Borsa

Rebot tot i els dubtes

Els inversors batallen entre l'optimisme per una possible intervenció del BCE i la desconfiança per l'economia. Wall Street contagia l'Íbex 35, que repunta un 3,67%.

El selectiu Íbex 35 retorna als nivells
de principis d'octubre
i eixuga les pèrdues
que arrossegava
al novembre

El dilema està servit. Fa mesos que els inversors lluiten contra dues forces contraposades que belluguen els mercats d'una a l'altra banda, però sense que cap acabi guanyant la batalla de manera clara. Els índexs es mouen en un rang lateral que fa que el diner entri quan es toquen els mínims i que surti en la part alta, tornant a començar de nou. I així des de fa més d'un parell de mesos. Els motius d'aquest debat en el si dels mercats són la preocupació dels inversors per la salut de l'economia mundial i la manca de mesures concretes del Banc Central Europeu (BCE) per estimular la recuperació de la zona euro, que es contraposen a la fortalesa de l'economia nord-americana, que es va confirmant indicador rere indicador.

I en aquesta tessitura els índexs van i vénen sense tendència, deixant-se portar per l'expectativa d'actuació dels bancs centrals o pel pessimisme de les dades macroeconòmiques. No obstant això, aquesta setmana una de les dues forces ha acabat per imposar-se i els números vermells han quedat aparcats. La confiança que el BCE intervindrà per frenar l'alentiment econòmic ha pres cos després de les declaracions d'alguns dels seus membres i del mateix president de l'entitat, Mario Draghi, disposat a actuar amb la compra de deute públic.

A més a més, l'enlairament de l'economia nord-americana està abastint de benzina Wall Street (que no esgota el seu particular ral·li i continua en zona de màxims) i ha acabat per contagiar l'optimisme a la resta de parquets internacionals.

En aquest entorn confús, l'Íbex 35 ha aconseguit tancar la setmana amb un guany del 3,67% en cinc sessions, després de superar la resistència dels 10.500 punts (no tancava per sobre d'aquest nivell des del 6 d'octubre). Aquest rebot setmanal ha eixugat els descensos mensuals que arrossegava el selectiu i, de moment, l'Íbex 35 se situa en positiu al novembre amb una alça del 0,41%. A més a més, el repunt de l'Íbex 35 d'aquesta setmana fa engrossir novament el guany del selectiu d'ençà que començà el 2014, període en el qual s'apuja un 6,09%.

El càstig s'esvaeix.

En aquest estira-i-arronsa que viu la borsa hi ha alguns valors que han destacat durant els últims dies per haver tingut un comportament excessivament positiu tot i la incertesa regnant. És el cas d'Abengoa, que, després del calvari viscut en setmanes prèvies, ha experimentat un ral·li que li ha permès esborrar bona part de les pèrdues enregistrades anteriorment.

Els inversors han tornat a entrar en el valor, que s'ha disparat prop d'un 50% en cinc sessions, després que els seus responsables aclarissin la situació financera del grup, que havia despertat els temors dels mercats. Sacyr, l'altre valor fortament castigat la setmana abans, s'ha tret de sobre els números vermells i també s'ha recuperat del daltabaix amb una pujada superior al 13%.

Els inversors han tornat a fixar-se en l'empresa d'energies renovables Gamesa, que aquesta setmana ha repuntat més d'un 10%, i ha esborrat així el prop de 7% de davallada que va tenir la setmana precedent. Acciona és l'altre valor que acompanya Gamesa, amb un avanç superior al 10% en la setmana que acomiadem. A part dels valors esmentats, que despunten amb revaloracions abundoses, trobem gairebé una desena d'accions que s'han disparat més d'un 5% setmanal. Entre aquests valors destaquen la cadena de supermercats DIA, Indra, ACS, Bankinter, Técnicas Reunidas i la petroliera Repsol, entre d'altres.

BBVA, penalitzat.

La compra del turc Garanti està passant factura a BBVA en la borsa. Als dubtes que planen sobre el sector financer per la feblesa macroeconòmica s'ha afegit la preocupació per aquesta adquisició que ha endegat el banc que presideix Francisco González i que l'ha portat a fer una ampliació de capital de 2.000 milions. Això ha penalitzat el valor en la borsa i les seves accions s'han situat entre les més baixistes, amb un descens superior a l'1%, en una setmana en què la resta de valors bancaris han finalitzat amb alces.

De fet, només han estat dos els valors que han tancat divendres en negatiu, amb OHL com a fanalet vermell de l'Íbex 35. La constructora amplia la seva ensopegada a la borsa pels dubtes que ha generat entre els inversors la retallada de la qualificació creditícia que ha realitzat Moody's. Aquest trimestre no està anant gens bé per a OHL, atès que a l'octubre ja va ser un dels valors més baixistes (-12,16%) i el mes de novembre les coses no han canviat gens ni mica per a la constructora, de la qual els inversors es mantenen al marge pel deute que arrossega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.