Empreses

Panasonic torna a Catalunya fugint de l'electrònica de consum

La multinacional japonesa, que va marxar el 2005 tancant una fàbrica d'aspiradores, entra a Ficosa per impulsar l'àrea de conducció automatitzada

El pla de reconversió s'orienta cap a l'automòbil i l'energia

L 'acord per entrar al capi­tal de Ficosa amb una par­ti­ci­pació del 49% repre­senta el retorn de Pana­so­nic a la fabri­cació a Cata­lu­nya, nou anys després del tan­ca­ment de la fàbrica d'aspi­ra­do­res de Celrà. Aquesta va ser una de les pri­me­res mul­ti­na­ci­o­nals japo­ne­ses que es van ins­tal·lar al país -la pri­mera va ser Sanyo, el 1969, a Bar­berà del Vallès-, amb l'ober­tura l'any 1975 d'una planta que els pri­mers anys es dedi­cava exclu­si­va­ment a les aspi­ra­do­res i poste­ri­or­ment va ampliar l'acti­vi­tat als alta­veus d'alta fide­li­tat i als vídeos. En la dècada següent, altres empre­ses japo­ne­ses d'electrònica de con­sum es van ins­tal·lar a Cata­lu­nya com a pla­ta­forma d'expor­tació a la UE, però la intro­ducció de la com­petència xinesa els va treure com­pe­ti­ti­vi­tat per preu i Pana­so­nic -que ja hi havia aban­do­nat l'acti­vi­tat d'àudio i vídeo- va tan­car a Celrà, des d'on expor­tava a més de 30 països però on havia acu­mu­lat 12 mili­ons d'euros de pèrdues en cinc anys, per pas­sar a fabri­car les aspi­ra­do­res a la Xina.

Després van mar­xar Yamaha, Sharp i Sony, que tenia a Vila­de­ca­valls una fàbrica que va com­prar Ficosa, un del socis que Pana­so­nic ha triat per créixer en el sec­tor de l'auto­moció, dins un pla de recon­versió del grup, que s'ha ren­dit a l'evidència que l'electrònica de con­sum japo­nesa no té futur davant la com­petència xinesa i core­ana. En aquest con­text, l'any pas­sat va anun­ciar que dei­xava de fabri­car tele­vi­sors de plasma i la seva entrada en camps com l'auto­moció, l'avi­ació i l'ener­gia. Vol dei­xar de ser con­si­de­rada només com una com­pa­nyia que ven tele­vi­sors o càmeres digi­tals, es defi­neix com una eco­en­gi­nye­ria i vol créixer fora del Japó en nego­cis on ja tre­ba­lla allí, on aquest grup amb quasi 300.000 tre­ba­lla­dors arreu del món també es dedica ala cons­trucció i venda de cases efi­ci­ent­ment energètiques i al desen­vo­lu­pa­ment de bate­ries per a automòbils, espe­ci­al­ment després de la com­pra de Sanyo.

Pana­so­nic ha apos­tat pel desen­vo­lu­pa­ment de sen­sors d'automòbils, i pretén com­bi­nar aquesta tec­no­lo­gia amb els sis­te­mes de càmeres i iden­ti­fi­cació d'obs­ta­cles per a automòbils con­ce­buts per Ficosa. Amb aquesta ope­ració, aspira a con­ver­tir-se en un actor mun­dial en les tec­no­lo­gies de con­ducció auto­ma­tit­zada, per a les quals es pre­veu un impor­tant aug­ment de la demanda a mitjà ter­mini. Con­cre­ta­ment, Pana­so­nic s'ha fixat l'objec­tiu d'aug­men­tar la seva fac­tu­ració a l'àrea de l'automòbil d'un 50 per cent per a 2018, fins als 2.000 bili­ons de iens (14.400 mili­ons d'euros), i l'aliança amb el fabri­cant català busca aug­men­tar unes ven­des al mer­cat euro­peu que ara són febles.

També en l'àmbit de l'automòbil, Pana­so­nic s'està bol­cant en el desen­vo­lu­pa­ment de bate­ries d'ió-liti per a cot­xes elèctrics, i aquest mes ha creat una filial als Estats Units dins l'acord amb Tesla per cons­truir una fàbrica de bate­ries per a cot­xes elèctrics als Estats Units, que dis­po­sarà d'una plan­ti­lla de 6.500 tre­ba­lla­dors l'any 2020.

El seg­ment d'ener­gia, basat en pro­duc­tes que per­me­tin la seva cre­ació, emma­gat­ze­matge i admi­nis­tració, inclou també panells solars, piles de com­bus­ti­ble i sis­te­mes de gestió. Pana­so­nic va anun­ciar al novem­bre la seva entrada al mer­cat euro­peu d'enllu­me­nat amb les seves llums LED de baix con­sum, apro­fi­tant que a la UE està pro­hi­bida la fabri­cació i venda de bom­be­tes incan­des­cents. Té una fàbrica de panells solars a Hon­gria, i aspira a ser d'aquí a dos anys una de les empre­ses líders en aquest sec­tor a Europa, on ara ven sobre­tot al Regne Unit i Ale­ma­nya.

El cost. La rein­venció del grup ha cos­tat l'aco­mi­a­da­ment de 30.000 tre­ba­lla­dors entre 2011 i 2013, any en què va tor­nar a tenir bene­fi­cis (uns 850 mili­ons d'euros), després de dos anys de pèrdues que el 2012 van pujar a 5.320 mili­ons d'euros. En l'últim any fis­cal, tan­cat el 31 de març, Pana­so­nic va fac­tu­rar 54.573 mili­ons d'euros, un 5,9 per cent més.

Fac­tu­ració

54.573M€

Tre­ba­lla­dors

293.000

Any de fun­dació

1918

Dedicat des de la seva fundació a l'electrònica de consum -els primers productes varen ser plaques aïllants elèctriques i endolls-, aquest grup s'ha reconvertit en proveïdora d'eficiència energètica veient que xinesos i coreans s'estan menjant el mercat de les empreses japoneses.
Relacions laborals

Gimnàstica i protestes a la japonesa

Ara està de moda anar al gimnàs per treure's l'encarcarament de la feina, però l'any 1975 va ser tota una novetat saber que, seguint el costum japonès, els treballadors de Panasonic de Celrà feien gimnàstica abans de començar a treballar i abans de dinar. I si els treballadors japonesos fan vaga treballant més, els de Celrà van protestar l'any 1980 contra dos acomiadaments negant-se a fer gimnàstica.

El dia del tancament, el 31 de gener de 2005, la direcció va entregar a cadascun dels 160 empleats que quedaven una aspiradora de record, un llibre amb la història de la fàbrica i una indemnització que per als acomiadats d'ara és tan rara com ho eren els estiraments prelaborals el 1975: 62 dies de salari per any treballat i un extra de 9.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.