la seva aposta per Bankinter. D'altra banda, International Airlines Group (IAG) i Jazztel s'han recuperat de l'ensopegada de les setmanes precedents i han tancat amb una revaloració de més del 4% i el 3%, respectivament. Resten menys de deu sessions per posar el punt final a l'exercici del 2013, però les pròximes sessions posaran a prova la resistència i el cansament dels inversors en aquest darrer tram de l'any. La setmana comença farcida d'indicadors macroeconòmics tant al Vell Continent com als EUA, que permetran veure com n'és, de sòlida, la recuperació econòmica que els mercats ja fa mesos que descompten. A més, les dades macroeconòmiques dels EUA seran analitzades pels inversors per tal d'esbrinar quan mourà fitxa la FED, que dimecres que ve té convocada una reunió. A hores d'ara ningú no dubta que el banc central està preparat per retirar els estímuls més aviat que tard. La qüestió és: els mercats també estan preparats per quan això es produeixi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.