El diner torna a la banca
El retorn del diner als valors bancaris impulsa l'Íbex 35 per sobre dels 10.000 punts i el situa com el millor índex de l'exercici, després de sumar una alça setmanal d'un 1,5%. Per Marisa Nuez
de la setmana
La digestió de l'augment de la incertesa econòmica global està sent difícil en els mercats borsaris internacionals. La pràctica totalitat d'índexs internacionals han abandonat els nivells màxims en què cotitzaven fa només unes quantes setmanes i ara se situen en mínims dels darrers dos mesos, colpejats pels dubtes sobre la marxa econòmica a la Xina, els problemes amb què s'enfronten les economies emergents i la feblesa que mostren els indicadors dels EUA i els de la zona euro. A més a més, la temporada de resultats empresarials no contribueix a esvair aquests temors, atès que hi ha empreses que baten les previsions dels analistes però d'altres que deceben i, a més, presenten profit warnings (revisions a la baixa dels resultats empresarials) que acaben ensorrant l'ànim dels inversors.
En aquesta conjuntura es troben els mercats i això es reflecteix en els moviments erràtics dels índexs, l'augment de la volatilitat i la cautela, que ha reduït els volums de negociació darrerament. Això no obstant, cap a final de setmana la tendència negativa dels parquets es va frenar per dos motius. D'una banda, el discurs de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), va refredar els temors a una deflació a la zona euro i això va agradar als inversors, que no van dubtar a tornar al parquet. Draghi va afirmar que està preparat per actuar en cas que sigui necessari, però que el BCE esperarà fins a tenir sobre la taula més indicadors econòmics per prendre una decisió.
I, d'altra banda, en la darrera sessió setmanal es va saber que havia augmentat la creació d'ocupació als EUA (i s'havia reduït la taxa d'atur fins al 6,6%), indicador que mostra expansió i que va cotitzar en positiu tant a una banda com a l'altra de l'Atlàntic.
A contracorrent.
Els valors més alcistes en les darreres cinc sessions han estat els bancs mitjans, amb Bankia enlluernant els inversors després de presentar uns comptes més positius del que s'esperava el mercat. Així, les accions de l'entitat nacionalitzada s'han revalorat més d'un 8% durant la setmana, juntament amb les de Bankinter, seguides de Caixa Bank, Sabadell i Popular, que han tingut avanços menys abundosos. Els grans bancs Santander i BBVA han quedat al marge de les grans alces de la resta d'entitats i, tot i acabar la setmana en positiu. També el grup de l'acer Mittal Steel ha cotitzat en positiu els seus resultats tot i caure de la llista dels millors valors de la setmana en la segona part de la sessió de divendres.
El càstig de Sacyr.
Els altres valors més penalitzats en les darreres sessions han estat aquells que fins ara havien presentat un comportament més favorable, com ara els de Viscofan i Grífols, que se situen entre els deu pitjors valors en la setmana que acomiadem. Els inversors estan traient de la cartera les accions del grup català, que es va allunyant dels màxims històrics que va tocar fa unes setmanes.