Borsa

La borsa aparca els nervis

Els inversors es desfan de les incerteses a l'abric dels positius comptes empresarials i d'una dada d'atur que supera expectatives. L'Íbex 35 s'apropa als 11.000 punts Per Marisa Nuez

La banca es refà de la sacsejada per la crisi del Banco Espirito Santo i queda en bloc entre els valors més alcistes
de la setmana

Les tensions geopolítiques guanyen intensitat, la recuperació econòmica té menys fortalesa del que han previst les borses i els resultats empresarials n'estan donant una de freda i una de calenta. Però tot això ha importat poc durant la setmana que deixem enrere. Els dubtes de les setmanes prèvies han deixat pas a una onada d'optimisme que ha permès que els índexs eixuguin part de les pèrdues que arrossegaven d'ençà que va començar el juliol.

En el cas de l'Íbex 35, aquesta confiança renovada en els actius de risc l'ha impulsat per sobre els 10.888 punts bo i guanyant el 3,43% en cinc sessions i reduint fins al 0,32% la pèrdua que enregistra l'índex aquest mes. La recuperació del selectiu a l'última setmana situa l'Íbex 35 en els nivells de principi de juliol i fa que els guanys anuals de l'índex tornin a vorejar els dos dígits (acumula un alça del 9,80% en l'exercici).

Les compres durant l'última setmana s'han estès per la pràctica totalitat de places, amb Wall Street, de nou, a punt de batre nous màxims històrics. Però l'aparició de resultats empresarials que han decebut els mercats (com els d'Amazon) han frenat la tendència alcista de les borses internacionals i els han impedit conquerir nivells superiors cap a final de setmana. Això no obstant, la borsa espanyola ha esquivat aquests dubtes i ha destacat en positiu en relació amb les seves homòlogues.

La millora del mercat laboral –que ha sorprès els inversors– i uns resultats empresarials més positius de l'esperat han animat les compres en aquest mercat. En aquest sentit cal destacar que l'alça de la renda variable ha anat acompanyada del descens de la prima de risc espanyola, que està per sota els 137 punts, i de la rendibilitat del bo a deu anys, que cotitza en mínims històrics, i que aplana el camí del país cap al finançament.

millora de previsions.

A l'hora de fixar-se en la plaça espanyola, els inversors també han tingut en compte els nous números que ha fet públics el Fons Monetari Internacional (FMI). Tot i advertir dels temors que tenen d'una frenada de l'economia global, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde considera que l'economia espanyola jugarà un paper determinant en la recuperació de la zona euro.

El FMI ha apujat les previsions de creixement del país i això ha ajudat l'Íbex 35 a centrar-se més en aquestes notícies positives per mantenir la tendència a l'alça fins divendres, quan la resta de borses internacionals era arrossegada per les vendes.

El fabricant d'aerogeneradors Gamesa ha deixat enrere els dubtes que havien planat sobre el valor en les setmanes prèvies i ha enregistrat guanys abundosos. Les seves accions han repuntat més d'un 12%, impulsades per l'augment del 88% del benefici fins al juny, resultat que ha animat els inversors a prendre posicions en el valor.

Els títols de Jazztel han tornat a brillar amb força després dels daltabaixos que, igual que Gamesa, havia tingut darrerament, i s'han disparat prop d'un 7%. En aquesta ocasió, l'excusa que ha animat les compres ha estat l'expectativa de nous moviments a dins del sector. En les últimes setmanes els rumors s'havien refredat però ara han tornat a escalfar el valor, situat entre els més alcistes. Mediaset (Telecinco) ha estat un altre valor que ha celebrat els comptes semestrals positius publicats en el decurs de la setmana. Només en la sessió de dijous, en què es van saber els resultats obtinguts, els seus títols van pujar un 8,39%, augment que deixa la plusvàlua setmanal per sobre del 5,5%.

ensurt oblidat.

Per la seva part, la banca s'ha refet de l'ensurt protagonitzat pel Banco Espirito Santo en les setmanes prèvies, i tots els valors bancaris s'han ficat entre els més revalorats de la setmana, amb alces que van de prop del 4% del Santander fins a més del 7% que de Caixa Bank. Malgrat que l'optimisme regnant en el parquet ha tenyit la pràctica totalitat de valors de color verd, n'hi ha dos que no s'han pogut treure de sobre el signe negatiu. Técnicas Reunidas i Viscofán formen el duet que ha tancat la setmana amb descensos, que en cap d'aquests casos no han superat el punt percentual de pèrdua en cinc sessions.

Fora de l'índex de referència del mercat espanyol han destacat valors com el del grup de comunicació Atresmedia (Antena 3 TV) que ha pujat gairebé un 15% en mostrar als inversors una millora en els seus comptes fins al mes juny. La immobiliària Realia ha celebrat, amb un guany de més del 10% en cinc sessions, l'interès de la Inmobiliaria Colonial, que ha presentat una oferta formal per la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.