Còctel de difícil digestió
Els inversors s'espanten per les dades ‘macro' d'Europa i el vertigen pels alts nivells dels índexs. L'Íbex abandona l'assalt a màxims i trenca amb quatre setmanes d'avanços.
La setmana que deixem enrere s'ha dividit en dues parts ben diferents. En la primera part, de dilluns a dimecres, els principals índexs europeus s'han anat movent a poc a poc, però guanyant posicions. La confiança en una ràpida intervenció del Banc Central Europeu (BCE) en la propera reunió del juny va alimentar les alces de les grans places europees. Diverses fonts properes al banc emissor han anat filtrant quines són les mesures que està dissenyant el BCE i aquestes van convèncer els inversors.
D'aquesta manera, i tot i que la cautela no ha abandonat les places borsàries, l'optimisme va anar col·locant els principals índexs en nivells màxims. En el cas de l'Íbex 35, aquest es va quedar a només 64 punts dels màxims anuals, que va tocar el 4 d'abril en els 10.677 punts. Els selectius francès i alemany també van situar-se a un pas dels màxims de 2014 i l'índex londinenc es va col·locar en el nivell més alt des del 1999 mentre que a l'altra banda de l'Atlàntic els índexs de Wall Street sorprenien els mercats en superar nivells màxims mai vistos.
Però dijous aquesta relativa calma borsària, que discorria entre les ganes de continuar pujant i la manca d'estímuls per fer-ho, va donar pas a la inestabilitat. Els inversors van haver de pair un parell de notícies que van decantar la balança cap al costat menys favorable a la renda variable. La constatació que l'economia europea té dificultats per deixar enrere la crisi va despertar fantasmes mig oblidats. Una decebedora dada de PIB de l'eurozona, que va créixer un 0,2% fins al març però que posa en evidència la feblesa de grans economies com la francesa i la italiana, va caure com una gerra d'aigua freda en els parquets i els inversors van tenir clar que el millor era deixar-ho estar.
Impost al bo grec.
L'Íbex 35 va enregistrar dijous la segona pitjor sessió del 2014, amb un descens del 2,35%, i amb tots els valors del selectiu en vermell a excepció de Viscofán (+0,57%). Amb aquests nous dubtes a sobre de la taula els inversors continuen rumiant si les altes cotes dels índexs estan o no justificades pel creixement econòmic i els resultats empresarials que fins ara s'han conegut. De fet, divendres va dibuixar-se un rebot aprofitant les caigudes prèvies que permetia a l'índex escalar per sobre els 10.400 punts i eixugar part de les pèrdues enregistrades en la jornada anterior.
No obstant això i amb un cap de setmana al davant, en el qual poden esclatar nous focus d'incertesa, els inversors van preferir no arriscar gaire malgrat que el selectiu va reconquerir els 10.400. Cal assenyalar que la tensa situació a Ucraïna no s'ha resolt i tot i que aquesta setmana les borses s'han enfrontat amb altres fantasmes, en qualsevol moment el conflicte ucraïnès pot sacsejar els mercats financers.
En aquest context confús, l'Íbex 35 torna a estar desorientat i en cinc sessions ha caigut un 0,08%, fins a situar-se divendres en els 10.478,70 punts. Amb aquest lleu descens l'índex trenca amb quatre setmanes consecutives enregistrant alces i deixa en el 5,67% el guany d'ençà que començà l'any mentre que al maig la revaloració aconseguida és del 0,19%.
Invertint la tendència.
Els inversors han paït ja els comptes de l'empresa, que la setmana passada van sacsejar-la en la borsa, i Telefónica ha saltat per sobre els 12 euros després de guanyar més d'un 3% en cinc sessions. No obstant, el valor més alcista de l'índex ha estat Bankia, que ha celebrat amb prop d'un 6% de pujada setmanal el suport dels inversors a la seva emissió de deute subordinat. Les accions de la cadena de distribució Dia, les del grup de l'acer Mittal Steel i les de la petroliera Repsol són les altres que més han pujat durant aquesta setmana.
Per contra, el mercat encara no ha paït els comptes de l'aerolínia International Airlines Group (IAG) i el càstig a les seves accions s'ha repetit aquesta setmana, amb un descens del seu valor en borsa proper al 7%. Els resultats de la constructora OHL també han passat factura a la seva cotització (vegeu breu superior) i juntament amb Sacyr formen part del trio més baixista de la setmana, amb una davallada per sobre el 6% en cinc sessions.