L'Íbex s'aferra als 11.000
L'optimisme per la liquiditat del BCE deixa pas als dubtes sobre la salut de l'economia. L'Íbex 35 defensa els 11.000 punts i s'apunta una alça del 0,45% en la setmana.
en cinc sessions
La benzina que va oferir el Banc Central Europeu (BCE) en forma de paquet d'estímul econòmic el passat 5 de juny comença a no ser suficient per mantenir la tendència alcista de les borses. La pràctica totalitat dels grans índexs estan situats en nivells màxims dels darrers anys i en alguns casos, com en el de l'Íbex 35, els índexs han pujat en poc menys d'un semestre gairebé tot el que els analistes havien pronosticat per al conjunt de l'exercici. A més a més, les dades macroeconòmiques en donen una de calenta i una de freda, i desorienten uns inversors que creuen que potser ha arribat el moment de fer una pausa en el camí.
Si bé l'efecte de les mesures que ha posat en marxa el BCE van permetre que les compres continuessin en encetar-se la setmana, aquestes van donar pas a les vendes, que, tot i moderades, s'han anat estenent a mesura que avançaven els dies. El cansament pels nivells assolits, la manca d'estímuls per continuar endavant, la creixent tensió a l'Iraq i més ombres en el panorama econòmic (després de dades macro ambigües i la rebaixa del creixement global realitzada pel Banc Mundial) han acabat per imposar la prudència arreu i frenar la senda alcista dels índexs per reflexionar sobre la situació que els envolta.
Però malgrat les incerteses econòmiques i el vertigen pels alts nivells assolits, l'Íbex 35 s'ha desmarcat de la frenada en les borses europees i ha continuat amb els avenços per quarta setmana consecutiva. El selectiu ha enregistrat una alça del 0,45% en cinc sessions després de saltar divendres per sobre els 11.100 punts (va tancar la setmana en els 11.113,7 punts). Aquest nivell suposa un guany del 12,07% d'ençà que va començar l'any.
Recollides de beneficis.
Les accions d'IAG s'han precipitat a la baixa prop d'un 8% i cotitzen al voltant dels 4,7 euros, lluny dels màxims històrics que estan fixats en els 5,6 euros. A més a més, les tensions que han esclatat a l'Iraq estan encarint el preu del petroli, i això també ha pesat sobre la cotització d'IAG, atès que aquest augment del preu de l'or negre impactarà en els comptes de les companyies aèries (i també podria posar en perill la recuperació econòmica global).
Un altre dels valors que han tingut una evolució negativa en la setmana ha estat Bolsas y Mercados Españoles (BME), en patir la recollida de beneficis pels guanys enregistrats en la setmana precedent. Així, els títols de BME han reculat prop d'un 5% en cinc sessions, menjant-se gairebé la totalitat de la plusvàlua de la setmana anterior. Similar comportament han tingut les accions de Gamesa, que la setmana anterior van ser les més alcistes de l'Íbex 35 (amb un avenç del 7,85%) i que en les darreres cinc sessions han reculat més d'un 1,5%.
Per contra, els inversors han tornat a mirar amb bons ulls les accions de Grífols, que s'han ficat entre els valors més alcistes de la setmana en disparar-se més d'un 4%, després que els analistes hagin elevat el seu preu objectiu.
Els títols de la multinacional Inditex també s'han situat entre els més revalorats de la setmana en què ha presentat els seus comptes trimestrals. Malgrat tenir un descens del 7% en els beneficis per l'efecte de la depreciació de les divises dels mercats en els quals opera la companyia, els inversors han considerat positives la resta de dades (com ara l'increment en les vendes), i han tornat a incorporar a la cartera les accions d'Inditex, que han acabat la setmana amb una alça de més del 3%.
El trio alcista de la setmana el completa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), amb una apreciació de més del 4,5% en cinc jornades.
Canvis en el selectiu.