Focus

Una reforma que socorre el vigilant privat

El sector de la seguretat privada, anèmic per haver perdut un 20% de la facturació, celebra la reforma legal que li atorga més competències i aspira a revifar-se La nova llei acumula crítiques i genera temors pels efectes que se'n derivin

Es tracta
d'aprofitar el
millor de cada professional
Persones que no
estan formades intervindran en situacions sensibles
El sindicat majoritari dels Mossos ha qualificat el text legal d'“aberració”
Estalvi, eficàcia i un major aprofitament dels recursos policials apuntalen la nova llei

S'estre­nava com a minis­tre de l'Inte­rior i Jorge Fernández Díaz, durant una visita a una caserna de l'exèrcit a Meli­lla, va ser dis­tin­git com a Caçador d'Honor del regi­ment Alcántara 10. Ara s'ha rei­vin­di­cat com a expert en l'art d'aba­tre dos par­dals d'un sol tret.

La nova llei de segu­re­tat pri­vada que impulsa amb afany el minis­tre conté un preàmbul on es posa de mani­fest que, atès que calia redac­tar un nou marc legal perquè la llei antiga ja té 22 anys, “s'ha apro­fi­tat per rea­lit­zar un neces­sari matís del prin­cipi gene­ral d'exclusió de la segu­re­tat pri­vada dels espais públics”. El redac­tat recull que fins ara impe­rava una nor­ma­tiva “exces­si­va­ment rígida que ha difi­cul­tat o impe­dit la necessària auto­rit­zació de ser­veis en favor del ciu­tadà” i no dubta a qua­li­fi­car d'”obso­leta” la limi­tació que pro­hi­beix els vigi­lants pri­vats actuar en espais públics.

El text ja ha estat apro­vat pel Congrés dels Dipu­tats (la majo­ria abso­luta del PP ha tin­gut els vots de suport de Con­vergència i Unió i del Par­tit Naci­o­na­lista Basc) i està pen­dent de rati­fi­cació al Senat. Vigi­lants pri­vats patru­llant al car­rer (i amb facul­tat per fer iden­ti­fi­ca­ci­ons i reten­ci­ons) serà un dels efec­tes, i una de les con­trovèrsies, que pro­pi­ciarà el canvi nor­ma­tiu. El gremi de la segu­re­tat pri­vada i els par­ti­da­ris del nou text al·leguen que fle­xi­bi­lit­zar el marc legal és una neces­si­tat perquè, per exem­ple, era impos­si­ble que una asso­ci­ació de comer­ci­ants con­tractés vigi­lants perquè fes­sin ron­des pels car­rers que abraça un dis­tricte comer­cial (s'havien de limi­tar a fer guàrdies dins de cada botiga). Afe­gei­xen que la norma antiga ha com­por­tat situ­a­ci­ons ambigües, com les vis­cu­des en polígons indus­tri­als o urba­nit­za­ci­ons, on supo­sa­da­ment els vigi­lants pri­vats només han estat facul­tats per fer vigilàncies dins d'espais pri­vats i, en cap cas, patru­llatge (el que hi passa en la rea­li­tat són figues d'un altre paner).

Ara bé, les veus contràries al canvi legis­la­tiu s'han fet sen­tir i han inci­dit que aquest és un procés evi­dent de pri­va­tit­zació de la segu­re­tat pública i temen que deri­varà en una pèrdua dels drets i garan­ties dels ciu­ta­dans perquè podran ser impor­tu­nats, retin­guts i iden­ti­fi­cats en ple car­rer per un per­so­nal que no està ads­crit a cap cos poli­cial, que no ha pas­sat cap opo­sició pública i que pot patir lla­cu­nes de for­mació.

Taula de sal­vació.

Amb una fac­tu­ració en sever règim d'apri­ma­ment (reducció del 20% del volum de negoci des de 2008), el ram de la vigilància i la segu­re­tat pri­vada valora com un baló d'oxi­gen aquesta modi­fi­cació legis­la­tiva. Les empre­ses del sec­tor veuen com sal­ten les coti­lles que deli­mi­ta­ven el seu camp d'actu­ació. Més com­petències com­por­tarà més feina i més fac­tu­ració.

La patro­nal Apro­ser xifra en 1.490 les empre­ses de segu­re­tat i vigilància que ope­ren a l'Estat. D'aques­tes, 265 tenen negoci a Cata­lu­nya (la Gene­ra­li­tat n'ha habi­li­tat direc­ta­ment 183, la resta estan con­tro­la­des pel minis­teri d'Inte­rior). Per nom­bre d'empre­ses Cata­lu­nya té una presència del 17,7% en el glo­bal de l'Estat però, si s'atén la xifra de negoci, el pes és menor: 15,9%. Madrid (amb la múlti­ple presència d'ofi­ci­nes públi­ques que reque­rei­xen vigilància a la porta) s'endú el tall gros del pastís: 29,5%.

Nom­bres clars.

Quina xifra de negoci mou tot el sec­tor a l'Estat? El dar­rer balanç tan­cat cor­res­pon a l'any 2012 i revela un volum de fac­tu­ració glo­bal de 2.994 mili­ons d'euros, molt per sota dels 3.736 de l'any 2008. La pun­xada és nota­ble i més encara si es té en compte que els càlculs rela­tius al 2013 par­len d'una nova cai­guda de l'acti­vi­tat del 8%. En aquest con­text, la nova llei genera més espe­ran­ces que una can­tim­plora en un desert.

Mal­grat que el gremi dife­ren­cia tres acti­vi­tats dins el mateix sec­tor (trans­port i custòdia de diners, ins­tal·lació i super­visió d'alar­mes i, per últim, vigilància i pro­tecció) el pal del paller del negoci són els ser­veis de vigilància pri­vada amb per­so­nal de segu­re­tat. Repre­sen­ten el 65% de la fac­tu­ració (1.948 mili­ons d'euros el 2012) i ocu­pen la par­tida més impor­tant de per­so­nal: 82.150 vigi­lants en actiu (12.462 a Cata­lu­nya). La mit­jana d'edat del per­so­nal empleat raneja els 41 anys d'edat i el 86% dels con­trac­tes són inde­fi­nits.

L'entrada en vigor del nou text legal pot incre­men­tar les xifres d'ocu­pació i, en aquest sen­tit, l'exem­ple euro­peu és un ele­ment que esgri­meix la patro­nal Apro­ser per defen­sar una major pene­tració de la segu­re­tat pri­vada en l'esfera pública. Segons un informe de la mateixa patro­nal, la ràtio de vigi­lants de segu­re­tat és baixa a l'Estat espa­nyol (1 vigi­lant per cada 513 habi­tants), molt per dar­rera del Regne Unit (1 per cada 170 habi­tants), Polònia (1/190) o França (1/437).

Feliu Gui­llau­mes és dipu­tat per CiU i por­ta­veu de la comissió d'Inte­rior al Congrés. Con­sul­tat sobre si estem davant una pri­va­tit­zació de la segu­re­tat res­pon que “en abso­lut”i parla d'“estalvi” per sin­te­tit­zar els efec­tes imme­di­ats i a mitjà ter­mini que tindrà el nou text legal. De fet, ja dóna com a rea­li­tat el que fins ara s'ha apun­tat com a hipòtesi pro­ba­ble: que els vigi­lants pri­vats s'encar­re­guin de la vigilància peri­me­tral a l'exte­rior de les pre­sons. Explica que “ara es podrà fer de manera més econòmica”. Gui­llau­mes admet que els recur­sos que es des­ti­na­ran a pagar l'acti­vi­tat d'aques­tes empre­ses pri­va­des són menors que els cos­tos que genera l'acti­vi­tat poli­cial perquè “ni els requi­sits, ni la for­mació, ni per tant els sous són els matei­xos” i sen­ten­cia que “es tracta d'apro­fi­tar el millor de cada pro­fes­si­o­nal. El poli­cia per a la segu­re­tat i la inves­ti­gació, sense des­a­pro­fi­tar-lo estant sem­pre davant d'una càmera, per exem­ple. I el vigi­lant pri­vat que pugui vigi­lar sense dir-li que no pot tra­ves­sar el llin­dar d'una porta.”

Maite Casado és direc­tor gene­ral d'Admi­nis­tració de Segu­re­tat a la Gene­ra­li­tat i con­si­dera que, més enllà de les xifres de negoci, la presència de la vigilància pri­vada en la soci­e­tat s'ha anat fent cada cop més evi­dent: “És una tendència que es pro­du­eix arreu d'Europa.” No hi veu incon­ve­ni­ent, al con­trari, perquè apunta que “la vigilància pri­vada aporta un ser­vei impor­tant. Com­ple­menta la tasca poli­cial i con­tri­bu­eix a la segu­re­tat de tots”.

Casado alerta que hi ha un detall que no es pot pas­sar per alt: “La nova llei obre la porta que els vigi­lants pri­vats inter­vin­guin en deter­mi­nats espais públics, però cor­res­pondrà a l'admi­nis­tració com­pe­tent tenir la paraula final a l'hora d'auto­rit­zar o no aquell ser­vei.” Afe­geix que la pri­o­ri­tat del govern català ha estat man­te­nir les com­petències i que per això el grup de CiU al Congrés, mal­grat que final­ment ha votat en el mateix sen­tit que el PP, va pre­sen­tar una esmena a la tota­li­tat al pri­mer redac­tat. Casado explica que, final­ment, la Gene­ra­li­tat con­ser­varà com­petències “per esta­blir els seus pro­pis cri­te­ris” i que era essen­cial perquè “calia garan­tir una com­petència i una acti­vi­tat que ja estàvem fent perquè la tenim reco­ne­guda en l'Esta­tut”.

Les expli­ca­ci­ons no con­ven­cen un ampli sec­tor crític. El sin­di­cat majo­ri­tari dels Mos­sos d'Esqua­dra, SAP-UGT, qua­li­fica d'“aber­ració” el text legal. En unes decla­ra­ci­ons reco­lli­des per Cata­lu­nya Infor­mació, el por­ta­veu, Valentín Anadón, mani­fes­tava que “ningú no pot pre­ten­dre” que un pro­fes­si­o­nal que “nor­mal­ment ha fet un cur­set d'una set­mana” pugui donar el mateix ser­vei que un fun­ci­o­nari que ha fet unes opo­si­ci­ons i s'ha for­mat en una acadèmia durant un any i ha fet un altre any de pràcti­ques.

Gemma Galdón, inves­ti­ga­dora de polítiques de segu­re­tat i docent a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, denúncia que ampliar el marge d'actu­ació de les empre­ses de segu­re­tat pri­vada té una con­seqüència imme­di­ata per a la ciu­ta­da­nia: “Per­dem segu­re­tat jurídica” perquè “aug­menta el grau de dis­cre­ci­o­na­li­tat dels agents de segu­re­tat”. Man­lle­vant fun­ci­ons als cos­sos poli­ci­als i dei­xant-les en mans de vigi­lants pri­vats es corre el perill de difu­mi­nar el cri­teri: “Podrà pas­sar que, per una mateixa con­ducta, en un lloc t'iden­ti­fi­quin, en un altre no et passi res i en un altre de dife­rent aca­bis detin­gut i a comis­sa­ria.” Galdón con­tem­pla com a pos­si­bi­li­tat real i habi­tual (i no hipotètica) que un vigi­lant pri­vat acabi prac­ti­cant deten­ci­ons i no estal­via el terme “gra­ve­tat” quan adjec­tiva la situ­ació: “Per­so­nes que no estan for­ma­des inter­vin­dran en situ­a­ci­ons molt sen­si­bles.”

Sobre la pos­si­bi­li­tat que el per­so­nal rebi un reforç for­ma­tiu, rebat que “només t'has de fixar en la seva escala sala­rial per ado­nar-te que molta des­pesa en for­mació no es farà”. Pel que fa a la pos­si­ble gene­ració de llocs de tre­ball, opina que “un lloc de tre­ball en la segu­re­tat pri­vada és un lloc de tre­ball que es perd en la segu­re­tat pública. És a dir, un sou digne i una segu­re­tat labo­ral es perd en bene­fici d'una figura labo­ral precària”.

Enri­que de Madrid-Dávila és con­sul­tor en segu­re­tat i pro­fes­sor del màster sobre segu­re­tat pri­vada a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. No dubta que “les empre­ses estan encan­ta­des” amb el pano­rama que se'ls obre però apunta que “el con­trol que en faci l'admi­nis­tració és una qüestió molt deli­cada perquè no obli­dem que, en certa manera, aques­tes empre­ses de segu­re­tat són petits exèrcits”.

El secre­tari gene­ral de la patro­nal Apro­ser, Edu­ardo Cobas, ha admès a l'agència Efe que la norma pot esde­ve­nir una empenta per al sec­tor i fins i tot el minis­tre d'Inte­rior, Jorge Fernández Díaz, no ha ama­gat que ser­virà per incen­ti­var el crei­xe­ment d'un sec­tor desin­flat. De fet, part de les crítiques que ha hagut de sen­tir el minis­tre són en relació a la supo­sada con­nivència que manté el govern del PP amb el sec­tor. Una con­nivència que ha que­dat plas­mada en els nego­cis que té la família de Jaime Mayor Oreja (exmi­nis­tre d'Inte­rior amb Aznar) en el camp de la segu­re­tat pri­vada o, per exem­ple, en la par­ti­ci­pació que ha tin­gut l'exmi­nis­tre de Defensa Fede­rico Tri­llo com a asses­sor de Pro­se­gur (empresa a qui havia atribuït la vigilància pri­vada de l'acadèmia mili­tar de Sara­gossa quan era minis­tre).

l'Estat espanyol. Correspon una ràtio d'1 vigilant per cada 513 habitants. Al Regne Unit és de 1/170 i a França és de 1/437

És època d'estalviar en (quasi) tot

Un de cada cinc euros que factura el gremi de vigilància prové de serveis contractats per l'administració pública. L'austeritat ha estat letal per a empreses com Grupo Sequor (un ERO a 414 treballadors) o Provinen (de la qual havia estat directiu Xavier Martorell, exdirector general de Presons de la Generalitat).

Però sempre resten tresors amagats. Com el que ha trobat Prosegur a Aena. L'empresa pública d'aeroports i navegació aèria paga 65.538 euros a l'any a Prosegur per un servei de conductor-escorta per al president. El contracte es va firmar el 2010, durant l'agre conflicte amb els controladors aeris, i encara regeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.