Emprenedors

L'esport també genera emprenedors

Tecnocampus i el clúster de la indústria de l'esport posen en marxa un programa per al llançament de noves empreses al sector

El programa Innoempren preveu
la selecció de 15 idees de negoci

El Tec­no­cam­pus de Mataró i el clúster de la indústria cata­lana de l'esport Indes­cat han posat en marxa un pro­grama d'empre­ne­do­ria específic per a aquest sec­tor, un dels que ara mateix es mos­tren més actius en la gene­ració de noves opor­tu­ni­tats de negoci. El con­tacte entre amb­dues ins­ti­tu­ci­ons va sor­gir pre­ci­sa­ment moti­vat per l'interès crei­xent d'empre­ne­dors vin­cu­lats a l'esport per acce­dir a asses­so­ra­ment en el procés d'impuls de noves start-up. “Ens arri­ba­ven mol­tes peti­ci­ons de gent que o té una idea per crear una empresa o que n'acaba de crear una i vol fer-la créixer, però nosal­tres com a clúster no teníem una res­posta a aquests col·lec­tius”, explica el direc­tor d'Indes­cat, Xavi Esteve.

Això va coin­ci­dir amb el fet que el Tec­no­cam­pus de Mataró estigués pen­sant a pre­pa­rar noves edi­ci­ons del seu pro­grama Inno­em­pren. “Després d'una pri­mera prova pilot el 2012 hem vol­gut fer una versió per a dife­rents sec­tors i un dels que havíem iden­ti­fi­cat com a interes­sant era pre­ci­sa­ment el d'esports”, explica la cap de suport a l'empre­ne­dor del Tec­no­cam­pus, Emma Feriche.

Del con­tacte entre Indes­cat i Tec­no­cam­pus ha sor­git una nova edició del pro­grama Inno­em­pren que es posarà en marxa en les pròximes set­ma­nes. Els orga­nit­za­dors han obert un període d'ins­cripció que fina­lit­zarà el 21 de febrer que ve i del qual espe­ren selec­ci­o­nar 15 pro­jec­tes. Hau­ran de ser, això sí, idees de negoci que encara no s'hagin posat en marxa ja que un dels aspec­tes que dife­ren­cia el pro­grama Inno­em­pren és pre­ci­sa­ment que no es tracta d'una acce­le­ra­dora. “La nos­tra meto­do­lo­gia es basa a cap­tar idees de negoci que deri­ven en pro­to­tips que vali­dem”, des­taca Feriche.

Un tri­bu­nal for­mat per experts de Tec­no­cam­pus i d'Indes­cat selec­ci­o­narà els 15 pro­jec­tes que entra­ran en el pro­grama. “El que valo­ra­rem a l'hora de fer aquesta selecció serà que les idees de negoci pro­po­sa­des tin­guin un com­po­nent tec­nològic o d'inno­vació i que al dar­rere hi hagi un equip empre­ne­dor ava­lat ja sigui per la seva for­mació o per la seva experiència pro­fes­si­o­nal”, explica la res­pon­sa­ble del Tec­no­cam­pus. I en tot cas Feriche defensa que pre­ci­sa­ment la meto­do­lo­gia Inno­em­pren ja fa que el per­fil dels empre­ne­dors que pre­sen­ten can­di­da­tura sigui dife­rent. “Estem par­lant d'empre­ne­dors que estan molt ori­en­tats a mer­cat i molt ori­en­tats a l'acció.”

El període habi­tual d'acom­pa­nya­ment dels empre­ne­dors a Inno­em­pren és de set mesos i el 80% dels par­ti­ci­pants fins ara, explica Feriche, ha aca­bat amb la cre­ació d'empresa.

L'àmbit de les app, les xar­xes soci­als o la moni­to­rit­zació són algu­nes de les àrees, apunta Esteve, que ofe­rei­xen ara mateix més opor­tu­ni­tats de negoci dins el sec­tor de l'esport. Un sec­tor que si bé també viu els efec­tes de la crisi, i espe­ci­al­ment en aque­lles àrees vin­cu­la­des al pro­ducte de con­sum, es mos­tra actiu en la gene­ració de noves empre­ses. “L'orga­nit­zació d'esde­ve­ni­ments espor­tius està crei­xent molt, i creix el nom­bre de per­so­nes que prac­tica esport, tot i que amb la crisi això no es tra­du­eix necessària­ment en un aug­ment dels ins­crits a un gimnàs”, diu Esteve. Les fórmu­les alter­na­ti­ves d'esport a l'aire lliure, per exem­ple, aga­fen el relleu.

El direc­tor del clúster de l'esport explica que prop del 90% dels empre­ne­dors que s'adre­cen a Indes­cat “és gent afi­ci­o­nada a l'esport que veu l'opor­tu­ni­tat d'apli­car els seus conei­xe­ments o la seva experiència pro­fes­si­o­nal per gene­rar una nova acti­vi­tat de negoci”. El clúster de la indústria cata­lana de l'esport va néixer ara fa qua­tre anys i actu­al­ment compta una cin­quan­tena de socis, tot i que les pre­vi­si­ons d'Esteve són aca­bar l'any amb 60 o 70 empre­ses ins­cri­tes.

lockbox

De la distribució de bicicletes al disseny i fabricació de bosses

Els emprenedors de Lockbox han passat de la distribució de bicicletes i material relacionat (a través de l'empresa Bicibike) al disseny i la fabricació de bosses portadocuments lleugeres i petites pensades especialment per a aquest perfil d'esportistes. “La idea va sorgir de mirar un catàleg d'una empresa nord-americana que fabricava unes bosses similars”, explica Sergi Moreno, soci de Lockbox. La primera intenció va ser convertir-se en distribuïdors del producte però els emprenedors van fer un pas més i es van plantejar dissenyar i produir un nou producte millorat. “També ens vam plantejar l'opció de portar la fabricació a fora però finalment vam anar trobant proveïdors per fer-la a Catalunya i a més d'aquesta manera no perdíem el control sobre la cadena”, explica Moreno. Els socis van contactar amb un professor de l'escola Elisava per al disseny de la bossa, que tot just va començar a a comercialitzar el 2012. “Primer ens vam centrar molt en el client del món de la bicicleta perquè també era el que teníem més a mà a través de l'empresa de distribució, però després hem anat veient que el producte agrada a un públic més ampli”, diu Moreno. De moment el projecte ha necessitat una inversió de 50.000 euros, “que no hauríem pogut aportar si no fos perquè teníem Bicibike al darreea”, diu Moreno. Avui les bosses de Lockbox ja es troben en uns 50 punts de venda a més d'internet.

GONNAFIT

Una comunitat per fer esport en espais oberts de Barcelona

La idea de Gonnafit va sorgir fa un any quan tres companys llicenciats a l'INEF van veure l'oportunitat de generar un model de negoci a partir de l'increment de l'afició de la gent a practicar esport al carrer. “La gent que opta per això no ho fa per una qüestió econòmica d'estalviar-se la quota al gimnàs sinó perquè li agrada fer esport a l'aire lliure”, explica un dels socis de l'empresa, Adrià Buzón.

Gonnafit es va llançar al mercat el maig de l'any passat amb l'objectiu d'oferir una plataforma on es professionalitza i es tecnifica la pràctica d'activitats esportives al carrer, “però també de crear comunitat entre la gent que practica aquesta activitat”, explica Buzón. L'empresa ha tingut puntes de 300 inscrits i ara manté un volum proper als 200 socis que paguen regularment la quota de soci.

A canvi d'un preu relativament més barat que el dels gimnasos (uns 18 euros al mes) els membres de Gonnafit tenen dret a participar en qualsevol de les activitats dirigides -classes de fitness i tonificació i programes cardiovasculars- que l'empresa organitza a diferents ubicacions de Barcelona. L'objectiu dels emprenedors ara és d'exportar el model a altres ciutats catalanes i de l'Estat i en una segona fase també al mercat internacional, “tot i que aquest 2014 ens centrarem a consolidar el model de negoci a Barcelona”, explica Buzón. Gonnafit preveu tancar aquest any amb prop de 400 inscrits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.