Eines

‘Quo vadis' Europa?

Els temps dels salaris fixos i el treball estable per productivitat s'acaben. En l'era de l'economia global del coneixement cal construir un nou contracte social que intercanviï treball continu i gestió col·laborativa per competitivitat. Si les empreses europees, especialment el seu teixit de pimes, s'han de situar al món, han d'innovar continuadament. I, per fer-ho, necessiten una revolució organitzativa. Més coneixement, més innovació, més tecnologia, més flexibilitat, més col·laboració i més competitivitat són imprescindibles

Durant les dar­re­res dues set­ma­nes han coin­ci­dit a Europa tres suc­ces­sos excep­ci­o­nals. El pri­mer ha estat la cons­ta­tació de la violència giha­dista. El segon ha estat l'expansió quan­ti­ta­tiva. Final­ment, el Banc Cen­tral Euro­peu, amb Mario Draghi al cap­da­vant, ha uti­lit­zat aquest meca­nisme excep­ci­o­nal per aug­men­tar l'oferta monetària i injec­tarà a l'eco­no­mia euro­pea, més ben dit, als seus bancs, 60.000 mili­ons d'euros men­su­als fins que la recu­pe­ració es con­so­lidi. I, la ter­cera, és la recent i clara victòria a les elec­ci­ons gre­gues d'un par­tit, Syriza, que ve de fora del sis­tema tra­di­ci­o­nal de par­tits i que ha gua­nyat la con­tesa elec­to­ral amb un dis­curs bel·lige­rant con­tra les polítiques d'aus­te­ri­tat i les recep­tes econòmiques de la troica al país bres­sol de la cul­tura occi­den­tal, a la terra de Sòcra­tes, Plató, Aristòtil, Peri­cles i Ale­xan­dre.

No crec que siguin tres fenòmens aïllats, al con­trari. Demos­tren que alguna cosa de calat està pas­sant. Crec que tenen a veure, i molt, amb la idea d'Europa i amb el paper que Europa ha de jugar al món. Però, abans d'apor­tar algu­nes idees, m'hau­ran de per­me­tre una breu excursió per la història recent. Després de la Segona Guerra Mun­dial (aquest any en recor­da­rem el setantè ani­ver­sari) els pares de la Unió Euro­pea varen tenir una visió: cons­truir una unió d'estats, pri­mer econòmica i després política, per posar fi a gai­rebé dos mil·len­nis de guer­res fra­tri­ci­des entre els pobles d'Europa. La idea era molt bona. Calia cons­truir un nou con­tracte social: sala­ris fixos i tre­ball esta­ble per pro­duc­ti­vi­tat, que per­metés a la funció pública cons­truir un crei­xent estat del benes­tar sota els cri­te­ris de l'eco­no­mia key­ne­si­ana. Alhora, s'ani­rien diluint les bar­re­res comer­ci­als entre els estats mem­bres, incor­po­rant nous estats i, a través de la con­vergència en pro­duc­ti­vi­tat que gene­ra­ria la inte­gració comer­cial, es podria aca­bar cre­ant una moneda única (l'euro), una har­mo­nit­zació i inte­gració de polítiques monetàries (Banc Cen­tral Euro­peu i sis­tema finan­cer inte­grat) i fis­cals, i amb l'eco­no­mia inte­grada, abor­dar la unió política. En gene­ral, el resul­tat d'aquesta visió ha estat més que posi­tiu, amb alts i bai­xos, això sí, però crec que els pares de la cons­trucció euro­pea esta­rien molt satis­fets si pogues­sin veure, en pers­pec­tiva, els resul­tats de la seva idea.

Però han pas­sat setanta anys i tinc la sen­sació que a Europa li cal una nova visió. Europa ha de deci­dir què vol ser al segle XXI. Europa ha de deci­dir quin és el paper que jugarà en la glo­ba­lit­zació econòmica i política del segle XXI. Deia fa uns mesos Josep Bor­rell, entre altres coses expre­si­dent del Par­la­ment Euro­peu, que “la resta del món veu Europa com un gran museu”. Doncs bé, si volem que Europa no sigui un gran museu, és impres­cin­di­ble que reac­ci­o­nem i que ens posem en marxa com més aviat millor. Vet aquí algu­nes idees.

Nou con­tracte social.

Pri­mera. Cap a un nou con­tracte social. Els temps dels sala­ris fixos i el tre­ball esta­ble per pro­duc­ti­vi­tat s'aca­ben. En l'era de l'eco­no­mia glo­bal del conei­xe­ment cal cons­truir un nou con­tracte social que inter­canviï tre­ball con­tinu i gestió col·labo­ra­tiva per com­pe­ti­ti­vi­tat. Si les empre­ses euro­pees, espe­ci­al­ment el seu tei­xit de pimes, s'han de situar al món, han d'inno­var con­ti­nu­a­da­ment. I, per fer-ho, neces­si­ten una revo­lució orga­nit­za­tiva. Més conei­xe­ment, més inno­vació, més tec­no­lo­gia, més fle­xi­bi­li­tat, més col·labo­ració i més com­pe­ti­ti­vi­tat són impres­cin­di­bles. I, per això, neces­si­tem que els empre­sa­ris facin d'empre­sa­ris, que s'adap­tin a la nova onada reduint jerar­quies i donant auto­no­mia, i neces­si­tem que els tre­ba­lla­dors aban­do­nin els seus espais de con­fort i evo­lu­ci­o­nin cap al tre­ball con­tinu. Menys rela­ci­ons labo­rals i més orga­nit­zació.

Segona. Menys Key­nes i més Schum­pe­ter. La cons­trucció de l'eco­no­mia glo­bal i set anys de crisi ho han trans­for­mat gai­rebé tot. La nova onada de crei­xe­ment que ara ence­tem tindrà com a fona­ment d'èxit l'accés a la demanda glo­bal. Les polítiques key­ne­si­a­nes de foment de la demanda inte­rior, en gene­ral, aca­ben per fomen­tar la pro­ducció i el tre­ball a altres zones del món. Per tant, al nou esce­nari, cal retor­nar als prin­ci­pis de l'eco­no­mia clàssica, a totes aque­lles polítiques de foment del crei­xe­ment (conei­xe­ment, tec­no­lo­gia i orga­nit­zació), polítiques d'oferta, que facin que l'ober­tura i la glo­ba­lit­zació fun­ci­o­nin.

Ter­cera. Cap a una nova política econòmica: l'aus­te­ri­tat com a ins­tru­ment, el crei­xe­ment sos­te­ni­ble i el tre­ball de qua­li­tat com a objec­tiu. L'endeu­ta­ment exces­siu dels agents econòmics, espe­ci­al­ment de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, no és tole­ra­ble, però la sos­te­ni­bi­li­tat dels comp­tes públics no pot ser mai un objec­tiu en si mateix. La nova onada de crei­xe­ment econòmic mun­dial també implica un replan­te­ja­ment amb pro­fun­di­tat de les polítiques i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. La política pública con­ti­nua essent impres­cin­di­ble, però cal trans­for­mar-la en pro­fun­di­tat. Menys des­pesa i més inversió. Més polítiques i menys polítics. Per con­ver­gir en pro­duc­ti­vi­tat cal har­mo­nit­zar tot el sis­tema econòmic euro­peu. Des dels sis­te­mes edu­ca­tius, tec­nològics, de pro­ducció i preus; pas­sant pels mer­cats de tre­ball, les rela­ci­ons labo­rals i els sis­te­mes de pen­si­ons, fins a l'orga­nit­zació dels hora­ris i l'arti­cu­lació social i comu­ni­ca­tiva.

Quarta. De l'Europa dels estats a l'Europa de les per­so­nes. L'incre­ment de les desi­gual­tats a Europa no és tole­ra­ble. Cert que les polítiques d'aus­te­ri­tat i les aju­des al sis­tema finan­cer han cas­ti­gat molt dura­ment les pimes i les clas­ses mit­ja­nes i tre­ba­lla­do­res del con­ti­nent, però també és cert que la solució a la desi­gual­tat no passa pel retorn a les polítiques de renda de tota la vida. No podem arti­cu­lar solu­ci­ons anti­gues sobre una estruc­tura econòmica i social nova. Benes­tar, avui, no vol dir el mateix que benes­tar fa deu anys. I Europa ha de cons­truir un nou estat de l'estar bé (well-being). Més enllà de les polítiques i sub­ven­ci­ons per a la renda de les per­so­nes, cal inci­dir sobre tots aquells fac­tors que facin que les per­so­nes esti­guin bé.

Cons­trucció interna.

I cin­quena. La nova Europa al món del segle XXI. Europa també ha de replan­te­jar-se el paper que juga al món. La trans­parència, la qua­li­tat democràtica, la lluita con­tra la cor­rupció i la inte­gració de la immi­gració són impres­cin­di­bles en clau interna. Però l'objec­tiu de cons­truir l'àrea econòmica i política amb un crei­xe­ment més sos­te­ni­ble, amb una qua­li­tat del tre­ball més ele­vada i amb menys desi­gual­tats del pla­neta també s'hau­ria de pro­jec­tar al món. A què espe­rem per tan­car la Unió Econòmica? Què ens impe­deix avançar en la Unió Política? Per què no ampliem la Unió als països de l'ori­ent pròxim, espe­ci­al­ment Tur­quia, i el nord d'Àfrica? Per què no som més pro­ac­tius en la cons­trucció de l'espai glo­bal de lliure comerç? Per què no par­ti­ci­pem amb una única veu al món? Per què no som el pri­mer exem­ple de democràcia directa i par­ti­ci­pa­tiva glo­bal? Per què no aju­dem a cons­truir efec­ti­va­ment un món millor amb el nos­tre exem­ple? Per què no pen­sem en gran, com els pares de la Unió? El món ens ho agrai­ria. Museu o nova Europa al món. Vet aquí la qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.