Borsa

La borsa es torna relliscosa

L'Ibex a borsa es menja tots els guanys que sumava al gener, castigat pels dubtes ‘macro' i pels resultats empresarials. Recula un 5,70% i perd els 9.900 punts.

L'Íbex-35 enregistra la pitjor setmana des de principis de febrer de l'any passat i torna
als nivells de començaments del 2014

En sec. Així s'han frenat les compres de renda variable i s'ha refredat l'eufòria dels inversors pels actius de risc. El panorama optimista de les últimes setmanes -que va iniciar-se abans de tancar el 2013- s'ha omplert d'ombres fosques que han dut els inversors a passar per caixa. Fa una setmana comentàvem que ningú no volia deixar passar el tren que ja estava en marxa en la renda variable, però ara els inversors han baixat d'aquests vagons abans que la correcció de les borses els comporti pèrdues en la cartera. D'aquesta manera, des que es va iniciar la setmana les vendes han dominat l'operativa borsària arreu i especialment a la plaça espanyola, que fins ara s'havia comportat millor que la resta de les seves homòlogues.

Les darreres alces dels mercats s'havien basat en una millora macroeconòmica i en un trasllat d'aquesta als guanys de les empreses. Però durant la setmana les dues potes que sustentaven les alces de la renda variable han començat a trontollar de nou. Per una banda, alguns indicadors econòmics de la Xina han deixat entreveure que l'activitat al gegant asiàtic perd fortalesa. A més a més, les dades macro dels EUA, l'economia dels quals començava a créixer a bon ritme, han donat més d'un ensurt als mercats ara que la Reserva Federal (FED) minora el programa d'estímul monetari -fet que sempre preocupa als inversors.

D'altra banda, la temporada de resultats empresarials n'està donant una de freda i una de calenta, quan els inversors esperaven només bones notícies que justifiquessin les valoracions que havien assolit moltes de les accions. Grans corporacions com Nokia, IBM, JP Morgan han decebut els mercats i el fantasma de la correcció de les borses s'ha estès per gairebé la totalitat de places. Els mercats s'han centrat tant en l'economia i en els resultats empresarials que els ha passat per alt la revisió a l'alça de les previsions per a l'economia espanyola que ha fet el Fons Monetari Internacional (FMI), estimació que tampoc ha pogut frenar l'escalada de la prima de risc del país, que torna a estar per sobre els 200 punts.

La cautela dels inversors s'ha extremat vers la borsa espanyola, atès que havia estat una de les que millor evolució enregistraven el 2014. La presa de beneficis ha precipitat l'Íbex-35 per sota els 10.000 punts després de caure un 5,70% setmanal i encadenar cinc jornades consecutives en pèrdues. Aquesta davallada esvaeix tots els guanys que havia assolit el selectiu al gener (que havien arribat a ser del 5,5%) i fa que voregi les pèrdues mensuals en la que ha estat la pitjor setmana des de principis del febrer de l'any passat.

El càstig ha penalitzat la totalitat de valors de l'Íbex-35, només tres dels quals han esquivat les pèrdues per ben poc. Sabadell, Amadeus i Jazztel han acabat divendres amb guanys, amb la telefonia superant el punt percentual. Els trenta-dos valors restants han acomiadat la setmana en negatiu.

Els primers llocs de la llista dels més baixistes els ocupen constructores i bancs, valors que fins al moment havien enregistrat un recorregut molt positiu a l'abric de les optimistes expectatives que començaven a ensumar-se al voltant de l'economia espanyola. FCC, BBVA, Mapfre, Bankinter i Gamesa han estat de les accions més sacsejades per la presa de beneficis enregistrada els darreres dies.

Divendres negre.

Tot i que el degoteig a la baixa ha estat present des que es va iniciar la setmana, el gruix dels descensos ha tingut lloc en la sessió de divendres, jornada en la qual tots els valors de l'Íbex-35 s'han tenyit de vermell i l'índex ha caigut un 3,64%, acomiadant-se dels 9.900 punts. Els grans valors del selectiu espanyol s'han vist colpejats per la depreciació de les divises a Sud-amèrica, especialment del peso argentí, i han arrossegat a la baixa la borsa espanyola (que en la jornada ha arribat a doblar les pèrdues de la resta de grans borses occidentals). El banc presidit per Francisco González s'ha endut la pitjor part, però no s'han quedat enrere Santander, Repsol i Telefónica pels interessos que aquestes multinacionals tenen als països llatinoamericans.

Malgrat que els descensos han estat generalitzats, hi ha hagut alguns valors del mercat continu que han destacat per nedar a contracorrent. És el cas de Solaria, que s'ha revalorat prop d'un 15%, i de Fersa, que suma un increment que voreja el 3% setmanal. Aquests valors han despertat l'interès dels inversors que esperen un canvi en la regulació de les energies renovables. Només en la sessió de dilluns, Solaria va disparar-se un 29,18% i Fersa més d'un 11%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.