Borsa

A les mans de Draghi

Les borses aparquen el còctel d'incerteses que les ofeguen i reboten a l'abric de l'expectativa d'actuació del BCE. L'Íbex 35 avança un 3,29% i reconquereix els 10.000 punts.

Els valors relacionats amb la construcció esdevenen uns dels més alcistes de la setmana, en sumar avanços d'entre un 6% i un 13%

Amb tota l'atenció centrada en dijous que ve. Així és com estan en aquests moments els mercats. La crisi grega ha passat a un segon pla. La tensió per la baixada continuada del preu del petroli (cotitza al voltant dels 50 dòlars) s'està rebaixant per moments. La retallada de la previsió de creixement econòmic a la zona euro que ha fet aquesta setmana el Banc Mundial s'ha ignorat. I els resultats empresarials de diferent signe que s'han començat a publicar als EUA han tingut poc impacte en els parquets. El que toca ara és mirar cap a Frankfurt, on el dijous 22 es reuneix el Banc Central Europeu (BCE). Tothom espera que el seu president, Mario Draghi, anunciï un nou pla d'actuació basat en la compra massiva de deute i el posi en marxa de manera immediata perquè l'economia reprengui el camí de l'expansió.

L'expectativa d'actuació del BCE ha alimentat aquesta setmana el rebot que han tingut les principals places borsàries, tot i que també hi ha hagut moments de dubte que han frenat la tendència alcista, com ara la intervenció de sorpresa del Banc de Suïssa. Aquesta entitat ha descol·locat els inversors en desvincular el franc suís de l'euro, acció que va sacsejar la borsa del país i que va arrossegar la resta de places europees. No obstant això, les alces s'han acabat per imposar i els índexs han pogut deixar enrere els números vermells que dominaven aquest començament negatiu del 2015. Així, el principal índex de la borsa espanyola ha aconseguit tancar la setmana en els 10.038,9 punts, nivell que suposa un rebot del 3,29%. Aquesta és la primera setmana de l'exercici que l'Íbex 35 tanca amb guanys, però l'alça és insuficient per retornar l'índex a un terreny positiu en l'any, atès que acumula un descens del 2,34% i se situa com un dels pitjors índexs en l'arrencada d'any.

Abengoa, imparable.

L'inici del 2015 està sent brillant per a Abengoa. Per segona setmana consecutiva, les accions d'Abengoa han esdevingut les més alcistes de l'Íbex 35 i han sumat revaloracions de vertigen. Si la setmana anterior Abengoa va repuntar més d'un 15%, els últims cinc dies les seves accions s'han disparat més d'un 28%.

El contracte que ha guanyat l'empresa a Mèxic i la venda d'una participació de la seva filial nord-americana, Abengoa Yield, han convençut els inversors per tornar a mirar amb bons ulls cap a Abengoa, que és el millor valor del 2015 de l'Íbex 35 amb una alça superior al 50%.

La constructora OHL ha acompanyat Abengoa en la seva carrera alcista i també s'ha acomiadat dels inversors amb un guany setmanal superior al 13%. La desinversió que ha dut a terme la constructora en terres mexicanes, en vendre's el 25% de dues filials per més de 500 milions, ha acontentat els mercats. L'enlairament de les accions d'International Airlines Group (IAG) tampoc té fre i l'holding torna a apuntar cap a màxims històrics en revalorar-se més d'un 7% a l'abric del descens del preu del petroli.

Cal destacar que les accions relacionades amb la construcció ocupen els primers llocs de la llista dels valors més alcistes de la setmana. Al marge de l'esmentada OHL, Sacyr, Ferrovial, Acciona i ACS van tancat divendres amb revaloracions que superen el 6% en cinc sessions.

En la part baixa de la classificació setmanal apareixen Mittal Steel, amb una retallada superior al 4%, i Banco Popular, penalitzat per un informe desfavorable d'un banc d'inversió nord-americà. Les accions de Técnicas Reunidas també s'han vist sacsejades en el decurs de la setmana i van acabar divendres amb un retrocés de l'1%.

Els títols del Santander, que la setmana anterior van ser fortament castigats en el parquet en anunciar de sorpresa una macroampliació de capital, s'han tret de sobre el color vermell i van acabar divendres amb lleus guanys. Tot i l'alça, aquesta encara és molt lluny d'esborrar les abundoses pèrdues registrades la setmana precedent (-16,23%).

Durant les pròximes sessions els nervis seran molt presents en els mercats internacionals, tenint en compte que fins dijous dominarà la incertesa al voltant del que faci i digui el BCE després de la seva cita -la primera de l'exercici del 2015-. En les últimes jornades l'expectativa d'actuació de Draghi ha subjectat les borses, i ha generat un corrent d'optimisme contingut que ha fet oblidar les incerteses que envolten els parquets. Però aquesta fina subjecció pot trencar-se en qualsevol moment si el BCE torna a decebre els mercats, com ja va passar en més d'una ocasió en els últims mesos del 2014. Caldrà esperar fins dijous per veure què passa, però el que és més que segur és que la setmana vinent només serà apta per a inversors amb molta sang freda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.