Estabanell invertirà 25 milions en la seva xarxa de fibra òptica
La companyia espera arribar als 30.000 usuaris connectats i a unes 100.000 llars. Estudia nous projectes hidroelèctrics a Xile
Estabanell Energia farà aquest any el primer pas en el seu nou negoci com a operador de fibra òptica. L'empresa, dedicada principalment a la comercialització d'electricitat, té previst començar la instal·lació de fibra a la Garriga cap a l'estiu i preveu tenir cobert tot el municipi abans que acabi 2015. Aquesta primera operació requerirà una inversió d'1,8 milions d'euros.
A partir d'aquí, es continuarà amb la instal·lació de la xarxa cap al nord. L'objectiu és arribar a tenir 30.000 usuaris en un termini de cinc anys, cosa que obligarà a fer arribar la fibra a unes 100.000 llars catalanes. La inversió que l'empresa calcula que haurà de fer per finançar la instal·lació de la xarxa completa és de 25 milions.
Un cop entri en funcionament aquesta xarxa, Estabanell podrà oferir als seus usuaris serveis de telefonia mòbil i fixa, internet i televisió. “El nostre espai són poblacions petites i mitjanes, on la gent ja ens coneix com a comercialitzadors elèctrics i que valora la nostra proximitat”, afirma el director de la divisió d'energia de l'empresa, Santiago Martínez. “Tindrem les nostres oficines a prop de la gent, que és el que ens diferencia de la resta d'operadors”, afegeix.
Els polígons industrials seran clau en la xarxa de fibra d'Estabanell, segons Martínez. El directiu considera que els polígons catalans estan abandonats en temes de telecomunicacions, i creu que la seva companyia té possibilitats en aquest segment.
Martínez assegura que el pas d'Estabanell per convertir-se en operador de fibra òptica ha estat “natural”. Argumenta que ambdós negocis tenen molt a veure amb la infraestructura i afegeix que les exigències en l'àmbit de les telecomunicacions per a les empreses elèctriques són molt més altes que fa uns anys. Per tant, diu, l'empresa ja ha de tenir, per necessitats pròpies, telecomunicacions de qualitat.
De tèxtil a elèctrica.
Amb els anys, la divisió d'energia va créixer molt i la tèxtil, per contra, va anar disminuint l'activitat fins que fa uns anys va deixar de produir.
Actualment, Estabanell Energia té 56.000 clients, la majoria a les comarques del Vallès Oriental, Osona i el Ripollès. Martínez destaca la feina de la companyia per oferir al consumidor un servei més proper que les grans comercialitzadores. Un fet que, segons diu, els clients apreciaven. En aquest sentit, explica el resultat d'un estudi de mercat que van encarregar a una empresa externa fa un parell d'anys i que constatava que els clients reconeixien la proximitat i l'honestedat dels operadors elèctrics petits com Estabanell.
El 95% del mercat elèctric espanyol està en mans de cinc empreses –el 80%, en mans de les dues grans-. En el cas català, les xifres són encara més explícites: el 99,7% està en unes soles mans. I, malgrat que el mercat estigui liberalitzat, els percentatges de consumidors que canvien d'operador cada any a Catalunya i a l'Estat espanyol estan molt per sota d'altres països europeus com ara Anglaterra.
No obstant això, Martínez creu que és “qüestió de temps” que les tornes canviïn. El directiu constata que estan sortint noves iniciatives i que, encara que els canvis siguin tímids, els clients cada vegada estan més “avorrits” del servei que els donen els grans operadors.
Líder d'un projecte europeu d'R+D
“Les solucions intel·ligents que es comencen a plantejar per a les ciutats no serveixen a pagès”, declara Santi Martínez. Segons el directiu d'Estabanell, ningú a Europa no treballa per desenvolupar xarxes intel·ligents al món rural. Per això, ells, que tenen una gran part dels seus clients i xarxa elèctrica en entorns rurals, hi han vist una necessitat i una oportunitat. I han dissenyat un projecte d'R+D, que lideren i que comparteixen amb universitats, centres de recerca i companyies d'altres països, i que ha rebut finançament de la UE. L'objectiu final, per assolir d'aquí a dos anys, és tenir la tecnologia que permeti construir una xarxa intel·ligent a zones rurals perquè tinguin la mateixa eficiència i qualitat d'energia i telecomunicacions que una ciutat.