i una llosa que ho tapa tot
Els experts no preveuen que la taxa d'atur torni a nivells previs a la crisi abans del 2020
Abans de la publicació de la darrera EPA, hi havia un rum-rum d'optimisme, que augurava un canvi de tendència. La informació publicada la setmana passada refredava l'optimisme. A Catalunya, es van destruir en el primer trimestre del 2014 38.100 llocs de treball -en el mateix període de l'any passat se'n van perdre gairebé 10.000 menys- i al conjunt de l'Estat espanyol, 180.600.
Fins i tot tenint en compte la influència negativa que pot haver tingut en la darrera EPA el fet que la Setmana Santa d'aquest any no va caure en el primer trimestre, la majoria d'experts parlen d'un excés d'optimisme d'alguns polítics. Una opinió que avala el darrer quadre macroeconòmic fet públic per la CE. Mentre que Madrid calcula que la taxa d'atur, ara en el 25,93%, se situarà en el 24,9% aquest any i el 23,3% l'any vinent, Brussel·les preveu un 25,5% i un 24%, respectivament.
El professor d'economia de la UB Raül Ramos convida a no llançar les campanes al vol. Recorda que l'ocupació és un indicador que es mou cap amunt o cap avall amb més retard del que ho fan altres. Ramos augura decreixements de la taxa d'atur propers a l'1% en els propers anys i, segons diu, si la xifra és més elevada serà per la caiguda del nombre de persones actives i no pas per l'increment de l'ocupació. De fet, comenta que ja s'està veient que molts immigrants estan marxant i pot passar que algunes persones inactives, que havien tornat al mercat de treball per buscar feina durant la crisi perquè a la seva família hi havia menys persones treballant, poden tornar a sortir-ne. Aquests factors provocarien una caiguda en la taxa d'activitat.
“Si ens basem en l'experiència històrica d'altres crisi, hem d'esperar una reducció d'un punt per any”, insisteix. I posa com a exemple la crisi del 1993, després de la qual la taxa d'atur no es va recuperar fins al 2001. Ara, per passar del 26% actual al 15%, haurien de passar uns nou o deu anys més. Per tant, ens podríem plantar gairebé al 2025.
Per altra banda, Ramos afirma que és una incògnita com pot afectar la reforma laboral. “Una cosa és canviar el marc legislatiu i una altra, el comportament de les empreses”, comenta, per recordar després que, de moment, almenys pel que fa al nombre de nous contractes indefinits i temporals, no s'ha vist cap canvi.