Draghi esborra el vermell
El BCE sorprèn amb un programa més ambiciós de l'esperat i les borses ho celebren amb forts avanços. L'Íbex-35 s'apunta un alça del 5,4% i esborra les pèrdues anuals.
en el 2015 després d'escalar per sobre
els 10.500 punts
Mario Draghi ha tret la pols de la vareta màgica i ha tornat a encisar els inversors amb un programa de compra de deute que ha sorprès els mercats i ha eliminat el pessimisme que es respirava en els parquets en aquest inici d'exercici. La setmana va començar amb un optimisme moderat però a mesura que avançaven els dies i s'apropava la cita del Banc Central Europeu (BCE) aquest sentiment positiu va anar augmentant i les compres de renda variable també. Tot i que no es descartava una nova decepció procedent de Frankfurt, els inversors van aparcar ràpidament aquesta possibilitat animats pels rumors que detallaven alguns serrells del programa que s'estava dissenyant i que anunciaria dijous el president de la institució, Mario Draghi. Dit i fet. La cita va arribar, el consell de govern del BCE es va reunir i a l'hora de dinar l'ambiciós programa de compra de deute públic que ha d'estimular l'economia de la zona euro era una realitat. I per acabar d'arrodonir la jornada, aquestes compres que ha de dur a terme el BCE superaran les expectatives més optimistes, i seran de 60.000 milions d'euros mensuals fins el setembre del 2016 quan s'esperaven, en el millor dels casos, 50.000 milions cada mes.
Un cop conegut això, els índexs van tirar més amunt del que ja estaven -recordem que no hi ha hagut cap sessió baixista en tota la setmana- mentre la depreciació de l'euro situava el seu canvi respecte al dòlar en mínims dels darrers dotze anys.
I l'Íbex-35, que s'havia quedat enrere en les primeres setmanes de 2015, s'ha sumat a la festa i s'ha situat en nivells de fa mes i mig, en saltar per sobre dels 10.500 punts. El selectiu índex ha tancat la setmana en els 10.581,50 punts, nivell que suposa una revaloració del 6,5% en cinc sessions i esborra d'una tacada les pèrdues que l'Íbex-35 arrossegava en el 2015. De fet, el balanç anual del selectiu és positiu i ja suma un alça del 2,94% d'ençà que començà l'exercici actual.
A part de les mesures d'estímul del BCE que han reactivat les compres en els parquets en la setmana que acomiadem, la borsa espanyola ha comptat amb altres aliats que l'han permès avançar amb pas ferm i situar-se en nivells no vistos des de la primera setmana de desembre. Les negociacions de Telefónica amb Hutchison Whanpoa per a la venda de la seva filial britànica O2 han impulsat les seves accions per sobre dels 13 euros (amb una apreciació setmanal de dos dígits).
A més a més, la carrera alcista d'Inditex sembla no tenir fre i durant la setmana ha batut rècords històrics igual que l'aerolínia International Airlines Group (IAG), que ha saltat per sobre els 7 euros i ha estat el valor que més s'ha apreciat en les darreres cinc sessions.
Els bancs tampoc s'han volgut perdre la festa i, atès que seran un dels sectors més beneficiats pel programa d'estímuls del BCE, la seva cotització durant la setmana ho ha recollit amb avanços. Tot i que l'evolució en totes les entitats ha estat positiva, cal destacar que el BBVA ha estat una de les que més ha atret l'atenció dels inversors en revalorar-se gairebé un 6%. El Santander, encara convalescent per l'ampliació de capital de fa un parell de setmanes, ha acabat divendres amb alces més modestes que el seu més directe competidor.
Donat el pes que tots els valors esmentats tenen en el selectiu índex, és normal que el seu bon comportament de la darrera setmana s'hagi reflectit en una evolució més positiva de l'índex en comparació amb els seus homòlegs europeus.
Ovelles negres.
Les previsions de cara a les properes sessions són incertes ja que per una banda s'estima que l'impacte de la compra de deute anunciada pel BCE mantindrà les compres en la renda variable. Però d'altra banda també és més que previsible una lògica presa de beneficis, que podria fer recular els índexs. A més a més, diumenge hi ha eleccions a Grècia i, depenent del resultat, dilluns podria encetar-se la setmana borsària amb un nou panorama polític al país que podria no caure bé als inversors.
No obstant, els experts recorden que amb el programa de compra de deute del BCE i els baixos tipus d'interès, la inversió que pot donar més alegries en el 2015 és la renda variable. Així que, de moment i fins que no esclati un altre focus d'incertesa que faci trontollar les borses, aquestes tenen benzina per anar escalant posicions.