Helena Ris
Directora de la unió Catalana d'Hospitals
“La concentració no afectarà la qualitat del servei al pacient”
La crisi ho ha afavorit, però la tendència a les fusions ja existia, com a Europa
Hi haurà ofertes interessants per grups petits. Però qui vulgui es podrà mantenir
El sector sanitari privat viu enmig d'un clima de moviments accionarials, i qui hi treballa n'és conscient. Encara no hi ha unanimitat, però, sobre quines conseqüències tindrà aquesta tendència a mitjà i llarg termini. La directora general de la UCH en dóna la seva opinió.
Es deia molt que l'activitat de la sanitat privada augmentaria per la crisi i les retallades a la pública. Ha estat així?
No s'han incrementat de manera significativa les pòlisses, però sí el nombre d'assistències. És a dir, que hi ha més gent que acudeix a aquests serveis. Hi ha gent que té doble cobertura, no hi anava gaire i durant la crisi ho ha fet més. Però l'increment de pòlisses no ha estat significatiu, i això que hi ha hagut una competència de preus i s'ofereixen pòlisses cada vegada més econòmiques.
Així, quina és la situació del sector?
Pateix com tots els altres. I, com que la crisi té una durada llarga, el que acaba passant és que hi ha grups que cedeixen, hi ha moviments en el sector, compres i vendes... Hi ha moviments de fusió.
Estan directament relacionats amb la crisi o el fenomen va més enllà?
S'estan produint a tot Europa. El que passa és que aquí no hi estàvem acostumats. El sector està canviant molt, com a la resta del continent. I la crisi ho afavoreix. Però la tendència segurament ja existia.
La integració de Quirón i IDC ha empès altres grups a fusionar-se?
Sí. A més, hi ha gent interessada a comprar. Per tant, crec que es mantindrà aquesta tendència.
Quin paper hi fan els grups més petits?
Si poden mantenir preus, no és que no puguin sobreviure. El que passa és que ha entrat capital de risc i pot ser que hi hagi ofertes molt interessants per als grups petits. Però el que vulgui mantenir-se podrà fer-ho.
Aquest procés pot generar problemes pel que fa a competència?
És un dels punts febles dels processos de fusió. Però, per exemple, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha donat el vistiplau a la integració de Quirón i IDC. Si mires només en l'àmbit català, hi ha una concentració elevada, però, si ho mires a tot l'Estat, no tant. Es poden donar problemes de competència, però està regulat.
A Catalunya, l'ACCO sí que va fer un advertiment en aquest sentit.
Sí, perquè Quiron ja era gros, i IDC també. I la cosa ha quedat molt concentrada. Però la CNMC hi ha donat el vistiplau.
Més enllà d'un problema de competència, pot afectar la qualitat, el servei que es dóna al pacient?
És un risc, un punt negre teòric. Com que no has de competir, no te'n cuides tant. Però, amb un sistema com el nostre, en el qual hi ha un sector sanitari públic de cobertura molt potent, no passarà. El que sí que hauran de fer, en canvi, és un pensament en el tema de les retribucions per als metges, que són molt baixes. En aquest terreny, s'hauria de millorar per tenir professionals competents i ben retribuïts. I per això s'haurien d'augmentar els preus de les pòlisses.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.