Emprenedors

La bombeta que volia canviar el món

Iwop en desenvolupa la primera sense obsolescència programada i reparable

L'objectiu és construir una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient

El pro­jecte d'Iwop va molt més enllà de treure al mer­cat un pro­ducte nou i inno­va­dor. El seu impul­sor, l'empre­ne­dor Benito Muros, s'ha pro­po­sat l'ingent repte de can­viar el sis­tema. D'entrada, pot sonar pre­tensiós però quan s'ha desen­vo­lu­pat la pri­mera bom­beta amb tec­no­lo­gia LED sense obso­lescència pro­gra­mada -és a dir, sense data de cadu­ci­tat-, i repa­ra­ble, es pot pen­sar en gran.

La bom­beta d'Iwop ja és a la venda des del març, tot i que la idea de can­viar el món va sor­gir fa uns quants anys més, el 1999, durant un viatge als EUA. Allà Muros va visi­tar el parc de bom­bers de la loca­li­tat cali­for­ni­ana de Liver­more, recon­ver­tit en atracció turística perquè allà hi penja una bom­beta que fa tant com 115 anys que està encesa. Però si la tec­no­lo­gia per fabri­car una bom­beta que no s'apaga ja exis­tia fa cent anys, per què con­ti­nuem com­prant-ne de les que es fan malbé al cap d'un temps? “Perquè Gene­ral Elec­tric va com­prar la patent el 1912 i es va pre­o­cu­par molt i molt que no es fabriqués mai”, res­pon Muros. Passa el mateix amb els elec­tro­domèstics i molts altres pro­duc­tes, dis­se­nyats per morir al cap d'un temps i, per tant, obli­gar el con­su­mi­dor a tor­nar a la botiga. El mateix va pas­sar amb unes mit­ges de niló a prova de car­re­res paten­ta­des per Dupont el 1938, que van cau­sar més d'una allau a les boti­gues quan es van comer­ci­a­lit­zar però que la pressió dels fabri­cants tèxtils va aca­bar reti­rant del mer­cat.

Es tracta d'ali­men­tar la roda de la indústria, però allò que en la pri­mera mei­tat del segle pas­sat va fer pos­si­ble que aques­tes indústries revo­lu­ci­o­nes­sin el crei­xe­ment, ingres­ses­sin grans bene­fi­cis i inno­ves­sin avui, diu Muros, “ja no es pot seguir jus­ti­fi­cant de cap de les mane­res perquè genera un model de con­sum soci­al­ment irres­pon­sa­ble i ter­ri­ble­ment nociu per al medi ambi­ent”. El com­promís de Muros, però, va més enllà i per això les seves bom­be­tes no es fabri­quen a la Xina, sinó a una planta a Igua­lada i amb tre­ba­lla­dors en risc d'exclusió social. “Pro­duir a fora bus­cant uns cos­tos més bai­xos per inflar el nos­tre marge hau­ria estat total­ment con­trari a la filo­so­fia que per­se­guim”, diu. Amb tot, no ho van veure així els socis ini­ci­als de Muros en aquest pro­jecte. Després d'un procés judi­cial, Muros es va que­dar com a únic soci, tot i que recent­ment ha incor­po­rat nous acom­pa­nyants de viatge a través de Bar­ce­lona Busi­ness Angels. Ara han obert una nova roda de finançament per donar entrada a nous socis i fer rea­li­tat una nova planta d'encaix a Rubí.

A més, d'aquí a pocs dies la bom­beta d'Iwop, que avui es pot com­prar bàsica­ment a la seva botiga en línia i en alguns petits esta­bli­ments, arri­barà a la macro­bo­tiga vir­tual d'Ama­zon Europa, tot un pas enda­vant en l'estratègia de comer­ci­a­lit­zació. “Ens van venir a bus­car ells i ens van ofe­rir unes molt bones con­di­ci­ons, els interes­sava molt ven­dre la nos­tra bom­beta”, explica Muros.

La firma també ha venut el pro­ducte als ajun­ta­ments de Cor­bera del Llo­bre­gat i de Rubí i nego­cien pres­su­pos­tos amb comu­ni­tats de veïns o el com­plex de la Ciu­tat de la Justícia. “És més fàcil obrir mer­cat amb aquest tipus de grans cli­ents que no pas amb el par­ti­cu­lar”, afirma Muros.

Ara la firma dis­posa d'una capa­ci­tat de fabri­cació d'unes 2.000 bom­be­tes l'any, i tot i que l'empre­ne­dor es mos­tra molt pru­dent a l'hora de fer pre­vi­si­ons de ven­des, ja té sol·lici­tuds que arri­ben de llocs com els EUA, el Canadà i Panamà. “Rebem mails cons­tants de gent interes­sant-se per adqui­rir la bom­beta”. El següent pas, diu Muros, serà tras­lla­dar el model a tot tipus d'elec­tro­domèstics, un objec­tiu ambiciós que pro­vo­carà més d'un mal­de­cap a més d'un lobby però que ja ha cri­dat l'atenció, per exem­ple, de la fun­dació Eve­ris, que l'ha selec­ci­o­nat amb 5 empre­ses emer­gents més, com a fina­lista dels XIII Premi Empre­ne­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.