Borsa

Patacada sense fre

Els inversors pateixen vertigen i passen per caixa després de tocar màxims anuals. L'Íbex-35 es tenyeix tot de vermell i trenca tres setmanes d'alces en recular un 4,42%.

eDreams s'estrena amb un descens del 4,29%
la primera jornada
de cotització, però recupera el preu
de sortida a la
segona sessió

La borsa ha passat de tocar màxims de l'exercici a veure fantasmes pertot arreu i precipitar-se al buit. Després de polvoritzar màxims anuals, les vendes s'han imposat en el conjunt de borses internacionals davant la manca d'al·licients que justifiquin l'assalt a cotes superiors. Així, els inversors han preferit passar per caixa, embutxacar-se els guanys assolits abans de perdre'ls i esperar una altra accelerada de la borsa per tornar a prendre posicions.

L'efecte positiu del discurs del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, de la setmana anterior -comprometent-se a lluitar contra la baixa inflació però sense concretar quan ni com- s'ha diluït en els parquets a mesura que avançaven els dies. L'optimisme que van generar les paraules de Draghi s'ha transformat en cautela. Els índexs havien pujat molt les darreres setmanes sense que els indicadors macroeconòmics justifiquessin aquestes valoracions i ara als inversors els ha entrat la por un cop ha passat l'eufòria per la promesa del BCE.

A més a més, Ucraïna torna a donar maldecaps als mercats i el temor a un increment de la tensió a la zona per les amenaces procedents de Rússia ha fet extremar la prudència dels inversors.

I per si tot això fos poc, la correcció que pateixen els índexs de Wall Street ha acabat per contagiar-se a les places europees, orfes de referències positives que els permetin reprendre la senda alcista iniciada en les setmanes precedents.

En aquest escenari confús, l'Íbex-35 s'ha deixat pel camí un 4,42% setmanal i s'ha acomiadat dels inversors en els 10.205,40 punts, lluny dels màxims assolits la setmana anterior (quan es va situar a un pas dels 10.700 punts) i enregistrant la pitjor setmana des de la del 24 de gener. Amb aquesta davallada el selectiu trenca tres setmanes consecutives a l'alça.

Tot en vermell.

La correcció s'ha estès per tots els valors de l'Íbex-35 i cap no ha pogut esquivar els números vermells del balanç setmanal (Mital Steel ho intentava a mitja sessió de divendres però no ho va aconseguir). Les accions més castigades en el decurs de la setmana han estat aquelles que millor evolució havien enregistrat anteriorment. International Airlines Group (IAG) s'ha precipitat més d'un 10%, igual que Bankinter. Per la seva part el grup Grífols ha patit una forta sacsejada les darreres sessions -al voltant d'un 9%- que l'ha allunyat dels seus màxims històrics.

També han entorpit l'evolució del selectiu Íbex-35 les desinversions que han tingut lloc durant la setmana. Les accions de Mediaset (Tele5) han reculat més d'un 5% en vendre's Prisa una part del seu capital (vegeu breu superior) mentre que la col·locació de la participació que Bankia tenia a Iberdrola en el mercat ha fet que les accions de l'elèctrica hagin retrocedit prop d'un 6% en cinc sessions (vegeu breu superior).

Malgrat l'ensopegada de la borsa de les darreres jornades, cal destacar que l'interès pels mercats derenda variable continua fort. La presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, ha afirmat que el regulador té a sobre de la taula “dues o tres” propostes més de societats que volen sortir a cotitzar en la borsa els pròxims mesos.

Debut agredolç.

Un exemple de l'atractiu que té la borsa espanyola ha estat el debut d'eDreams, que es va estrenar dimarts passat en el parquet madrileny. Si bé en la primera jornada de cotització les accions d'aquest grup van patir una davallada del 4,29%, el regust amarg de l'estrena va desaparèixer en les sessions posteriors. La companyia de viatges per internet va enlairar-se un 7,34% dimecres i un 8,26% dijous, tancant la sessió en els 11,40 euros i superant així els 10,25 euros de l'estrena (sumant un 11,22% de plusvàlua en tres dies).

També fora del selectiu índex aquesta setmana ha enlluernat Inmobiliaria Colonial. L'entrada en el seu capital del fons catarí Qatar ha disparat els seus títols (només en la sessió de dimecres van pujar un 21,22%) i d'ençà que va començar l'any acumulen una revaloració superior al 120%.

La setmana que ve serà especial. Per una banda, molts inversors marxaran de vacances de Setmana Santa i el volum de negociació pot patir una davallada important que provoqui més volatilitat. D'altra banda, la setmana serà més curta atès que divendres és festiu i les borses tanquen. Així doncs, entre la forta correcció d'aquesta setmana que tanquem i les característiques especials de la pròxima, el millor és extremar la prudència fins que les incerteses s'esvaeixin dels parquets o apareguin notícies que facin tornar els inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.