La borsa es desinfla
La borsa es paralitza a causa de la falta d'estímuls per assumir riscos i per la manca d'excuses per fugir de la renda variable. L'Íbex-35 cau un 0,61% però manté els 10.000 punts.Per Marisa Nuez
Res no ha canviat en els parquets borsaris en les darreres sessions i això s'ha traduït en una paràlisi dels índexs, que ni avancen ni reculen, i en una baixada del volum de negoci. A Itàlia s'estan afanyant per formar un govern estable i deixar enrere l'enèsima crisi política a la qual s'enfronta el país. Això agrada als mercats i l'esclat dels problemes italians no ha colpejat el deute dels països perifèrics com va passar en anteriors ocasions, ans al contrari. Les primes de risc d'Espanya, Itàlia i Grècia han enregistrat descensos durant les darreres sessions, totalment alienes a l'afer italià, mentre que les borses no han experimentat cap sacsejada per aquest motiu.
Pel que fa a la marxa de l'economia, els indicadors que s'han anat publicant en la setmana no fan més que confondre els inversors perquè no mostren amb claredat una recuperació forta però tampoc donen senyals de feblesa preocupant. De fet, pocs en els parquets dubten que l'expansió econòmica és un fet i que aquesta s'anirà consolidant a mesura que avanci l'exercici, però els calen dades que ho confirmin per entrar amb força en renda variable. En aquest sentit, una enquesta de Bank of America de Merrill Lynch assenyalava aquesta setmana l'elevada confiança que tenen els grans inversors en la recuperació de les principals economies, sobretot de l'europea.
D'altra banda, els resultats publicats als EUA i a Europa durant les darreres sessions no han estat dolents, però tampoc excessivament positius per estimular els inversors, que tenen els peus a terra i han deixat enrere la fase d'eufòria de principis d'any.
L'única novetat que han hagut de pair els mercats durant la setmana que acomiadem ha estat el resum de les reunions de la Reserva Federal (FED) dels EUA. Al banc central nord-americà es comença a coure un canvi en la política monetària i això, si es confirmés, sí podria tenir un impacte en les borses internacionals. Les darreres actes de la FED mostren que hi ha alguns membres que consideren l'actual nivell dels tipus d'interès (en mínims del 0%) poc adequat per a l'actual escenari de recuperació econòmica. De fet, el banc que ara presideix Janet Yellen va lligar el canvi en els tipus d'interès a una reducció de la taxa d'atur per sota del 6,5%, llindar que està a punt de perforar.
En les properes jornades els mercats aniran especulant amb els propers moviments de la FED fins que el banc es reuneixi el 18 de març i doni més pistes de les passes que farà.
Ball avorrit.
Així, la borsa espanyola ha reculat un 0,61% setmanal fins a tancar divendres en els 10.071 punts. Amb aquest nivell, l'índex selectiu rebaixa fins a l'1,56% la plusvàlua anual deixant en només un record el més del 5,5% de guany anual que enregistrava l'Íbex-35 a mitjan gener. De fet, la borsa espanyola va encetar l'exercici destacant com a millor parquet entre les grans places, però aquest bon comportament s'ha anat diluint a mesura que avançaven les setmanes.
Ara, l'Íbex-35 continua amb el signe positiu en el balanç de 2014 i comparteix guanys amb l'índex londinenc, mentre que la resta de grans índexs europeus també estan en positiu però amb alces més modestes. Bona part de la frenada que ha experimentat l'índex selectiu espanyol en les darreres setmanes es deu a la paràlisi dels grans valors del mercat interior. Inditex va tocar màxims històrics i va situar-se a un pas dels 120 euros per títol, però des de llavors s'ha anat desinflant i ara es mou als voltants dels 105 euros en caure més d'un 10% en l'exercici. Per la seva part Telefónica està patint per les operacions corporatives que es comencen a veure entre les seves competidores i que poden passar-li factura si el grup que presideix César Alierta no mou fitxa.
La petroliera Repsol també està patint pel conflicte a YPF i per la seva exposició als mercats emergents (igual que Telefónica, que també té interessos a la regió sud-americana).D'altra banda el sector bancari torna a agradar als inversors i aquests s'estan situant amb força en bancs, però són molt selectius i han apostat clarament per les entitats de mitjana capitalització, deixant al marge les accions de Santander i BBVA, que enregistren mínimes oscil·lacions en el balanç anual.