Rumb incert a la borsa
Noves dades macroeconòmiques constaten la feblesa de l'economia i esclata el nerviosisme en els parquets. La manca de tendència fa que l'Íbex 35 reculi un 1,65%
d'un 5% setmanal
El panorama borsari es torna a omplir de núvols d'incertesa. Els dubtes sobre la fortalesa de la recuperació econòmica a la zona euro augmenten a mesura que es van coneixent nous indicadors econòmics i fins i tot Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu (BCE), aquesta setmana ha admès que el creixement de la zona euro “s'ha frenat en sec”. Tot i que Draghi ha anunciat de totes les maneres possibles que farà tot el possible per estimular el creixement econòmic a la zona euro, els mesos van passant i l'efecte de les mesures aplicades triga a arribar. I mentrestant, l'economia continua deteriorant-se i el degoteig a la baixa de les borses va augmentant. A part de la incertesa per la delicada situació de l'economia en el Vell Continent, els últims dies el nerviosisme també ha aparegut a Wall Street i ha contagiat els parquets europeus pressionant a la baixa els índexs a una i altra banda de l'Atlàntic –i allunyant els índexs nord-americans de la zona de màxims on estaven-. El canvi de política monetària de la Reserva Federal (Fed), que s'encamina cap a una pujada de tipus d'interès, continua preocupant molt els inversors ja que la recuperació econòmica als EUA, igual que a la zona euro, està donant senyals que indiquen que les coses no van tan bé com caldria esperar.
I l'amenaça de Rússia d'expropiar béns de les empreses que operen al país, com a resposta a les sancions que ha rebut, han acabat per enrarir un escenari hostil per a la inversió en renda variable.
Així doncs, el vermell s'ha acabat imposant durant les últimes jornades, tot i que hi ha algunes sessions de recuperacions, i la setmana ha acabat amb signe negatiu. Els últims descensos han situat l'índex alemany Dax Xetra amb pèrdues en el conjunt de l'any i també el londinenc Ftse 100, mentre que la plusvàlua de l'Íbex 35 d'ençà que començà l'exercici s'ha reduït fins al 9,11% (quan a principi de setembre vorejava el 12,5%). Pel que fa al balanç setmanal, cal destacar que el selectiu índex espanyol es torna a moure per sota dels 11.000 punts, un nivell que fa tot el setembre que vol conquerir i que perd setmana rere setmana. Concretament, divendres l'Íbex 35 ha tancat en els 10.851,40 punts després de recular un 1,65% en cinc sessions i de rebaixar fins al 0,85% el guany al setembre quan només falten dues jornades per acomiadar aquest mes. Els inversors continuen amb la mirada fixada en l'economia espanyola, una de les poques que millora mentre que a la resta de països de la zona euro s'afebleix, ara que el govern espanyol ha revisat a l'alça les previsions de creixement per a aquest exercici i el següent.
Tot vermell.
Per la seva part, Acciona ha estat sacsejada en la borsa per la sortida del grup del director general de Bestinver, gestora propietat d'Acciona, fet que podria originar una batalla judicial entre totes dues parts.
Red Eléctrica de España (REE) ha esquivat el temporal i s'ha acomiadat amb guanys setmanals, seguida de Jazztel, que encara celebra l'oferta que va rebre d'Orange ara que els accionistes de la companyia pressionen perquè s'apugi el preu de l'oferta pública d'adquisició (opa).
Però tot i que hi ha prou motius per fugir dels mercats borsaris fins que hi hagi un canvi de tendència, també és veritat que no hi ha inversions alternatives que atreguin els inversors. Així doncs, els descensos d'unes jornades donen peu a repunts en les sessions posteriors, aprofitant els preus més baixos i l'excés de liquiditat present en els mercats.
S'està produint, doncs, una mena de batalla entre els inversors optimistes que consideren que el pitjor ja ha passat (tot i que els indicadors no ho demostren així) i els pessimistes, que creuen que la fi del túnel encara és lluny i opten per sortir dels mercats quan apareix una nova dada que apunta en aquesta direcció.
Aquesta pugna entre uns i altres es reflecteix en la manca de rumb que s'està veient en el conjunt de parquets internacionals des de fa algunes setmanes. Els experts esperen que aquesta desorientació continuarà a curt termini, si no apareixen dades o actuacions dels bancs centrals que modifiquin aquest avenir.