Borsa

Sagnia dins l'Íbex 35

Els temors d'una altra recessió i la por pel contagi d'Ebola a Espanya expulsen els inversors dels parquets. L'Íbex 35 es tenyeix tot de vermell i cau un 3,95% setmanal.

La borsa espanyola encadena la tercera setmana a la baixa i es menja bona part dels guanys anuals, que es redueixen fins al 2,36%

La incer­tesa està col­pe­jant amb força les bor­ses aquest mes, que si con­ti­nua com fins ara tor­narà a ser bate­jat com a “octu­bre negre”. Als crei­xents dub­tes sobre la feble recu­pe­ració econòmica a la zona euro, s'hi han afe­git la incer­tesa de l'evo­lució de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana i la por del con­tagi del virus de l'Ebola a Espa­nya, el pri­mer cas fora de la fron­tera afri­cana. Els inver­sors no veuen gens clar el pano­rama a curt ter­mini i en les dar­re­res ses­si­ons han pre­fe­rit roman­dre fora dels par­quets fins que els núvols escam­pin i els dife­rents focus de pre­o­cu­pació s'esva­ei­xin.

No obs­tant això, la set­mana va començar amb alces, con­ti­nu­ant amb el rebot ini­ciat el diven­dres ante­rior. Pels experts, en aquesta remun­tada els inver­sors pre­te­nien apro­fi­tar les reta­lla­des dels dies pre­vis per pren­dre posi­ci­ons a preus més bai­xos. Però, mal­grat aquest intent, la tendència bai­xista -pre­sent en els mer­cats des de fa set­ma­nes- va tor­nar a impo­sar-se amb força en publi­car-se noves dades macro­e­conòmiques de la prin­ci­pal eco­no­mia de la zona euro.

El dego­teig d'indi­ca­dors macro nega­tius no cessa i con­ti­nua ali­men­tant la por que la recessió retorni a l'euro­zona, un dels prin­ci­pals fac­tors que fan que els inver­sors s'allu­nyin dels par­quets. A més a més, aquesta feblesa de la zona euro pot tenir un impacte nega­tiu en l'eco­no­mia dels EUA i la Reserva Fede­ral (FED) ja comença a pren­dre's seri­o­sa­ment aquesta pos­si­bi­li­tat. Els mem­bres del banc cen­tral dels EUA van dis­cu­tir en la dar­rera reunió -segons consta en les actes publi­ca­des aquesta set­mana- si és ade­quat endu­rir la política monetària ara que es cons­tata el refre­da­ment econòmic de la zona euro. Els dub­tes són cada cop majors i la FED ha anun­ciat que no modi­fi­carà la política monetària fins que la seva eco­no­mia sigui capaç d'assu­mir el canvi. L'allu­nya­ment de la pujada de tipus als EUA va agra­dar als inver­sors i Wall Street ho va cele­brar amb sig­ni­fi­ca­ti­ves alces en la sessió de dime­cres. Però el pano­rama econòmic està ple d'ombres i l'efecte posi­tiu es va esvair ràpida­ment, fet que va tor­nar a dei­xar el camí lliure per als pes­si­mis­tes que no con­fien que l'eco­no­mia s'acce­leri.

El selec­tiu índex de la borsa espa­nyola, que fins ara havia estat capaç de man­te­nir la con­fiança dels mer­cats, ha aca­bat con­ta­gi­ant-se i ha enca­de­nat la ter­cera set­mana de números ver­mells. L'Íbex 35 ha patit un fort càstig i ha aca­bat diven­dres en els 10.150,50 punts, un 3,95% per sota del tan­ca­ment de la set­mana ante­rior. Després d'aques­tes cai­gu­des, el selec­tiu índex redu­eix fins al 2,36% el guany en l'exer­cici, quan a prin­ci­pis de setem­bre -abans d'enter­bo­lir-se l'esce­nari macro- aques­tes plusvàlues eren supe­ri­ors al 12%.

Cai­guda lliure.

Aquests des­cen­sos allu­nyen cada cop més l'Íbex 35 dels 12.000 punts que alguns experts havien pro­nos­ti­cat com a nivell de tan­ca­ment del 2014. L'allau de dub­tes econòmics, con­flic­tes geo­polítics, pro­tes­tes ciu­ta­da­nes, virus de l'Ebola i incer­te­ses en la banca ha sumit la borsa en una espi­ral bai­xista de la qual ara mateix és incapaç de sor­tir. Ara, el que pre­o­cupa els experts és fins a on més pot caure l'índex ja que, un cop per­duts els 10.200 punts, el següent suport és en els 9.800 punts, nivell que supo­sa­ria entrar en pèrdues anu­als.

A part dels dub­tes que ate­mo­rei­xen els inver­sors arreu, el par­quet espa­nyol ha hagut d'enfron­tar-se a un focus de ner­vi­o­sisme addi­ci­o­nal. El pri­mer con­tagi del virus de l'Ebola fora d'Àfrica ha tin­gut lloc a Madrid, i la por d'una epidèmia ha pesat nega­ti­va­ment en l'evo­lució de la borsa en les dar­re­res ses­si­ons, sac­se­jant espe­ci­al­ment aquells valors rela­ci­o­nats amb el turisme -aerolínies i cade­nes hote­le­res-, i també asse­gu­ra­do­res. Amb totes aques­tes pre­o­cu­pa­ci­ons a sobre de la taula, no és estrany que només un dels valors de l'Íbex-35 (REE) ha estat capaç de treure's de sobre el signe nega­tiu. La sag­nia s'ha estès arreu i tot s'ha tenyit de ver­mell, amb un bon gra­pat de valors fina­lit­zant la set­mana amb abun­do­ses pèrdues. És el cas d'Aben­goa, Gamesa, IAG i Sacyr, que s'han aco­mi­a­dat dels inver­sors amb des­cen­sos supe­ri­ors al 10% en cinc jor­na­des.

Les bor­ses es tro­ben en un moment deli­cat, però l'inici de la tem­po­rada de resul­tats empre­sa­ri­als del ter­cer tri­mes­tre pot donar una mica d'oxi­gen a uns inver­sors ofe­gats pels dub­tes. No obs­tant això, el que veri­ta­ble­ment pot inver­tir o acce­le­rar l'actual tendència bai­xista seran les pre­vi­si­ons de bene­fi­cis més que no pas les xifres tri­mes­trals. A més a més, a finals d'octu­bre es conei­xe­ran els resul­tats dels tests d'estrès a la banca, que segur que gene­ren cert ner­vi­o­sisme al vol­tant d'aquest sec­tor abans de la seva publi­cació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.