Emprenedors

Exprimir el suc de la impressió en volum

Tecnoespai explora les possibilitats del 3D mentre desenvolupa una impressora pròpia

Compartir la informació és el que propiciarà que s'enriqueixi la idea

Aquest tema tracta d'un projecte relacionat amb la impressió en tres dimensions. Ara bé, que quedi degudament dit ja d'entrada: no es tracta només d'impressió 3D. Vasil Nikolaev insisteix a deixar-ho ben clar. I doncs?

“La fabricació digital engloba més tecnologies que la pròpia impressió 3D”. Entesos.

Tecnoespai és una jove empresa amb base al Vaporlab de Reus i té per objecte “la fabricació digital”. Integrada per quatre socis, bàsicament enginyers que tenen el títol acabat d'estrenar o que estan a punt d'estrenar-lo, Tecnoespai neix amb el repte d'aplicar les tècniques d'impressió en volum per poder produir de manera automàtica. No aspiren a fabricar en cadena però sí que persegueixen poder desenvolupar productes personalitzats, prototips, peces úniques. En definitiva, “artesania digital”, diuen.

Vasil Nikolaev, búlgar resident a Tarragona des de l'any 2000, va estudiar a la Universitat Rovira Virgili (URV) i va ser allà on va congeniar amb un company (Adrian Garcés) que, igual com ell, tenia devoció per la ciència i la tecnologia.

Junts, impulsen els tallers Petits Enginyers, unes sessions didàctiques per explicar als més menuts com funcionen les coses (almenys les que tenen explicació) i per apropar-los als secrets que tenen les màquines i també dels mecanismes.

Seleccionats pel programa Yuzz (un programa que incentiva i fomenta l'emprenedoria), entren en contacte amb Miquel Jorge i Pablo González que, amb el temps, han acabat de constituir els puntals que sostenen el projecte de Tecnoespai. Expliquen que són quatre perfils bastant definits i que això ha possibilitat que cadascú s'encarregui d'un tema.

“Vam començar a parlar de fer una botiga d'objectes impresos en 3D, però teníem dubtes, no ho acabàvem de veure clar”, explica Vasil Nikolaev. Finalment, l'afany per continuar aprenent i adquirir “formació en disseny digital” va ser l'impuls necessari per posar-hi fil a l'agulla.

La disponibilitat de l'espai Vaporlab de Reus, unes instal·lacions aptes per al treball conjunt (coworking), resta maldecaps quan es tracta de trobar una seu des de la qual puguin donar forma a la idea de negoci. Reus esdevé, per tant, la base central d'operacions des d'on es processa tot el que passa a Tecnoespai.

I què hi passa, a Tecnoespai?

L'empresa treballa resseguint dues línies paral·leles però que sovint convergeixen. D'una banda, estan centrats en tasques de desenvolupament d'un projecte propi que consisteix en la creació d'una “impressora totalment nostra. És un projecte que encara està verd però hi estem treballant”. No tenen carpetes top secret: “no som partidaris del tema patent. Entenem que hi ha d'haver una protecció per a les creacions pròpies però la impressió en 3D, igual com el programari lliure, avança tecnològicament quan hi ha una comunitat de creació que permet compartir la informació. Al final, això és el que propiciarà que s'enriqueixi la idea”.

Mentre la creació pròpia no arriba, Tecnoespai té temps per refer funcions comercials, “les impressores són comprades però les hem muntat nosaltres. En aquest món, es compra per peces”. Igualment, duen a terme tasques de consultoria.

Vasil Nikolaev ho sintetitza revelant que “fem venda i assessorament. Quan parles d'impressió 3D encara no s'entén gaire bé de què estàs parlant, i per trencar la barrera creiem que cal que oferim formació”.

Nikolaev treu dramatisme al pànic tecnològic que pot sentir algú a qui fer impressions en 3D li pugui sonar a ciència-ficció: “en realitat, tu també ho sabries fer, tothom. No té cap misteri. Hi ha una corba d'aprenentatge, com en tot en la vida, i malgrat que sí que és veritat que en la impressió 3D aquesta corba és molt gran, nosaltres intentem reduir-la.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.