Gran angular

Europa, en crisi i dividida

L'escenari, Berlín, i l'audiència, quasi majoritàriament alemanya, imposava, però oferia a qui signa una excel·lent oportunitat per matisar un discurs propi que en els fòrums locals tendeix en general a donar suport a les exigències alemanyes i de la resta de la “coalició de l'austeritat” com correctament perceben els que mantenen opinions oposades

És fàcil man­te­nir les amis­tats quan no hi ha interes­sos con­tra­po­sats pel mig, o quan aquests es mouen en favor de totes les parts. També entre estats i naci­ons, i entre pobles. La història de la Unió Euro­pea ha estat d'èxit i de concòrdia, perquè ha sabut pri­o­rit­zar tot allò que anava en la direcció de la pau i del progrés per a tots els països que s'han anat unint al procés euro­peu. Ha estat en gran mesura una soci­e­tat d'ajuda mútua no altru­ista sinó coo­pe­ra­dora i basada en la reci­pro­ci­tat i gene­ro­si­tat que Kro­potkin ja va defi­nir.

De sobte, quan apa­rei­xen les vaques magres i s'ha de con­fron­tar la crisi -de benes­tar i ins­ti­tu­ci­o­nal-, i repar­tida aquesta irre­gu­lar­ment entre el con­junt de països, apa­reix el soter­rat ego­isme -pot­ser naci­o­na­lisme- tant en l'orgull ofès dels més afec­tats recla­mant soli­da­ri­tat com en la supèrbia enva­nida dels que con­ser­ven rela­ti­va­ment els recur­sos exi­gint sub­missió. Aquest va ser el tema cen­tral d'un atrac­tiu debat en què vaig par­ti­ci­par fa deu dies a Berlín i en què tres repre­sen­tants de països “perifèrics” -Pigs?- vam pro­ta­go­nit­zar un debat públic amb ale­manys sota el títol La soli­da­ri­tat euro­pea a prova: escol­ta­rem més els diners o l'amis­tat?, orga­nit­zat per la Fun­dació Nau­mann per la Lli­ber­tat. No cal dir que la dis­cussió i les inter­ven­ci­ons dels ponents es van cen­trar en l'actual polèmica euro­pea nord-sud o, si es vol, entre els països cre­di­tors, amb equi­li­bri o amb superàvits i pro­pug­na­dors d'aus­te­ri­tat; i els països deu­tors, res­ca­tats o quasi, i indig­nats per la ingerència de troi­ques i Merkels.

L'esce­nari, Berlín, i l'audiència, quasi majo­ritària­ment ale­ma­nya, impo­sava, però ofe­ria a qui signa una excel·lent opor­tu­ni­tat per mati­sar un dis­curs propi que en els fòrums locals ten­deix en gene­ral a donar suport a les exigències ale­ma­nyes i de la resta de la “coa­lició de l'aus­te­ri­tat” com cor­rec­ta­ment per­ce­ben els que man­te­nen opi­ni­ons opo­sa­des.

Dei­xar d'endeu­tar-se.

Quin sen­tit tenia a Berlín, i a ale­manys, avui en dia quasi unànime­ment a favor de la política d'exigències als perifèrics, fer-los la gara-gara reco­nei­xent la seva part de raó? Cap, evi­dent­ment. Al con­trari del que passa a casa nos­tra, on no es per­cep la urgència de refor­mar, ni de dei­xar d'endeu­tar-nos, ni s'és cons­ci­ent que si s'ha avançat una mica ha estat perquè ens hi han obli­gat, vaig pen­sar que, a Berlín, el que tocava era mani­fes­tar la fla­grant par­ci­a­li­tat amb què ells també ana­lit­zen la situ­ació, igno­rant les seves òbvies res­pon­sa­bi­li­tats en el des­ga­vell. Per tant, audiència ale­ma­nya, recor­din que han estat els seus governs els que van ins­pi­rar un euro i una Unió Monetària coixa, mal dis­se­nyada, amb gèrmens suïcides en ella mateixa. Recor­din, audiència ale­ma­nya, que han estat vostès i les seves empre­ses i bancs que han estat irres­pon­sa­bles con­ce­dint préstecs a països que ja es pres­sen­tien com a insol­vents. Recor­din, audiència ale­ma­nya, que, per sobre de tots, vostès i nosal­tres hem deci­dit embar­car-nos junts en un pro­jecte per sal­var el raqui­tisme crei­xent d'un con­ti­nent que o s'uneix cada vegada més bus­cant siner­gies i l'ajuda mútua que esmentàvem, o es farà defi­ni­ti­va­ment irre­lle­vant en el món glo­ba­lit­zat.

El sobre­op­ti­misme.

No va anar el debat pre­ci­sa­ment en aquesta direcció de reci­pro­ci­tat, almenys en el sen­tit de reco­nei­xe­ment que la crisi euro­pea ha estat -com quasi sem­pre- una crisi pro­vo­cada per tots. Els inter­lo­cu­tors ale­manys, el fins fa uns mesos secre­tari d'Estat per a Europa, Mic­hael Link, i els par­la­men­ta­ris Volcker Wis­sing i Ale­xan­dra Thein, van ser bons intèrprets del mains­tream ale­many que ara, a més a més, ha adop­tat el sobre­op­ti­misme i canta victòria pre­ma­tura i frívola­ment sobre els resul­tats dels ajus­ta­ments, refor­mes i con­so­li­da­ci­ons fis­cals. Es tracta d'una opinió mino­ritària? No ho crec i dis­sor­ta­da­ment és el que vol sen­tir l'elec­to­rat ale­many.

En l'altre cantó, i si ate­nem els altres con­vi­dats “perifèrics”, l'exmi­nis­tre irlandès Dick Roche i el direc­tor del Fòrum per a Grècia, Dimi­trios Kat­sou­das, van estar con­tun­dents en la seva crítica als pro­ce­di­ments impo­sats com a con­tra­par­tida dels res­cats, sense com­pa­gi­nar-ho amb una visió crítica de la tra­jectòria dels seus països. Va ser en defi­ni­tiva un inter­canvi d'opi­ni­ons de sords i agre­dolç, que reflec­tia amb con­tundència la imatge d'un con­ti­nent en què efec­ti­va­ment creix la divisió nord-sud.

Cau la con­fiança.

Un arti­cle recent de Sònia Alonso, inves­ti­ga­dora al WZB de Berlín, ho des­criu amb xifres com­pa­ra­des de l'Euro­baròmetre entre el 2002 i el 2012: la con­fiança en els governs, en els par­tits polítics, en la democràcia, regis­tra una gran dava­llada al sud d'Europa (Xipre, Grècia, Itàlia, Por­tu­gal i Espa­nya) men­tre roman esta­bi­lit­zada a la resta d'Europa. Segons l'autora, i ho cor­ro­bo­ren edi­to­ri­a­lis­tes com ara Anne Apple­baum del Was­hing­ton Post i Mat­hilde Hamel a l'Inter­na­ti­o­nal Busi­ness Times, els països del nord man­te­nen els seus estàndards de satis­facció en veure els seus governs pre­ci­sa­ment res­trin­gir la soli­da­ri­tat i els meca­nis­mes d'ajuda mútua, i igno­rant la crisi glo­bal euro­pea d'estan­ca­ment econòmic i crei­xe­ment de la desi­gual­tat. Per con­tra, els països del sud, molt més afec­tats per la crisi, es resis­tei­xen a ento­nar el mea culpa men­tre sen­ten l'abandó de l'ideal euro­peu, recor­dem-ho, de coo­pe­ració, però també de gene­ro­si­tat.

Vents en con­tra a les por­tes d'unes peri­llo­ses elec­ci­ons euro­pees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.