Empreses

Estabanell invertirà 25 milions en la seva xarxa de fibra òptica

La companyia espera arribar als 30.000 usuaris connectats i a unes 100.000 llars. Estudia nous projectes hidroelèctrics a Xile

L'empresa va néixer fa més d'un segle com a tèxtil, tot i que ja no en produeix

Estabanell Energia farà aquest any el primer pas en el seu nou negoci com a operador de fibra òptica. L'empresa, dedicada principalment a la comercialització d'electricitat, té previst començar la instal·lació de fibra a la Garriga cap a l'estiu i preveu tenir cobert tot el municipi abans que acabi 2015. Aquesta primera operació requerirà una inversió d'1,8 milions d'euros.

A partir d'aquí, es continuarà amb la instal·lació de la xarxa cap al nord. L'objectiu és arribar a tenir 30.000 usuaris en un termini de cinc anys, cosa que obligarà a fer arribar la fibra a unes 100.000 llars catalanes. La inversió que l'empresa calcula que haurà de fer per finançar la instal·lació de la xarxa completa és de 25 milions.

Un cop entri en funcionament aquesta xarxa, Estabanell podrà oferir als seus usuaris serveis de telefonia mòbil i fixa, internet i televisió. “El nostre espai són poblacions petites i mitjanes, on la gent ja ens coneix com a comercialitzadors elèctrics i que valora la nostra proximitat”, afirma el director de la divisió d'energia de l'empresa, Santiago Martínez. “Tindrem les nostres oficines a prop de la gent, que és el que ens diferencia de la resta d'operadors”, afegeix.

Els polígons industrials seran clau en la xarxa de fibra d'Estabanell, segons Martínez. El directiu considera que els polígons catalans estan abandonats en temes de telecomunicacions, i creu que la seva companyia té possibilitats en aquest segment.

Martínez assegura que el pas d'Estabanell per convertir-se en operador de fibra òptica ha estat “natural”. Argumenta que ambdós negocis tenen molt a veure amb la infraestructura i afegeix que les exigències en l'àmbit de les telecomunicacions per a les empreses elèctriques són molt més altes que fa uns anys. Per tant, diu, l'empresa ja ha de tenir, per necessitats pròpies, telecomunicacions de qualitat.

De tèxtil a elèctrica.

Els orígens d'Estabanell i Pahisa, l'empresa matriu, es remunten a fa uns 125 anys. En un viatge a Mallorca que van fer en vaixell, dos industrials catalans van decidir fer negocis junts. D'aquesta col·laboració van néixer tres fàbriques tèxtils (a Tona i a Centelles). Uns anys més tard van conèixer l'existència de l'energia elèctrica i la van portar a les seves plantes. Van comprar concessions d'uns salts hidràulics a la capçalera del Ter i van construir una línia que baixés l'energia fins a les plantes. Van començar a comercialitzar l'energia sobrant i el 1913 van guanyar la concessió de l'enllumenat públic de Granollers.

Amb els anys, la divisió d'energia va créixer molt i la tèxtil, per contra, va anar disminuint l'activitat fins que fa uns anys va deixar de produir.

Actualment, Estabanell Energia té 56.000 clients, la majoria a les comarques del Vallès Oriental, Osona i el Ripollès. Martínez destaca la feina de la companyia per oferir al consumidor un servei més proper que les grans comercialitzadores. Un fet que, segons diu, els clients apreciaven. En aquest sentit, explica el resultat d'un estudi de mercat que van encarregar a una empresa externa fa un parell d'anys i que constatava que els clients reconeixien la proximitat i l'honestedat dels operadors elèctrics petits com Estabanell.

El 95% del mercat elèctric espanyol està en mans de cinc empreses –el 80%, en mans de les dues grans-. En el cas català, les xifres són encara més explícites: el 99,7% està en unes soles mans. I, malgrat que el mercat estigui liberalitzat, els percentatges de consumidors que canvien d'operador cada any a Catalunya i a l'Estat espanyol estan molt per sota d'altres països europeus com ara Anglaterra.

No obstant això, Martínez creu que és “qüestió de temps” que les tornes canviïn. El directiu constata que estan sortint noves iniciatives i que, encara que els canvis siguin tímids, els clients cada vegada estan més “avorrits” del servei que els donen els grans operadors.

Aventura a Xile.
Estabanell, que factura 40 milions i dóna feina a unes 90 persones, té presència a Xile des de fa quatre anys. L'empresa va comprar concessions de salts hidroelèctrics al sud del país amb el suport financer d'un grup d'inversors catalans i xilens. Segons Martínez, Xile és estable i està creixent. Per això, l'empresa estudia nous projectes al país sud-americà.

Els orígens d'Estabanell i Pahisa es remunten a fa uns 120 anys, quan dos industrials catalans van tirar endavant un parell de fàbriques tèxtils. El 1910 van iniciar l'activitat elèctrica, que, en principi, havia de ser per proveir d'energia les plantes. Es va començar a comercialitzar l'electricitat sobrant i, amb el pas dels anys, aquesta s'ha consolidat com a activitat principal.
Facturació
40 M€
Treballadors
90
Any de fundació
1910
El detall

Líder d'un projecte europeu d'R+D

“Les solucions intel·ligents que es comencen a plantejar per a les ciutats no serveixen a pagès”, declara Santi Martínez. Segons el directiu d'Estabanell, ningú a Europa no treballa per desenvolupar xarxes intel·ligents al món rural. Per això, ells, que tenen una gran part dels seus clients i xarxa elèctrica en entorns rurals, hi han vist una necessitat i una oportunitat. I han dissenyat un projecte d'R+D, que lideren i que comparteixen amb universitats, centres de recerca i companyies d'altres països, i que ha rebut finançament de la UE. L'objectiu final, per assolir d'aquí a dos anys, és tenir la tecnologia que permeti construir una xarxa intel·ligent a zones rurals perquè tinguin la mateixa eficiència i qualitat d'energia i telecomunicacions que una ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.