Borsa

Aliens a Ucraïna i la FED

La borsa repunta després de rebaixar-se la tensió a Ucraïna i malgrat que la FED hagi posat data al canvi en la política monetària. L'Íbex-35 salta per sobre els 10.000 punts.

Inditex anuncia un augment del 10% del dividend fins als 2,42 euros i les seves accions se situen entre les més alcistes de la setmana

En contra de tots els pronòstics, els principals parquets internacionals han reaccionat amb alces al referèndum a Crimea i a la posterior annexió d'aquesta regió ucraïnesa a Rússia. Els inversors van encetar la setmana amb ganes d'engrossir la cartera i les ordres de compra van situar els índexs en terreny positiu, quan es temia que passés tot el contrari. Però els mercats borsaris acostumen a jugar amb les paradoxes i a no fer el que a vegades es dóna per descomptat que faran. La lectura dels experts d'aquesta reacció positiva és que les sancions a què s'ha d'enfrontar Rússia per haver dut a terme aquesta annexió són poc significatives. A més, el discurs del president rus Vladimir Putin va tranquil·litzar els nervis dels inversors i va allargar més enllà de dilluns el rebot de gairebé la totalitat d'índexs internacionals.

No obstant aquest avenç en els parquets, la imminent reunió de la Reserva Federal (FED) va fer que els inversors extremessin la prudència a mitjan setmana, no fos cas que el banc nord-americà es despengés amb alguna notícia negativa per als mercats, tal com va passar. La nova presidenta de la FED, Janet Yellen, va posar data a la fi de la política monetària expansiva al país (a la primavera del 2015, molt abans del que els inversors s'havien marcat a l'agenda). I la primera reacció dels índexs va ser a la baixa. Però tot i l'ensopegada inicial per la fi del diner barat als EUA, els mercats han acabat per digerir bé la notícia i han preferit veure el got mig ple. És a dir, que si els tipus d'interès van cap amunt és que l'economia nord-americana s'expandeix a bon ritme, fet que acabarà per tenir un impacte positiu en la resta d'economies del seu voltant i, de retruc, en les borses.

Guanys anuals.

Aquesta renovada confiança dels inversors vers els actius de risc ha fet saltar de nou l'Íbex-35 per sobre els 10.000 punts. Així, l'índex va acomiadar-se divendres en els 10.0053,10 punts, nivell que suposa un rebot del 2,46% en cinc sessions. Després de la positiva evolució setmanal de l'índex selectiu, l'Íbex-35 torna a mantenir els guanys anuals (es revalora un 1,38% d'ençà que va començar el 2014) però manté les pèrdues en el balanç mensual (recula un 0,60% al març).

Malgrat ser un balanç setmanal positiu, cal destacar que l'Íbex-35 continua donant tombs des de fa un parell de mesos en un rang molt limitat que va dels 9.700 als 10.200 punts sense trobar un al·licient o una excusa per trencar a l'alça o a la baixa aquest canal lateral.

Fa algunes setmanes posàvem l'èmfasi en aquestes mateixes línies sobre el llast que suposava la negativa evolució dels grans valors en l'evolució de l'Íbex-35. No obstant això, aquesta setmana cal destacar la contribució que Inditex, un dels valors amb més pes dins de l'índex, ha tingut en el selectiu en les darreres sessions.La multinacional tèxtil ha presentat els seus comptes anuals i, tot i no ser gaire diferents dels que esperaven els analistes, Inditex ha sorprès positivament els mercats.El grup ha anunciat un dividend de 2,42 euros, que suposa un increment del 10%, i els inversors no han dubtat a prendre posicions en el valor. Així, les accions d'Inditex s'han situat entre els valors més alcistes de la setmana, amb una alça superior 6%. Acompanyen la tèxtil en la part alta de la llista altres valors com FCC i Jazztel, que es revaloren entre un 8% i un 10% setmanal, i la constructora Sacyr, amb una alça per sobre el 5%. Les accions de Jazztel s'han contagiat de l'optimisme que hi ha al voltant de les telecomunicacions després que Vodafone hagi formalitzat la compra de l'empresa de cable Ono.

Per a molts, Jazztel està entre les apostes per ser comprada en aquest procés de consolidació del sector de les telecomunicacions a Europa. D'altra banda, els inversors han tornat a incloure Sacyr en les seves carteres ara que s'ha deixat enrere el conflicte per acabar les obres del canal de Panamà.

El grup de l'acer Mittal Steel també s'ha tret de sobre les pèrdues setmanals i s'ha enlairat un 6% després de superar la sacsejada de l'alentiment de l'economia xinesa durant les setmanes prèvies.

Fora del selectiu Íbex-35 trobem alguns valors que han enlluernat els inversors durant la setmana. Vocento s'ha disparat més d'un 19% un cop anunciada la compra d'Ono. El grup té un 0,35% del capital de l'empresa de cable i amb l'oferta de Vodafone obtindrà uns ingressos de més de 25 milions d'euros, import que els inversors no han passat per alt.

D'altra banda, Prisa també s'ha beneficiat de la venda d'actius realitzada els darrers dies (vegeu breu superior) i les seves accions s'han enlairat més d'un 9% en cinc sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.