El desànim va en augment
Les borses no aixequen el cap mentre que perdura el moviment lateral i augmenta el desànim dels inversors per la incertesa macroeconòmica. L'Íbex 35 repunta un 0,21%.
a Abengoa s'agreuja i la seva acció té un descens superior al 50% en retallar les seves previsions de beneficis per al conjunt de l'any
A aquestes altures de l'exercici, amb un mes exacte de dies de negociació hàbils, els inversors necessiten motius per mantenir les compres que havien dominat la primera part de l'any. Però aquests no arriben. Les borses europees estan sumides en un moviment lateral que domina l'operativa des de l'estiu, quan van aparèixer senyals més evidents de la feblesa de l'economia europea. Fins llavors, els inversors havien anat comprant accions amb l'expectativa que la recuperació macro arribaria i les valoracions de moltes de les empreses estarien justificades. Però a poc a poc aquests desitjos s'han convertit en fum i els preus de molts valors no s'ajusten a la realitat macro que hi ha en aquests moments. S'ha descomptat un escenari de recuperació econòmica que no arriba i la crua realitat s'està imposant al Vell Continent, amb conflictes no resolts (Ucraïna) i noves incerteses (caiguda del petroli).
No obstant, el bon to que encara perdura a Wall Street i al Japó gràcies a la recuperació econòmica del país i a la intervenció del Banc del Japó donant liquiditat als mercats, respectivament, està sostenint les places europees en aquest canal lateral. Però això no és suficient i el desànim i el cansament dels inversors queda patent setmana rere setmana a mesura que els dubtes sobre la feblesa econòmica a la zona euro prenen cos. Els darrers dies s'han succeït les notícies pessimistes sobre l'esdevenir econòmic.
El Banc d'Anglaterra ha retallat les previsions de creixement del país. Per la seva part el Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit que el creixement de l'eurozona podria ser pitjor de l'esperat, mentre que les pressions sobre el Banc Central Europeu (BCE) augmenten perquè actuï de forma clara i contundent per frenar l'alentiment i reanimar una economia que flaqueja.
En aquest escenari ple d'ombres, la borsa espanyola és una de les poques que es mantenen en positiu d'ençà que va començar l'any, però cada setmana li costa més esforços no contagiar-se dels fantasmes que planen pels parquets. Així, l'índex selectiu ha tancat divendres en els 10.148 punts, cota que suposa un repunt del 0,21% en cinc sessions. Amb aquesta alça l'índex trenca amb les pèrdues de la setmana precedent i suma un guany del 2,33% en el conjunt de 2014.
La feblesa econòmica està sacsejant els valors que més relació tenen amb el cicle econòmic i si en les setmanes passades el trasbals més gran se'l van endur els bancs, en aquesta ocasió la bastonada l'han rebut les constructores. Sacyr, OHL, ACS, Acciona i Ferrovial ocupen els primers llocs de la llista dels valors més baixistes.
No obstant, els inversors han continuat castigant Abengoa, que ha tornat a ser -amb diferència- el valor més penalitzat del selectiu en la setmana que acomiadem. Les accions d'aquesta empresa s'han precipitat un 50% en cinc sessions, després que els seus responsables hagin anunciat un profit warning (revisió a la baixa dels beneficis).
Feia setmanes que els inversors especulaven amb aquesta possibilitat i dubtaven sobre la valoració de la companyia en un moment de feblesa macroeconòmica. Cal recordar que les accions d'Abengoa van doblar el seu valor en el 2014, en passar dels poc més de 2 euros de final de 2013 als 4,69 de principis de setembre. Des de llavors i fins ara, la davallada d'Abengoa ha anat en augment i en aquests moments el valor arrossega una minusvàlua del 27% anual i cau més d'un 66% des dels màxims tocats al setembre.
Sostenint l'Íbex 35.
Bankinter també ha posat fi a la sagnia de setmanes prèvies i ha tancat divendres en números verds, juntament amb FCC, Inditex, Bolsas y Mercados (BME) i Amadeus, que s'han apuntat alces d'entre l'1,5% i el 4%. La resta de valors que han acabat la setmana amb guanys -entre els quals destaquen Grífols, Enagás, Amadeus, Santander, Viscofán i CaixaBank- ho han fet amb un increment inferior al punt percentual.