Borsa

Orfes d'estímuls

Els motius per estar en borsa continuen disminuint en el darrer tram de l'exercici davant la feblesa econòmica a Europa i la inactivitat del BCE. L'Íbex-35 es desinfla un 3,35%.

El càstig a la banca s'accentua després de presentar els comptes
i el sector pateix fortes davallades en les darreres cinc sessions

Els inversors s'enfronten en el penúltim mes de l'exercici als mateixos fantasmes que els han anat allunyant dels parquets des de l'estiu. La feblesa macroeconòmica a la zona euro es reafirma indicador rere indicador i les actuacions del Banc Central Europeu (BCE) semblen no concretar-se malgrat aquest alentiment econòmic. Al contrari del que fa poc més d'una setmana va fer el Banc del Japó, que veient la dèbil recuperació del país va posar en marxa un programa per estimular l'economia -fet que ha impulsat la seva borsa fins a màxims dels darrers set anys.

Però el Japó no és la zona euro i tot i que aquesta setmana els inversors confiaven en que el president del BCE, Mario Draghi, fixés alguna mesura per frenar l'alentiment econòmic aquesta concreció no ha arribat. L'únic que ha anunciat Draghi ha sigut que hi ha consens entre els membres del consell de govern del BCE per preparar nous estímuls i aplicar-los en cas que siguin necessaris, però no ha dit ni quins són aquests estímuls, ni com són, ni quan podrien fer-se efectius.

En definitiva, que mentre que al Japó s'actua, aquí es deixa empitjorar la situació, fet que ha tornat a fer aflorar els nervis entre els inversors i el vermell en la pràctica totalitat de parquets europeus. I això mentre la Comissió Europea (CE) ha rebaixat les previsions econòmiques a Europa, augmentant encara més el desànim dels inversors. No sobta, doncs, que el pessimisme creixi a mesura que passen els dies i això es tradueix en inversors més desorientats i més volatilitat en els parquets. Ni tan sols la millora del mercat laboral als EUA -una de les cites macroeconòmiques més rellevants de la setmana- ha aconseguit animar els inversors en la darrera sessió, amb la pràctica totalitat d'índexs tenyits de vermell.

Daltabaix.

El selectiu índex Íbex-35 s'ha deixat un 3,35% del seu valor en aquesta setmana, fins a tancar divendres en els 10.126,30 punts. Aquesta davallada redueix una mica més els guanys anuals de l'índex a menys de dos mesos per tancar l'exercici i, en aquests moments, l'Íbex-35 es revalora un 2,11% d'ençà que començà el 2014.

Tot i els descensos generalitzats del selectiu, les operacions corporatives i les positives xifres empresarials d'alguns grups de l'Íbex-35 han animat els inversors a prendre posicions en valors concrets. L'empresa Grífols ha presentat als mercats uns comptes trimestrals que han satisfet força i els seus títols se situen entre els més revalorats en la setmana, amb un guany proper al 6% en cinc sessions. Amb aquest avanç les accions de Grífols toquen màxims dels darrers dos mesos en cotitzar per sobre dels 34 euros per títol.

Els comptes de l'asseguradora Mapfre també han acontentat el mercat i les seves accions freguen el 3% de revaloració setmanal. La compra de 160 supermercats al Grup Eroski ha impulsat un 4% les accions de la cadena de distribució Dia eixugant així la meitat de les pèrdues que va enregistrar el valor a l'octubre (va caure un 10,91%). L'operació ha agradat els mercats ja que permetrà a Dia expandir el seu negoci al territori espanyol.

L'escalada alcista del holding International Airlines Group (IAG) no trontolla tot i haver estat el valor més alcista de l'octubre (+10,52%) després que hagi pujat més d'un 2% en la setmana.

Els comptes trimestrals, que l'han dut a rebre una pluja de recomanacions de compra per part de les diverses firmes d'anàlisi, i l'expectativa de l'anunci del pagament d'un dividend aviat han fet que els inversors vulguin tenir en la cartera accions de l'aerolínia.

Per contra, els inversors han continuat castigant els valors que ja durant les darreres setmanes havien estat fortament penalitzats en el parquet. Així, Abengoa i Indra, els dos valors més baixistes de l'Íbex-35 a l'octubre (amb descensos del 20,72% i 19,58%, respectivament) han finalitzat la primera setmana de novembre amb abundoses pèrdues (per sobre del 9%).

La banca, penalitzada.

En aquesta davallada els acompanyen els valors bancaris, que encara pateixen les vendes després de presentar uns comptes que no han acabat d'agradar els inversors. Banc Sabadell, Popular, Bankia, Bankinter, Caixabank, Santander i BBVA arrosseguen pèrdues setmanals per sobre del 4%. Aquests valors no aixequen el cap des de la publicació dels resultats dels famosos tests d'estrès, tot i haver-los superat.

Malgrat les turbulències que han sacsejat els parquets els darrers mesos, el número de negociacions durant l'octubre ha batut un rècord mensual en enregistrar-se un total de 8,6 milions d'operacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.