Borsa

Telefónica arrossega l'Íbex

Les borses reaccionen a l'alça al missatge del BCE d'intervenir al juny per estimular l'economia. Però l'efecte de la promesa s'aigualeix i l'Íbex 35 tanca pla per Telefónica.

La carrera alcista de Gamesa i Banc Sabadell continua forta
a l'empara
de les millores de les recomanacions
sobre els valors

Les places borsàries continuen dominades per la indecisió i l'apatia. Els inversors no tenen grans estímuls que els facin omplir les seves carteres, però tampoc troben excuses de pes per allunyar-se definitivament dels actius de risc. I en aquesta impassibilitat van movent-se els índexs, incapaços de trencar la tendència lateral que dibuixen des de fa dies.

No obstant això, aquesta setmana que acomiadem els inversors han rebut amb els braços oberts les paraules de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE). Tot i no fer res -com té acostumats els mercats- el simple compromís d'actuar al juny va alegrar el final de setmana als parquets. Draghi no va moure els tipus d'interès en la reunió de dijous, ni va aplicar cap mesura excepcional per combatre la baixa inflació de la zona euro ni per frenar l'apreciació de la moneda comunitària, però va dir que l'entitat està preparada per intervenir en la pròxima reunió. I només això va animar les compres i va fer saltar l'Íbex 35 per sobre dels 10.500 punts, barrera que s'havia ennuegat a l'índex.

D'aquesta manera, els inversors van passar per alt les tensions a Ucraïna -que continuen condicionant el dia a dia en els mercats financers- i els resultats empresarials -que alegren i deceben gairebé a parts iguals- i es van quedar amb la part positiva del discurs de Draghi. No obstant això, l'efecte del compromís de l'italià es va aigualir en la darrera sessió, en què els inversors van preferir passar per caixa, no fos cas que la situació a Ucraïna torni a agitar-se i sacsegi de nou els mercats.

Aquests descensos van fer baixar l'Íbex 35 de la cota dels 10.500 punts però no han evitat que l'índex hagi tancat la quarta setmana consecutiva amb alces. Així, el selectiu va acomiadar-se dels inversors divendres en els 10.487,20 punts, nivell que suposa un lleu guany del 0,12% en cinc sessions. En les darreres quatre setmanes d'avanços, l'índex suma una revaloració del 2,76% mentre que la plusvàlua d'ençà que començà el 2014 és del 5,75%. Cal destacar que durant la setmana l'Íbex ha anat esquivant les baixades de la resta de places per la revisió de les estimacions de creixement de l'economia espanyola feta per Brussel·les i la baixada en l'atur registrat a l'abril.

No obstant això, en la sessió de divendres les borses van experimentar una forta frenada que va fer esvair del tot l'efecte del missatge de Draghi del dia anterior. En el cas del mercat espanyol, bona part de l'aturada va venir per la negativa evolució de les accions de Telefónica. L'operadora va tocar durant la setmana màxims anuals per sobre dels 12 euros, però divendres va ser fortament castigada i es va situar entre els valors que més han reculat durant la setmana -més d'un 3%. Això ha pesat en la marxa de l'índex per l'alta ponderació que el valor té en el selectiu.

Xifres que deceben.

Els inversors no han acabat de digerir bé els beneficis assolits pel grup que presideix César Alierta, que s'han situat per sota de les previsions dels analistes (ha guanyat 692 milions, contra els 715 estimats).

A més, l'acció de Telefónica ha descomptat el pagament del dividend que ha fet efectiu aquesta setmana i la compra d'una participació majoritària a Canal+.

Acompanyant l'operadora en la llista dels valors que més han retrocedit trobem International Airlines Group (IAG) -també castigat pels resultats-, Indra, Banco Popular i Bolsas y Mercados Españoles (BME). La tecnològica continua sense aixecar el cap després del retrocés experimentat a l'abril (quan va baixar un 7,37% i va esdevenir el pitjor segon valor del mes), mentre que BME està patint la recollida de beneficis després de les darreres alces acumulades.

Les accions que malgrat les significatives alces acumulades en les darreres setmanes no estan amenaçades per la presa de beneficis són les de Gamesa. L'empresa acumula una revaloració superior al 17% des del 28 d'abril passat. Els inversors continuen prenent posicions en el valor després que els beneficis hagin agradat als mercats i els analistes han anat millorant les recomanacions sobre el valor. Només en la sessió de divendres, les seves accions van pujar més d'un 6%.

Un altre valor que està lluny de frenar la seva particular carrera alcista és Banc Sabadell. Aquesta setmana s'ha colat de nou en la llista dels títols més alcistes, amb un increment en cinc sessions superior al 3% que situa l'acció de l'entitat que presideix Josep Oliu en els nivells màxims dels darrers dos anys.

Davant aquesta trajectòria, hi ha experts que recomanen certa prudència a l'hora d'invertir, ja que el recorregut ja podria estar molt limitat, mentre que d'altres milloren la seva recomanació sobre l'entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.