Borsa

Un camí de roses i espines

La borsa acomiada el primer quadrimestre amb una alça del 5,5% i esquiva la confusió econòmica, la incertesa geopolítica i l'ambigüitat dels resultats empresarials.

L'Íbex 35 encadena
cinc mesos consecutius d'alces i des del novembre del 2013
suma una plusvàlua
del 6,32%

Quan estava a punt d'acabar el 2013, totes les previsions que es feien sobre l'exercici que començava eren molt optimistes. Els analistes es mostraven positius sobre l'evolució futura de les borses internacionals, posant l'accent en aquelles que podien batre la resta de places perquè disposaven d'un plus d'atractiu –com era el cas de la borsa espanyola, esperonada per la incipient recuperació i el creixent encís que tenia entre els inversors internacionals.

Així es va engegar l'any. Amb optimisme, expectatives de recuperació, moltes ganes de deixar enrere els mals moments passats i les butxaques plenes de liquiditat en la recerca d'oportunitats d'inversió en renda variable. Quan han passat quatre mesos d'exercici, el balanç és força positiu, almenys en el cas del mercat espanyol. El selectiu índex esdevé un dels més alcistes del 2014, ja que s'ha apuntat una revaloració del 5,47% d'ençà que va començar l'any, després d'acomiadar l'abril en els 10.459 punts. Des del novembre passat, l'Íbex 35 no veu el vermell en el balanç mensual, i en aquests cinc mesos l'índex s'ha disparat un 6,32%.

Pel que fa a la resta de places borsàries, el Cac-40 francès s'ha acomiadat de l'abril amb una alça anual del 4,46%, seguit de l'Euro Stoxx-50, que suma un increment del 2,88% el 2014. El Dax Xetra alemany i el Ftse-100 londinenc s'han apuntat alces més minses, del 0,53% i el 0,46% respectivament. Respecte als índexs de Wall Street, cal destacar que el Dow Jones salva per ben poc el signe positiu en el balanç anual en acomiadar l'abril, amb un lleu guany del 0,03% anual, mentre que els dubtes que planen sobre el sector tecnològic han passat factura a l'índex Nasdaq, que recula un 1,49% el 2014. L'índex japonès és el que més mal resultat obté en finalitzar el quadrimestre, amb un retrocés del 12,20%. No obstant això, cal recordar que tant els índexs nord-americans com l'asiàtic van tancar el 2013 amb unes plusvàlues molt abundoses –que van ser del 26,50% en el cas del Dow Jones, del 38,32% en el Nasdaq i del 56,7% en el japonès– i és normal que els inversors retirin els guanys obtinguts i mirin cap a altres places borsàries que presentin més oportunitats d'inversió.

Riscos i amenaces.

Però aquest bon resultat que mostren alguns d'aquests índexs quan s'ha tancat el primer terç de l'any no pot amagar que el camí que han recorregut les borses durant els quatre primers mesos ha estat fatigós. A la difícil digestió que està suposant la retirada dels estímuls econòmics als EUA per part de la Reserva Federal (Fed), s'hi ha sumat la incertesa a la zona euro per la baixa inflació -que posa en risc la recuperació econòmica que s'ensumava- i els conflictes entre Ucraïna i Rússia -que esquitxen de dubtes les borses (sobretot la d'Alemanya).

L'alentiment a la Xina, motor econòmic durant la crisi, també ha estat preocupant els inversors en aquest període. A més a més, els indicadors macroeconòmics deixen entreveure una expansió econòmica incipient però encara massa feble per no prendre mal veient els diferents riscos que l'envolten. I, d'altra banda, els resultats trimestrals de les empreses acontenten i deceben a parts iguals, fet que tampoc no contribueix a atraure amb força els inversors cap a les borses, sumides en una tendència lateral que no són capaces de trencar.

Inditex, a la baixa.

Malgrat aquest enfosquit panorama, la majoria de valors de l'Íbex 35 han anat esquivant els dubtes i poc més d'una desena d'ells han tancat el quadrimestre en terreny negatiu. La multinacional tèxtil Inditex s'ha situat com el valor més baixista de l'índex amb un descens del 9,72% el 2014. El grup de l'acer Mittal Steel i Viscofán segueixen les passes de la tèxtil i reculen un 9,62% i un 9,19%, respectivament. Amb pèrdues que no superen el 5% se situen Gamesa, Mediaset, Amadeus, Ebro Foods, Mapfre, FCC, BBVA (aliè al bon to de la banca en general) i la cadena Dia.

Per contra, les darreres concentracions en el sector de les telecomunicacions han animat la cotització de Jazztel, que encapçala el rànquing dels valors més alcistes amb un guany anual del 42,18%. Acciona és l'altre valor que puja més d'un 40% en l'any, i per sobre del 20% de revaloració anual es troben Banc Sabadell (29,22%), Sacyr (25,56%), REE (24,07%), ACS (23,40%) i Banco Popular (20,87%). Cal destacar que el sector bancari està rebent el favor dels inversors un cop ha finalitzat el seu sanejament i els resultats obtinguts en el primer trimestre de l'any són satisfactoris. Les accions de Bankia, Santander, Bankinter i Caixa Bank s'han enlairat més d'un 10% el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.