Gran angular

DE MEMÒRIA

Piketty o Maddison?

La conclusió central de l'anàlisi –detallada, i matisada, això sí- de Piketty és que la difusió del capitalisme d'ençà del segle XVIII ha anat augmentant la desigualtat econòmica. I que el creixement d'aquesta desigualtat no és un bon auguri per a la societat de la segona dècada del segle XXI

La versió anglesa de Le capi­tal au XXIe siècle, de Tho­mas Piketty, pro­fes­sor de l'Escola d'Eco­no­mia de París i direc­tor d'estu­dis de l'Ehess, ha tin­gut –i segueix tenint- un èxit extra­or­di­nari. Sobta, perquè ens tro­bem davant d'un lli­bre molt grui­xut, ple de qua­dres estadístics, en què els grans refe­rents són els eco­no­mis­tes “antics”: Tho­mas R. Mal­thus, Jean B. Say, David Ricardo, Karl Marx, o “quasi antics”: Simon Kuzets, John M. Key­nes. Uns autors que, deci­di­da­ment, no estan gens de moda.

D'altra banda, el lli­bre de Piketty podria haver estat con­si­de­rat pels eco­no­mis­tes un menys­pre­a­ble lli­bre “d'història” i, pels his­to­ri­a­dors, un sen­zill lli­bre “d'eco­no­mia”. Car, de fet, la sor­presa ini­cial del lli­bre és que vol expli­car el segle XXI a par­tir de l'estudi de les xifres dels segles XVIII, XIX i XX. Les bases de la ciència econòmica moderna són, segons Piketty, en les refle­xi­ons que van fer Mal­thus, Ricardo i com­pa­nyia, tot i que les estadísti­ques que mane­ja­ven eren ben pobres.

La con­clusió cen­tral de l'anàlisi –deta­llada, i mati­sada, això sí- de Piketty és que la difusió del capi­ta­lisme d'ençà del segle XVIII ha anat aug­men­tant la desi­gual­tat econòmica. I que el crei­xe­ment d'aquesta desi­gual­tat no és un bon auguri per a la soci­e­tat de la segona dècada del segle XXI.

Piketty cita –i uti­litza molt, lògica­ment– els tre­balls d'Angus Mad­di­son (1926-2010), l'eco­no­mista de l'OCDE que, molt abans que ell, s'havia interes­sat per la cons­trucció de sèries estadísti­ques de llarga durada de les grans regi­ons del món. Ara bé: resulta que, tot i par­tir de la mateixa infor­mació, i tenint els matei­xos objec­tius, la visió de Piketty és ben dife­rent de la de Mad­di­son. I aques­tes diferències -ho veu­rem tot seguit- són molt grans.

Segons Piketty, el llarg auge de l'eco­no­mia mun­dial, el que se situa entre 1945-50 i 1973-74, fou anor­mal. Encara més: diu que vivim de la nostàlgia del que els fran­ce­sos en van dir “Les Trente Glo­ri­eu­ses” (la tren­tena d'anys que van de la fi de la II Guerra Mun­dial a la crisi dels anys setanta). No s'entreté a assa­jar de tro­bar una expli­cació al con­trast (que pre­senta Mad­di­son) del crei­xe­ment d'Europa entre el 1913 i el 1950: una taxa del 0,7% de crei­xe­ment anual acu­mu­la­tiu del PIB per habi­tant, i el de 1950-75: una taxa del 4,05% a l'Europa occi­den­tal i d'un 3,81 a l'Europa ori­en­tal (URSS inclosa).

El con­trast –segueix Mad­di­son- no és tan gran a Amèrica: al nord, un 1,61% el 1913-50 i un 2,45% el 1950-73; al sud: 1,41% el 1913-50, i un 2,60 els anys 1950-73. En canvi, aquest con­trast és molt fort a l'Àsia: entre el 1913 i el 1950, el crei­xe­ment del PIB per habi­tant és quasi zero: és del 0,08% i, en canvi, en el període 1950-73 és del 3,87%. Quasi com a Europa occi­den­tal, i un xic per sobre del crei­xe­ment de l'Europa ori­en­tal.

Aquest gir de 1945-50 de l'eco­no­mia mun­dial (que fou ori­gi­nat per la política de con­vergència de libe­rals, demo­cris­ti­ans, soci­al­demòcra­tes, soci­a­lis­tes i comu­nis­tes) no pot ésser menys­preat com fan els Piketty d'arreu. Sobre­tot, perquè els 30 anys següents (els anys 1973-2003) sense ser tan “glo­ri­o­sos” són, també, uns anys d'un crei­xe­ment impres­si­o­nant. Al con­junt de l'Europa occi­den­tal un 1,87% de crei­xe­ment anual acu­mu­la­tiu del PIB per habi­tant. A l'Europa ori­en­tal, aquí sí, hi ha una dava­llada, del 0,87%. A l'Amèrica del Nord, també es creix menys, però, així i tot, és un 1,86%. A l'Amèrica Lla­tina, el crei­xe­ment mitjà és, també, més petit: del 0,83%.

En canvi, a l'Àsia (arros­se­gada per la Xina i l'Índia), als anys 1973-2003, el crei­xe­ment del PIB per habi­tant és altíssim: del 3,21%. Sem­blant, als del període ante­rior (1950-73), en què ja era molt fort.

En resum, si bé les desi­gual­tats econòmiques han aug­men­tat (i aquest fet posa en perill la con­tinuïtat del crei­xe­ment econòmic), el que hi ha de nou en la història dels dar­rers segles és els 60 anys (1945/50-2003/05) de crei­xe­ment. És clar que, com diu Piketty, estem retro­ce­dint a situ­a­ci­ons d'abans de 1945-50. Però, ara, és més difícil enga­nyar la població.

La primera globalització

Abans del 1945, el període de més creixement de l'economia mundial és el dels anys 1870-1913, que són els de la primera globalització. En aquell moment, la taxa de creixement del PIB per habitant de l'Europa occidental fou de l'1,33%, i la de l'Europa oriental (i Rússia) de l'1,30%. A Amèrica, el creixement fou més fort: al nord, d'un 1,82%, a l'Amèrica Llatina, d'un 1,86%. En els anys de la primera globalització, doncs, l'Amèrica Llatina fou la regió del món més dinàmica. Segons Maddison, el creixement asiàtic fou del 0,52%, i l'africà, del 0,57%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.