Borsa

La borsa revifa al gener

El pla de Draghi continua animant les borses i permet deixar enrere l'ensopegada de l'inici del 2015. L'Íbex 35 repunta un 1,2% mensual i recupera un 7% des dels mínims.

L'entrada de Telefónica en l'accionariat d'Indra impulsa les seves accions, que acaben
la setmana amb
un alça superior al 15%

El 2015 va començar amb mal peu. Els nervis per l'allau de dubtes que arribaven als parquets van anar augmentant a mesura que el gener avançava, i la desconfiança per la feblesa de l'economia de la zona euro va fer que els inversors optessin per allunyar-se de la borsa. Tanmateix, la certesa que l'economia nord-americana prospera per la bona marxa del creixement i les compres de deute públic anunciades pel Banc Central Europeu (BCE) han tornat a atraure els inversors a la renda variable, un cop digerides la victòria del partit radical grec Syriza i el baix preu del petroli.

Per tant, i tot i que encara hi ha temors que fan que els inversors siguin més prudents del que ho serien en altres circumstàncies, l'optimisme de les últimes setmanes de gener ha esborrat el vermell imperant a principi de mes. L'ensopegada de les primeres jornades del 2015, seguint la tendència baixista que va començar al desembre (mes en què la borsa espanyola va recular un 4,56%), ha quedat enrere i l'Íbex 35 ha tancat el primer mes de l'any en 10.403,3 punts, nivell que suposa una alça de l'1,2%.Però cal destacar que el comportament positiu de l'índex selectiu al gener l'ha dut a revalorar-se més d'un 7% des dels mínims marcats el 9 de gener passat, quan va tancar en 9.718,8 punts i la davallada en el 2015 superava el 6%.

En aquest breu període de temps ja destaquen un bon grapat de valors que estan donant alegries als seus inversors. És el cas dels títols d'Abengoa, els valors dels quals s'han disparat més d'un 40% només al gener, i d'International Airlines Goup, les accions de la qual pugen prop d'un 20% en el 2015. Sacyr, Gamesa i Bolsas y Mercados Españoles (BME) completen la llista dels millors cinc valors d'ençà que va començar l'exercici, en obtenir alces que voregen el 15%.

Prudència.

Malgrat el repunt registrat en el conjunt del mes de gener, la cautela ha dominat l'evolució de les borses durant la setmana que acomiadem. El resultat de les eleccions a Grècia, celebrades diumenge passat, ha condicionat la marxa de les principals borses europees als darrers dies, però molt menys del que s'esperava. La victòria de Syriza, ja prevista pels mercats, només preocupa els inversors si es compleixen les amenaces de sortida de la Unió Europea i l'impagament del deute.

I, com s'ha vist fins ara, ni aquestes possibilitats ja no espanten els mercats. De fet, l'Íbex 35 ha dibuixat una evolució erràtica durant els últims dies i finalment divendres es va acomiadar amb un descens de l'1,68%, en augmentar les vendes en l'última sessió, un cop es va saber que l'economia nord-americana va créixer menys del previst en l'últim trimestre del 2014.

Aparcades les incerteses per les eleccions gregues, els inversors s'han fixat en els moviments empresarials i en la presentació dels comptes anuals per fer les seves apostes borsàries.

Els canvis dins la cúpula de la tecnològica Indra i l'entrada del seu accionariat de Telefónica han estat rebudes amb fortes alces en el parquet. Les accions d'Indra, les més alcistes, han obtingut una revaloració de més del 15% en cinc sessions.

Un altre moviment corporatiu que ha agradat els inversors ha estat el desembarcament de Qatar Airways a IAG, després que la companyia aèria hagi adquirit un paquet del 9,99% i que, per tant, esdevingui el principal accionista del hòlding.Les accions d'IAG, que ja cotitzaven en màxims, van apuntar-se alces superiors al 4% durant la setmana tot i desinflar-se en la sessió de divendres.

La cotització d'Amadeus, igual que la de la IAG, està recollint els beneficis que suposa per a aquestes companyies el descens del preu del petroli en els mercats internacionals. Per tant, Amadeus també ha acabat la setmana en positiu, i obtenint un augment superior al 4%.

Per contra, les tensions pel que fa a Grècia i el possible contagi als països de la perifèria de l'euro han penalitzat el sector bancari en la borsa, després que el país hagi anunciat que ni té intenció de cooperar amb la Troika ni demanar cap altre rescat.

Els valors més baixistes de la setmana en el mercat espanyol han estat els bancs, amb CaixaBank com el més castigat. Els resultats de l'entitat que presideix Isidre Fainé, que mostren un augment del benefici del 96% el 2014, no han servit per treure del terreny negatiu els títols de l'entitat, que reculen gairebé un 7% en cinc sessions i s'han convertit en el fanalet vermell del selectiu Íbex 35.

Seguint la petja baixista de CaixaBank, hi ha les accions de BBVA, Bankinter, Santander, Bankia i Banco Popular, amb uns descensos del 4% al 6% setmanal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.