Borsa

La borsa agafa velocitat

La borsa toca màxims anuals un cop el BCE ha anunciat que adoptarà mesures per combatre la deflació. L'Íbex-35 tanca la tercera setmana a l'alça (+3,4%) i frega els 10.700 punts.

L'Íbex-35 torna a ser un dels índexs més alcistes de 2014 i ja acumula una alça del 7,67% des del gener deixant enrere els dubtes econòmics i la tensió a Ucraïna

No ha decebut. En aquesta ocasió, el Banc Central Europeu (BCE) ha donat als mercats el que aquests volien. I la reacció ha estat immediata. Les compres s'han intensificat i la pràctica totalitat d'índexs europeus han acabat en positiu la setmana.

Durant les jornades prèvies a la cita del BCE, els inversors es mostraven confiats que l'entitat monetària no podia quedar-se de braços creuats davant la baixa inflació que amenaça el creixement de la zona euro. És per això que l'expectativa d'unes mesures extraordinàries tant a Europa com a la Xina havien donat benzina als mercats, ara que la Reserva Federal (FED) retira les seves. Només calia esperar la confirmació o no d'aquests plans amb què especulaven els inversors. A mitjans de setmana arribaven notícies de Pequín que anunciaven un programa d'estímul per frenar l'alentiment econòmic. Per sort per a la renda variable, la Xina no ha estat una excepció i Mario Draghi, president del BCE, va afirmar dijous, després de la reunió del Consell de Govern, que tots els membres estan d'acord en un pla per combatre la baixa inflació a la zona euro. Draghi no va posar a sobre de la taula quin seria aquest programa o com s'aplicaria, només que l'estan dissenyant per si fos necessari aplicar-lo. Draghi tampoc no va abaratir el preu del diner, situat en el 0,25%, tot i les diferents veus que durant els dies previs havien instat el president del BCE a expandir més la política monetària. Però el simple missatge d'actuar si fos necessari ha tornat a funcionar a Draghi amb els mercats com ja va passar a l'estiu de l'any anterior, quan el president del BCE va aparèixer davant els inversors per dir que estava allà disposat a intervenir en qualsevol moment per garantir la integritat de la zona euro i la seva moneda.

Cap amunt.

La reacció de les principals borses al discurs de Draghi no es va fer esperar i els avenços dels dies previs van agafar més intensitat empenyent els índexs cap a cotes superiors, sobretot els de la perifèria europea que es poden beneficiar molt més d'aquestes mesures en cas d'aplicar-se. Aquest compromís del BCE ha dut a l'Íbex-35 a marcar màxims des del 2011 després de superar els 10.700 punts i polvoritzar el màxim anual del passat 15 de gener (10.525 punts). Així, el selectiu índex ha tancat la tercera setmana a l'alça després de sumar una plusvàlua del 3,37% en cinc sessions i acomiadar-se divendres en els 10.677,20 punts (no va poder mantenir-se per sobre els 10.700 en la darrera jornada).

L'Íbex-35 deixa enrere així els descensos que el van colpejar a principis de març pels dubtes econòmics i per l'impacte de la crisi a Ucraïna. Tot i que aquests focus de tensió van fer desaparèixer els guanys anuals de l'índex en més d'una ocasió en setmanes precedents, el missatge tranquil·litzador del BCE i la millora econòmica que s'ensuma dels indicadors que es van publicant han dut a l'Íbex-35 a eixugar aquestes pèrdues i a tornar a terreny positiu en l'exercici, en apuntar-se una plusvàlua del 7,67% d'ençà que començà el 2014.

Els sectors més afavorits de les mesures extraordinàries que pot utilitzar el BCE per apuntalar l'economia europea són bancs i constructores. És per això que els inversors han tornat a apostar per aquests valors. Així, els primers llocs de la llista dels més alcistes de la setmana estan ocupats per la banca, que en aquesta ocasió no discrimina per dimensió. Popular, Bankinter, Santander (que ha recuperat els 7 euros), Caixabank, Banc Sabadell i BBVA lideren les pujades setmanals.

Sacyr, que és un dels valors més alcistes de l'exercici amb una revaloració pròxima al 30%, torna a ficar-se entre les accions més demandades en la setmana amb una alça superior al 9%, seguida d'International Airlines Group (IAG), que continua amb el seu particular enlairament cap a màxims històrics després de revalorar-se un 6% setmanal. En la part baixa de la llista hi trobem Ebro Foods, que ha entrat en pèrdues anuals després dels daltabaixos de les darreres setmanes, seguida d'Acciona, que ensopega prop d'un 2,5% en cinc sessions però continua sent el valor més alcista des del gener amb un increment proper al 50% en aquest període.

El comportament que poden tenir els mercats borsaris les pròximes setmanes és confús. Si bé el BCE ha donat benzina per mantenir les alces, els experts també destaquen que les valoracions assolides per un bon grapat de valors són ja elevades i haurien de donar pas a una presa de beneficis que frenaria l'alça de la borsa. No obstant això, la confiança i l'optimisme dels inversors està en màxims i això podria fer que els índexs continuessin pujant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.