Borsa

A les mans de Draghi

Les borses aparquen el còctel d'incerteses que les ofeguen i reboten a l'abric de l'expectativa d'actuació del BCE. L'Íbex 35 avança un 3,29% i reconquereix els 10.000 punts.

Els valors relacionats amb la construcció esdevenen uns dels més alcistes de la setmana, en sumar avanços d'entre un 6% i un 13%

Amb tota l'atenció cen­trada en dijous que ve. Així és com estan en aquests moments els mer­cats. La crisi grega ha pas­sat a un segon pla. La tensió per la bai­xada con­ti­nu­ada del preu del petroli (cotitza al vol­tant dels 50 dòlars) s'està rebai­xant per moments. La reta­llada de la pre­visió de crei­xe­ment econòmic a la zona euro que ha fet aquesta set­mana el Banc Mun­dial s'ha igno­rat. I els resul­tats empre­sa­ri­als de dife­rent signe que s'han començat a publi­car als EUA han tin­gut poc impacte en els par­quets. El que toca ara és mirar cap a Frank­furt, on el dijous 22 es reu­neix el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Tot­hom espera que el seu pre­si­dent, Mario Draghi, anunciï un nou pla d'actu­ació basat en la com­pra mas­siva de deute i el posi en marxa de manera imme­di­ata perquè l'eco­no­mia repren­gui el camí de l'expansió.

L'expec­ta­tiva d'actu­ació del BCE ha ali­men­tat aquesta set­mana el rebot que han tin­gut les prin­ci­pals pla­ces borsàries, tot i que també hi ha hagut moments de dubte que han fre­nat la tendència alcista, com ara la inter­venció de sor­presa del Banc de Suïssa. Aquesta enti­tat ha des­col·locat els inver­sors en des­vin­cu­lar el franc suís de l'euro, acció que va sac­se­jar la borsa del país i que va arros­se­gar la resta de pla­ces euro­pees. No obs­tant això, les alces s'han aca­bat per impo­sar i els índexs han pogut dei­xar enrere els números ver­mells que domi­na­ven aquest començament nega­tiu del 2015. Així, el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola ha acon­se­guit tan­car la set­mana en els 10.038,9 punts, nivell que suposa un rebot del 3,29%. Aquesta és la pri­mera set­mana de l'exer­cici que l'Íbex 35 tanca amb guanys, però l'alça és insu­fi­ci­ent per retor­nar l'índex a un ter­reny posi­tiu en l'any, atès que acu­mula un des­cens del 2,34% i se situa com un dels pit­jors índexs en l'arren­cada d'any.

Aben­goa, impa­ra­ble.

L'inici del 2015 està sent bri­llant per a Aben­goa. Per segona set­mana con­se­cu­tiva, les acci­ons d'Aben­goa han esde­vin­gut les més alcis­tes de l'Íbex 35 i han sumat reva­lo­ra­ci­ons de ver­ti­gen. Si la set­mana ante­rior Aben­goa va repun­tar més d'un 15%, els últims cinc dies les seves acci­ons s'han dis­pa­rat més d'un 28%.

El con­tracte que ha gua­nyat l'empresa a Mèxic i la venda d'una par­ti­ci­pació de la seva filial nord-ame­ri­cana, Aben­goa Yield, han con­vençut els inver­sors per tor­nar a mirar amb bons ulls cap a Aben­goa, que és el millor valor del 2015 de l'Íbex 35 amb una alça supe­rior al 50%.

La cons­truc­tora OHL ha acom­pa­nyat Aben­goa en la seva car­rera alcista i també s'ha aco­mi­a­dat dels inver­sors amb un guany set­ma­nal supe­rior al 13%. La desin­versió que ha dut a terme la cons­truc­tora en ter­res mexi­ca­nes, en ven­dre's el 25% de dues fili­als per més de 500 mili­ons, ha acon­ten­tat els mer­cats. L'enlai­ra­ment de les acci­ons d'Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) tam­poc té fre i l'hol­ding torna a apun­tar cap a màxims històrics en reva­lo­rar-se més d'un 7% a l'abric del des­cens del preu del petroli.

Cal des­ta­car que les acci­ons rela­ci­o­na­des amb la cons­trucció ocu­pen els pri­mers llocs de la llista dels valors més alcis­tes de la set­mana. Al marge de l'esmen­tada OHL, Sacyr, Fer­ro­vial, Acci­ona i ACS van tan­cat diven­dres amb reva­lo­ra­ci­ons que superen el 6% en cinc ses­si­ons.

En la part baixa de la clas­si­fi­cació set­ma­nal apa­rei­xen Mit­tal Steel, amb una reta­llada supe­rior al 4%, i Banco Popu­lar, pena­lit­zat per un informe des­fa­vo­ra­ble d'un banc d'inversió nord-ame­ricà. Les acci­ons de Técni­cas Reu­ni­das també s'han vist sac­se­ja­des en el decurs de la set­mana i van aca­bar diven­dres amb un retrocés de l'1%.

Els títols del San­tan­der, que la set­mana ante­rior van ser for­ta­ment cas­ti­gats en el par­quet en anun­ciar de sor­presa una macro­am­pli­ació de capi­tal, s'han tret de sobre el color ver­mell i van aca­bar diven­dres amb lleus guanys. Tot i l'alça, aquesta encara és molt lluny d'esbor­rar les abun­do­ses pèrdues regis­tra­des la set­mana pre­ce­dent (-16,23%).

Durant les pròximes ses­si­ons els ner­vis seran molt pre­sents en els mer­cats inter­na­ci­o­nals, tenint en compte que fins dijous domi­narà la incer­tesa al vol­tant del que faci i digui el BCE després de la seva cita -la pri­mera de l'exer­cici del 2015-. En les últi­mes jor­na­des l'expec­ta­tiva d'actu­ació de Draghi ha sub­jec­tat les bor­ses, i ha gene­rat un cor­rent d'opti­misme con­tin­gut que ha fet obli­dar les incer­te­ses que envol­ten els par­quets. Però aquesta fina sub­jecció pot tren­car-se en qual­se­vol moment si el BCE torna a dece­bre els mer­cats, com ja va pas­sar en més d'una ocasió en els últims mesos del 2014. Caldrà espe­rar fins dijous per veure què passa, però el que és més que segur és que la set­mana vinent només serà apta per a inver­sors amb molta sang freda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.