La Generalitat promou el finançament alternatiu de pimes
Aplega en un document informació sobre 53 entitats que treballen a Catalunya amb cinc eines de capital i quatre de deute no bancàries
La Generalitat ha elaborat el primer catàleg de finançament alternatiu no bancari per a pimes , que recull 53 dels proveïdors a les empreses catalanes de finançament alternatiu al dels banc. Agrupats en cinc eines de capital i quatre de deute, es mostren criteris d'inversió, dades d'activitat i de contacte i algunes de les empreses en què han invertit, per tal que l'empresa detecti d'una manera fàcil i ràpida els canals que encaixen amb el seu perfil.
Micromecenatge de capital. Una empresa en la fase inicial es pot finançar a través de la subscripció d'ampliacions de capital per part de petits inversors, també anomenats microinversors, per imports relativament petits en comparació dels inversors privats. El catàleg inclou nou plataformes, en què per internet es pot fer la inversió, per un mínim que va des d'1 euro a Verkami fins a 10 euros a Crowcube i Seed&Click. Un cas especial és Lánzame Capital, un fons de compromís operació a operació (pledge fund) que, a diferència d'un micromecenatge, coneix tots els inversors i els presenta el projecte en funció de les seves preferències. No fan res en línia, només donar-se d'alta l'inversor, i l'aportació mínima és de 2.000 euros.
Inversors privats. Una empresa, habitualment en la fase inicial, es pot finançar a través de la subscripció d'ampliacions de capital per part d'un inversor privat o més. L'aportació dels inversors privats no només és en forma de diners sinó que habitualment va més enllà, en aspectes com ara la gestió, el coneixement del sector o les relacions amb altres proveïdors financers, com ara bancs o fons de capital de risc. Durant el 2013, a les set xarxes d'inversors privats pertanyents al programa XIP d'ACCIÓ s'hi van tancar operacions d'inversió per 10,58 milions d'euros. Entre els nou llistats al catàleg hi ha Business Angels Network de Catalunya (BANC), la primera xarxa d'inversors privada de l'Estat, i Keiretsu Forum, la xarxa d'inversors privats més gran del món
Capital de risc. Una empresa, habitualment en la fase inicial, es pot finançar a través d'una ampliació de capital subscrita per empreses especialitzades a invertir en aquell sector empresarial, fase de vida o característiques especials, amb l'objectiu final de vendre aquelles accions a un tercer en el futur i obtenir-ne una plusvàlua. L'any 2013 a Catalunya l'activitat de capital de risc va arribar als 59,2 milions d'euros en 123 operacions, amb un augment del volum d'inversió del 24,6% en relació amb l'any anterior. Tres fons de La Caixa, Nauta Capital, Ysios i ICF Capital MAB –ha invertit en les ampliacions de capital d'AB Biotics i Medcom tech- són alguns dels 21 fons que figuren al catàleg.
Capital d'inversió. Una empresa, habitualment pime en la fase madura, es pot finançar a través d'una ampliació de capital subscrita per empreses especialitzades, amb l'objectiu final de vendre la participació a un tercer en el futur o llistar-les en un mercat secundari i obtenir-ne una plusvàlua. El primer semestre de l'any 2013 a Catalunya l'activitat de capital d'inversió va assolir els 135,3 milions d'euros en 71 operacions. Cinc fons, amb més de 235 milions d'euros per invertir, figuren en el catàleg.
Mercat alternatiu borsari (MAB). Mercat secundari d'accions d'empreses innovadores amb menys regulació i requeriments d'informació que el mercat continu. Dota de liquiditat les accions un cop l'empresa ha començat a cotitzar una oferta pública de venda per obtenir capital addicional. Actualment, hi cotitzen 22 empreses, algunes de les quals catalanes, com ara Eurona Telecom, Inkemia Grupi AB Biòtics.
Micromecenatge de deute. Una pime amb capacitat de generar caixa es pot finançar a través de l'obtenció de molts préstecs, generalment de poc import, per part de microinversors. En el catàleg hi ha tres plataformes a través de les quals es pot invertir des d'un mínim de 20 euros (Arboribus), 100 euros (Loanbook Capital) o 500 euros (Ecrowd Invest).
Descompte de factures. Una empresa cedeix els drets de cobrament d'una factura a una empresa, no a un banc, amb una base d'inversors al darrere, a canvi d'un préstec. És el cas de Columbus Frontiers, que ofereix finançament alternatiu per a projectes i operacions de comerç exterior.
Préstecs participatius. Una empresa, sigui en la fase inicial sigui una pime més madura, es pot finançar a través de l'obtenció d'un préstec participatiu, en alguns casos convertible en capital. Sis entitats que es dediquen a aquesta activitat figuren en el catàleg, en què destaca Enisa.
Mercat alternatiu de renda fixa (MARF). Mercat secundari de deute d'empreses que estan iniciant les seves activitats. Actualment hi cotitzen títols de quatre empreses.
Preavís de tres mesos per tallar el crèdit
El projecte de llei de foment del finançament empresarial aprovat la setmana passada pel Consell de Ministres estableix que les entitats de crèdit hauran de donar preavisos d'almenys de tres mesos a les pimes a les quals cancel·lin el finançament o el retallin un 35% o més.
En el projecte es canvia la normativa del micromecenatge, distingint dos tipus d'inversors: els no qualificats i els qualificats. Els primers podran invertir fins a 10.000 euros anuals, i no més de 3.000 per projecte; a més, hauran de signar el consentiment, en el qual figurarà que han estat advertits dels riscos.
Els qualificats no tindran límit inversor, i en aquesta categoria hi entren les empreses amb més d'un milió d'euros d'actius, dos milions d'euros de xifra de negoci o 300.000 euros de recursos propis; i les persones físiques amb rendes superiors als 50.000 euros anuals o un patrimoni superior a 100.000 euros. S'estableix un règim jurídic per a les plataformes d'internet en aquest tipus d'inversió, que ha de garantir que els inversors tinguin tota la informació sobre la plataforma, el seu promotor, com s'han obtingut els fons i els riscos que implica la inversió.