L'Íbex, en pèrdues anuals
Els focus de tensió es multipliquen i els inversors opten per no arriscar. L'Íbex 35 se situa en pèrdues anuals en recular un 4% setmanal i perdre els 9.900 punts
esquiva les vendes
dels inversors i acaba
la setmana amb
un mínim avenç
Els mercats han intentat relativitzar els diferents focus de tensió que amenacen la recuperació econòmica i posen en perill la millora experimentada per la pràctica totalitat de borses internacionals, però no ho han aconseguit. El color vermell ho ha tenyit tot davant la creixent incertesa que plana pels parquets. El conflicte a Ucraïna no dóna senyals de resoldre's, més aviat el contrari, amb Putin entestat a annexionar Crimea a Rússia i la resta de països advertint de les sancions si continua amb aquests plans. Si a això se suma que diumenge hi ha un referèndum per decidir sobre aquesta crisi, no sobta que els inversors no vulguin arriscar.
A més a més, el temut alentiment de l'economia de la Xina sembla estar més a prop del que els mercats voldrien, i els seus efectes en les economies del voltant són impredictibles. I a Europa, la baixa inflació està derivant en un risc clar de deflació que té els inversors atemorits.
No obstant això, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha afirmat els darrers dies que l'entitat està preparant mesures de política monetària per implementar en cas que la inflació persisteixi en nivells baixos. I per acabar d'arrodonir un cercle viciós de temors diversos, el comportament de Wall Street, amb els seus índexs allunyant-se dels màxims assolits en setmanes prèvies, ha despertat encara més recels entre els inversors.
En conjunt, doncs, un còctel difícil de pair que ha paralitzat els inversors en les darreres sessions en espera que la situació s'aclareixi. La borsa espanyola va desmarcar-se a principis de setmana de la tendència baixista generalitzada, animada pel sector bancari, que va tornar a rebre una recomanació positiva de JP Morgan.
Però l'Íbex 35 no ha pogut mantenir-se al marge de la realitat que l'envolta, i a mesura que avançava la setmana s'ha contagiat del pessimisme de la resta de mercats. Així, l'índex ha tornat a perdre els 10.000 punts, i s'ha situat de nou en els nivells de principis d'any. L'Íbex 35 va acomiadar-se divendres en els 9.812 punts, amb un descens setmanal del 3,47% i liquidant la plusvàlua anual (ara l'índex retrocedeix un 1,06% el 2014).
Aquesta apatia dels inversors envers la renda variable ha deixat un Íbex 35 tenyit de vermell gairebé en la seva totalitat. Només un valor ha esquivat el signe negatiu del balanç setmanal, Jazztel. La resta de components del selectiu índex han acabat divendres en pèrdues. La pitjor part se l'han emportada Gamesa, Caixabank, Bankia i Dia, amb la qual cosa s'ha invertit la tendència de setmanes prèvies, i amb importants descensos (en el cas de Gamesa, superior al 8% i en el de Bankia i Caixabank, per sobre del 7% setmanal). També han experimentat un fort càstig durant les darreres sessions les empreses que fins fa pocs dies havien tocat màxims històrics o que estaven ben a prop de superar-los, com ara Grífols, International Airlines Group (IAG) o Amadeus.
Nova estrena.
Cal destacar que aquesta immobiliària, la novena que cotitza en el mercat continu, té el suport de l'inversor nord-americà George Soros, que s'ha compromès a subscriure més de nou milions de títols de la companyia espanyola.
D'altra banda, els accionistes d'ONO han aprovat la seva sortida a la borsa mentre el consell d'administració continua negociant amb Vodafone, que està interessada a comprar la teleco i que aquesta no faci el salt al parquet.
noves sortides.