La clàusula sòl en empreses, professionals i autònoms
Les empreses, els professionals i els autònoms poden sol·licitar judicialment l'anul·lació de la clàusula sòl dels seus préstecs hipotecaris, si no van rebre clara i transparent informació sobre aquesta.
La sentència del Tribunal Suprem de 09 de maig de 2013 va establir el criteri d'anul·lar les clàusules sòl inserides en els préstecs hipotecaris de consumidors (particulars) en tots aquells casos, que són la immensa majoria, en els quals resulti acreditat que no va haver-hi transparència i claredat en la informació oferta per les entitats financeres als particulars.
Afecta aquesta sentència les empreses, professionals i/o autònoms que van sol·licitar un préstec hipotecari per a l'exercici de la seva activitat?
A les petites i mitjanes empreses, als professionals i als autònoms no els són aplicables els preceptes establerts en la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris (LGDCU) en la qual s'empara l'esmentada sentència del Tribunal Suprem per anul·lar les clàusules sòl per falta de transparència en la informació als consumidors dels productes financers.
Això no significa que els autònoms i les empreses quedin legalment desemparats en aquells supòsits, que són molt nombrosos, en què l'entitat financera no va informar de forma clara i transparent sobre el concepte, transcendència i abast econòmic de les clàusules sòl dels seus préstecs hipotecaris.
A l'empresari, professional o autònom que va signar un préstec hipotecari, a interès variable, en què s'inseria una clàusula sòl, la qual cosa convertia en realitat la hipoteca com d'interès fix mínim i variable solament a l'alça, sense ser suficientment informat d'això, ni en els actes previs ni al moment de la signatura del préstec hipotecari, és evident que la clàusula el perjudica d'igual manera que als consumidors, puix que sofreix un greu perjudici en signar un préstec hipotecari amb una clàusula sòl la transcendència de la qual desconeix; i que si l'hagués conegut, l'hauria portat a no acceptar les condicions i a no signar el préstec.
Anul·lació de la clàusula.
Si la informació facilitada no ha estat completa la clàusula ha de ser anul·lada per abusiva amb independència de si el prestatari és un consumidor, o una empresa o autònom.
La majoria dels criteris i conclusions de la sentència del Tribunal Suprem relatius a la falta de transparència són plenament aplicables amb independència de la qualitat personal del prestador, solament que ha de ser analitzada sota el gresol de la Llei sobre Condicions Generals de Contractació, en lloc de la de Defensa dels Consumidors.
D'altra banda, la normativa bancària relativa a productes financers no distingeix entre consumidors i empreses o autònoms, sinó entre clients minoristes o professionals; sent aquests últims definits com a aquells que tenen importants coneixements sobre el mercat financer i el seu funcionament.
Defensa judicial.
Els tribunals, en recents sentències de l'Audiència Provincial de Còrdova i del Jutjat Mercantil número 1 de Màlaga, han reconegut el dret de les empreses a anul·lar les clàusules sòl dels seus préstecs hipotecaris, per abusives, amb dret a restitució de les quantitats percebudes per les entitats financeres, en virtut d'aquesta.