Focus

Aturats organitzats busquen sortida

Proliferen les assemblees en què els desocupats miren de trobar plegats respostes a la situació

Algunes assemblees han pactat amb ajuntaments projectes per crear llocs de feina

Quan Manuel Álva­rez es va jubi­lar i va pen­sar quina cosa li agra­da­ria fer a par­tir de lla­vors, va recor­dar algu­nes ini­ci­a­ti­ves que aple­ga­ven els atu­rats d'un muni­cipi. I va deci­dir tirar enda­vant l'Asso­ci­ació de Deso­cu­pats Actius Gar­rotxa 40. Adag40 orga­nitza els atu­rats majors de 40 anys de la zona d'Olot, busca fórmu­les per faci­li­tar-los la for­mació, nego­cia amb empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons per mirar de tro­bar llocs de feina i fa d'inter­lo­cu­tor d'aquest col·lec­tiu amb l'admi­nis­tració.

El d'Adag40 no és un cas aïllat. Cada cop són més els muni­ci­pis cata­lans on ha nas­cut una assem­blea que aplega les per­so­nes sense feina. Aques­tes ini­ci­a­ti­ves solen tirar enda­vant com un punt de tro­bada i de suport mutu entre els atu­rats d'una loca­li­tat. L'Anaïs té 30 anys i està a l'atur, amb una nena d'un any a càrrec. Explica que està apun­tada a mol­tes pàgines web per bus­car fei­nes, a més del SOC. “Però totes les ofer­tes són per a menors de 30 anys”, lamenta. També ha pen­sat mun­tar un negoci, però no ha tro­bat el finançament neces­sari. Quan els ànims ja començaven a escas­se­jar, afirma, va entrar en con­tacte amb l'asso­ci­ació d'atu­rats de Ripo­llet. “M'ha ser­vit de moti­vació per seguir enda­vant”, comenta.

La Pilar, mem­bre d'Adag40, par­ti­cipa en el grup de tea­tre que s'ha creat a l'asso­ci­ació. “Ens ser­veix de teràpia. I, a la vegada, fem tea­tre social, perquè la gent vegi el que ens passa”, afe­geix.

Per la seva banda, l'Ángel, de 21 anys i de Saba­dell, té clar per què es va acos­tar a l'assem­blea d'atu­rats del seu muni­cipi. “Hi vaig anar perquè crec que la lluita és necessària”, afirma. “Allà conei­xes gent, t'acaba vici­ant el que fas i tens ganes de més”, afe­geix.

Però aques­tes assem­blees cada cop s'atre­vei­xen a fer més coses. Segons l'Anaïs, la de Ripo­llet està nego­ci­ant amb l'Ajun­ta­ment perquè reservi el 10% dels llocs de tre­ball cre­ats amb les obres públi­ques a atu­rats del muni­cipi. I, després de tres anys, han acon­se­guit que els donin permís per cele­brar un mer­cat en el qual els para­dis­tes són per­so­nes sense feina. Anaïs fa veles arte­sa­nes que ven en aquest mer­cat, i així pot tenir algun ingrés per com­prar el que la seva filla neces­siti.

També als mer­cats d'atu­rats és on la Miriam gua­nya alguns diners amb l'arte­sa­nia que crea. La Miriam per­tany a l'assem­blea d'atu­rats de Mont­cada i Rei­xac, a la qual també està asso­ci­ada la Rosa. Ella ho està des del prin­cipi i, mal­grat que ha tro­bat una feina par­cial, no se n'ha des­vin­cu­lat. Totes dues recor­den quan fa uns anys el con­sis­tori de Mont­cada escol­tava les seves pro­pos­tes amb cert escep­ti­cisme. “Els vam començar a dir que algu­nes coses les feien a altres muni­ci­pis amb la com­pli­ci­tat de l'Ajun­ta­ment, i van començar a fer més cas.”

Aquesta assem­blea ha acon­se­guit que l'Ajun­ta­ment els doni suport en un pro­jecte perquè alguns atu­rats conreïn horts del terme muni­ci­pal. Han acon­se­guit que els cedei­xin unes ter­res i que el con­sis­tori creï qua­tre llocs de tre­ball. Segons la Rosa, l'objec­tiu és no només donar feina a aques­tes per­so­nes, sinó també fomen­tar l'agri­cul­tura ecològica i la inclusió social de deter­mi­nats sec­tors amb difi­cul­tats, i fer for­mació en tas­ques del camp per a per­so­nes sense feina.

A Olot també s'està tre­ba­llant un pro­jecte rela­ci­o­nat amb el camp. En aquest cas, però, el soci d'Adag40 seria la Unió de Page­sos. Álva­rez explica que la ini­ci­a­tiva con­sis­ti­ria que els page­sos ven­drien fruita i ver­dura a l'asso­ci­ació, que s'encar­re­ga­ria de dis­tri­buir-la a través d'un o dos punts de venda a Olot, sense la inter­venció d'inter­me­di­a­ris. L'objec­tiu últim, diu, és crear llocs de feina. També han tre­ba­llat amb Unió de Page­sos en l'àmbit for­ma­tiu i, de fet, aca­ben de pre­sen­tar un curs per a atu­rats de poda d'arbres frui­ters. “Ells no tro­ben gent per a segons qui­nes coses, amb certa qua­li­fi­cació. Nosal­tres tro­bem la gent i orga­nit­zem el curs”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.