Borsa

La borsa agafa velocitat

La borsa toca màxims anuals un cop el BCE ha anunciat que adoptarà mesures per combatre la deflació. L'Íbex-35 tanca la tercera setmana a l'alça (+3,4%) i frega els 10.700 punts.

L'Íbex-35 torna a ser un dels índexs més alcistes de 2014 i ja acumula una alça del 7,67% des del gener deixant enrere els dubtes econòmics i la tensió a Ucraïna

No ha dece­but. En aquesta ocasió, el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ha donat als mer­cats el que aquests volien. I la reacció ha estat imme­di­ata. Les com­pres s'han inten­si­fi­cat i la pràctica tota­li­tat d'índexs euro­peus han aca­bat en posi­tiu la set­mana.

Durant les jor­na­des prèvies a la cita del BCE, els inver­sors es mos­tra­ven con­fi­ats que l'enti­tat monetària no podia que­dar-se de braços cre­uats davant la baixa inflació que amenaça el crei­xe­ment de la zona euro. És per això que l'expec­ta­tiva d'unes mesu­res extra­or­dinàries tant a Europa com a la Xina havien donat ben­zina als mer­cats, ara que la Reserva Fede­ral (FED) retira les seves. Només calia espe­rar la con­fir­mació o no d'aquests plans amb què espe­cu­la­ven els inver­sors. A mit­jans de set­mana arri­ba­ven notícies de Pequín que anun­ci­a­ven un pro­grama d'estímul per fre­nar l'alen­ti­ment econòmic. Per sort per a la renda vari­a­ble, la Xina no ha estat una excepció i Mario Draghi, pre­si­dent del BCE, va afir­mar dijous, després de la reunió del Con­sell de Govern, que tots els mem­bres estan d'acord en un pla per com­ba­tre la baixa inflació a la zona euro. Draghi no va posar a sobre de la taula quin seria aquest pro­grama o com s'apli­ca­ria, només que l'estan dis­se­nyant per si fos neces­sari apli­car-lo. Draghi tam­poc no va aba­ra­tir el preu del diner, situat en el 0,25%, tot i les dife­rents veus que durant els dies pre­vis havien ins­tat el pre­si­dent del BCE a expan­dir més la política monetària. Però el sim­ple mis­satge d'actuar si fos neces­sari ha tor­nat a fun­ci­o­nar a Draghi amb els mer­cats com ja va pas­sar a l'estiu de l'any ante­rior, quan el pre­si­dent del BCE va aparèixer davant els inver­sors per dir que estava allà dis­po­sat a inter­ve­nir en qual­se­vol moment per garan­tir la inte­gri­tat de la zona euro i la seva moneda.

Cap amunt.

La reacció de les prin­ci­pals bor­ses al dis­curs de Draghi no es va fer espe­rar i els avenços dels dies pre­vis van aga­far més inten­si­tat empe­nyent els índexs cap a cotes supe­ri­ors, sobre­tot els de la perifèria euro­pea que es poden bene­fi­ciar molt més d'aques­tes mesu­res en cas d'apli­car-se. Aquest com­promís del BCE ha dut a l'Íbex-35 a mar­car màxims des del 2011 després de superar els 10.700 punts i pol­vo­rit­zar el màxim anual del pas­sat 15 de gener (10.525 punts). Així, el selec­tiu índex ha tan­cat la ter­cera set­mana a l'alça després de sumar una plusvàlua del 3,37% en cinc ses­si­ons i aco­mi­a­dar-se diven­dres en els 10.677,20 punts (no va poder man­te­nir-se per sobre els 10.700 en la dar­rera jor­nada).

L'Íbex-35 deixa enrere així els des­cen­sos que el van col­pe­jar a prin­ci­pis de març pels dub­tes econòmics i per l'impacte de la crisi a Ucraïna. Tot i que aquests focus de tensió van fer des­a­parèixer els guanys anu­als de l'índex en més d'una ocasió en set­ma­nes pre­ce­dents, el mis­satge tran­quil·lit­za­dor del BCE i la millora econòmica que s'ensuma dels indi­ca­dors que es van publi­cant han dut a l'Íbex-35 a eixu­gar aques­tes pèrdues i a tor­nar a ter­reny posi­tiu en l'exer­cici, en apun­tar-se una plusvàlua del 7,67% d'ençà que començà el 2014.

Els sec­tors més afa­vo­rits de les mesu­res extra­or­dinàries que pot uti­lit­zar el BCE per apun­ta­lar l'eco­no­mia euro­pea són bancs i cons­truc­to­res. És per això que els inver­sors han tor­nat a apos­tar per aquests valors. Així, els pri­mers llocs de la llista dels més alcis­tes de la set­mana estan ocu­pats per la banca, que en aquesta ocasió no dis­cri­mina per dimensió. Popu­lar, Bankin­ter, San­tan­der (que ha recu­pe­rat els 7 euros), Cai­xa­bank, Banc Saba­dell i BBVA lide­ren les puja­des set­ma­nals.

Sacyr, que és un dels valors més alcis­tes de l'exer­cici amb una reva­lo­ració pròxima al 30%, torna a ficar-se entre les acci­ons més deman­da­des en la set­mana amb una alça supe­rior al 9%, seguida d'Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), que con­ti­nua amb el seu par­ti­cu­lar enlai­ra­ment cap a màxims històrics després de reva­lo­rar-se un 6% set­ma­nal. En la part baixa de la llista hi tro­bem Ebro Foods, que ha entrat en pèrdues anu­als després dels dal­ta­bai­xos de les dar­re­res set­ma­nes, seguida d'Acci­ona, que enso­pega prop d'un 2,5% en cinc ses­si­ons però con­ti­nua sent el valor més alcista des del gener amb un incre­ment pro­per al 50% en aquest període.

El com­por­ta­ment que poden tenir els mer­cats bor­sa­ris les pròximes set­ma­nes és confús. Si bé el BCE ha donat ben­zina per man­te­nir les alces, els experts també des­ta­quen que les valo­ra­ci­ons asso­li­des per un bon gra­pat de valors són ja ele­va­des i hau­rien de donar pas a una presa de bene­fi­cis que fre­na­ria l'alça de la borsa. No obs­tant això, la con­fiança i l'opti­misme dels inver­sors està en màxims i això podria fer que els índexs con­ti­nu­es­sin pujant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.