Focus

Santiago

Niño-Becerra

“El meu missatge no és negatiu sinó realista, i el temps m'ha donat la raó”

El professor pensa que la formació
a les facultats no estimula el pensament crític

Explica la història, que Abra­ham Lin­coln es va dei­xar la seva carac­terística barba després de rebre la carta d'una petita admi­ra­dora que no aca­bava de veure que el seu ros­tre imberbe als rètols elec­to­rals reforcés gaire el seu mis­satge polític. Sense bigoti, ni pèls sota el llavi infe­rior que ama­gues­sin la cara però amb un potent reforç pilós subrat­llant el mentó, el con­tun­dent aspecte del pre­si­dent dels Estats Units va sin­to­nit­zar millor amb la seva oratòria en bene­fici de la seva cre­di­bi­li­tat. De la mateixa manera, l'aspecte de San­ti­ago Niño-Becerra, que en certa manera recorda el del lle­gen­dari líder repu­blicà, segu­ra­ment ha aju­dat al reco­nei­xe­ment mediàtic de l'eco­no­mista, mal­grat o gràcies a la mul­ti­pli­cació de moder­nes bar­bes pobla­des entre les gene­ra­ci­ons joves.

Però Niño-Becerra no al·ludeix a la seva barba quan ana­litza les raons del seu èxit. “Penso que si he sin­to­nit­zat amb la gent és perquè parlo amb un llen­guatge pro­per i des­proveït d'inten­ci­ons polítiques o comer­ci­als”, asse­gura. I això que ha rebut invi­ta­ci­ons d'anun­ci­ants que volien vin­cu­lar el seu pro­ducte a la seva per­sona, però les ha rebut­jat. Com tam­poc no té ambi­ci­ons o ser­vi­tuds polítiques.

Per això és rebel·la quan se li pre­gunta si també hi ha aju­dat l'inne­ga­ble atrac­tiu mediàtic del seu mis­satge apo­calíptic: “El meu dis­curs no és nega­tiu, bàsica­ment és molt rea­lista: el 2010 vaig dir que arri­baríem al 26% d'atur i hi hem arri­bat. Una altra cosa és que sem­pre hagi dit coses que entra­ven en con­flicte amb el que deien els polítics.” Niño-Becerra recorda aquí els brots verds d'Elena Sal­gado o les “llums al final del túnel” i les “espur­nes de recu­pe­ració” que han vist altres res­pon­sa­bles del govern. “Jo sem­pre he negat aques­tes històries perquè veia que arros­segàvem un deute bru­tal i per molts altres fac­tors… i el temps ha aca­bat per donar-me la raó.”

‘Best-sellers'.
El març del 2009, l'eco­no­mista publi­cava el seu èxit edi­to­rial El crash del 2010, en què desen­vo­lu­pava la seva tesi que Espa­nya no estava immersa en una crisi cíclica, sinó que era sistèmica, de més importància i difícil sor­tida, idea que després d'altres han repli­cat. Per a un catedràtic d'estruc­tura econòmica el fet era més que evi­dent: “Sem­pre he pen­sat que en eco­no­mia el més impor­tant és la tendència i les expec­ta­ti­ves i això una anàlisi con­jun­tu­ral, que mira un moment con­cret, no ho dóna”, asse­gura.

Quan Niño-Becerra va escriure El crash del 2010, ja gau­dia d'una certa fama gràcies als seus arti­cles profètics en publi­ca­ci­ons com ara Dos­sier Econòmic, i el por­tal digi­tal La Carta de la Bolsa. “El boca-ore­lla i la dis­tri­bució dels meus arti­cles a través de les xar­xes soci­als van fer que la gent em conegués”, afirma.

Actu­al­ment té 68.700 segui­dors a Twit­ter, xarxa en què es mos­tra molt actiu i en què ha superat els límits dels 140 caràcters amb l'invent de les piu­la­des cor­re­la­ti­ves que enu­mera com si fos­sin capítols.

Els seus arti­cles men­su­als a L'Econòmic són uns dels més lle­gits de la publi­cació, i les seves inter­ven­ci­ons regu­lars en pro­gra­mes tele­vi­sius i radiofònics aju­den a ali­men­tar les audiències. “L'eco­no­mia des­perta molt d'interès i és nor­mal perquè les coses no estan bé”, jus­ti­fica San­ti­ago Niño-Becerra, que s'ha con­ver­tit en una part de l'star-sys­tem dels eco­no­mis­tes mediàtics i en tota una garan­tia d'èxit per als orga­nit­za­dors de con­ferències; les seves xer­ra­des s'omplen de gom a gom.

“La gent em reco­neix pel car­rer i m'atura per feli­ci­tar-me o fer-me una foto­gra­fia. Si la gent és edu­cada i cor­recta no és quel­com que em molesti, però em faig creus del que ha de supo­sar per a George Clo­o­ney o Brad Pitt; deu ser acla­pa­ra­dor!”, diu.

Però aquest supo­sat boom de l'eco­no­mia en la soci­e­tat dels nos­tres dies no té una tra­ducció clara en un aug­ment de l'espe­rit crític dels ciu­ta­dans. Segons ho veu San­ti­ago Niño-Becerra, la gent hau­ria de dema­nar expli­ca­ci­ons a la classe política diri­gent que llança mis­sat­ges amb una clara vocació elec­to­ral i que no aguan­ten un repàs de l'heme­ro­teca: “Tot­hom vol estar més infor­mat d'eco­no­mia però tolera força bé que allò que els polítics diuen mai acabi pas­sant, perquè no veig que la majo­ria reclami per les pro­me­ses incom­pler­tes: vostè va dir això i ha aca­bat pas­sant això”, diu.

En aquest mateix sen­tit, el pro­fes­sor s'ali­nea amb els estu­di­ants d'eco­no­mia de tot el món que fa uns dies van subs­criure un mani­fest a favor d'una for­mació de l'eco­no­mia més huma­nista que no rele­gui assig­na­tu­res com ara història de l'eco­no­mia: “He estat pro­fes­sor d'història i no puc estar més d'acord amb aquesta apre­ci­ació. El conei­xe­ment del nos­tre pas­sat econòmic i polític ens fa per­so­nes més crítiques i també més incòmodes per al poder perquè podem fer pre­gun­tes incòmodes.”

Doncs aquí va una pre­gunta incòmoda per a l'autor d'El crash del 2010 ara que els indi­ca­dors donen senyals de millora: s'està recu­pe­rant l'eco­no­mia? Però Niño-Becerra res­pon amb una refor­mu­lació de la qüestió: “Si la pre­gunta és si estem en el procés per tor­nar a la situ­ació del 2006, la res­posta és que no, perquè mai més tor­na­rem a viure una època simi­lar. Però si el que es vol dir és que estem entrant en una fase d'esta­bi­li­tat, ales­ho­res, sí, estem sor­tint de la crisi.”

L'eco­no­mista insis­teix que, a diferència de la crisi sistèmica dels anys 30, que es va superar per entrar en una època supe­rior, ara ens espera una pèrdua del benes­tar.

Quines esperances té de veure un canvi econòmic?

Arcadi Oliveres

“El nou model suposarà cosas lletges per a les quals no estem preparats: atur estructural molt elevat, rendes mitjanes menors, protecció social disminuïda, pagament per serveis que sortien dels impostos...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.