La Seguretat Social treu a les empreses el càlcul de les cotitzacions
Les companyies rebran un esborrany amb el que han de pagar per cada treballador
cop es rebi la notificació
La llei 34/2014 de 26 de desembre estableix per a les empreses un nou sistema de liquidació de quotes a la Seguretat Social, que substituirà l'actual model d'autoliquidació. El sistema de liquidació directa (també anomenat Projecte Creta) es caracteritza per un càlcul individualitzat de la cotització corresponent a cada treballador, efectuat directament per la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) en funció de la informació que ja tingui i de la que li proporcioni l'empresa. Aquesta rebrà cada mes un esborrany similar al que envia Hisenda als contribuents per fer la declaració de la renda. Les empreses rebran el detall de la cotització que han de pagar per cadascun dels seus treballadors i la quantitat total, i podran demanar la rectificació de les que trobin incorrectes.
Els objectiu del canvi, segons la llei, són:
-Simplificar el compliment de l'obligació de cotitzar, en eliminar la duplicitat de dades que comunica l'empresari cada mes, ja que només caldrà comunicar els canvis.
-Reduir costos i optimitzar els recursos humans i econòmics de la Seguretat Social, ja que es tracta d'un sistema tramitat íntegrament a través de mitjans electrònics.
-Aconseguir una major efectivitat en el control de les liquidacions, en aspectes com l'aplicació de beneficis en la cotització i de compensacions per pagament de prestacions d'incapacitat temporal. Això serà possible perquè hi haurà una base de dades única amb organismes com els Serveis d'Ocupació, l'INEM i les mútues. La TGSS passarà a tenir un control directe de la gestió recaptadora, calculant amb les dades que tingui (inscripció d'empreses i afiliació, altes, baixes i variacions de dades del treballador) i amb les que aporti l'empresari (dades de la nòmina mensual), l'import de cotització corresponent a cada treballador. Així mateix, rebrà les dades relatives a la compensació de l'import de les prestacions abonades en règim de pagament delegat de les entitats gestores i col·laboradores de la Seguretat Social. Aquesta calcula que entre unes coses i altres s'estalviarà uns 800 milions d'euros anuals.
Ángel Mezquita, responsable d'atenció al client de la companyia d'outsourcing de nòmina Seresco, assenyala que es tracta d'un canvi radical motivat perquè la Seguretat Social no es fia de les empreses, i considera que a aquestes se'ls gira feina perquè, en contra del que diu la llei, no se simplifica la gestió: “A part que efectuar el canvi tindrà uns costos econòmics importants, les empreses hauran de comprovar molt bé el projecte de liquidació que rebin de la Seguretat Social. Si amb l'autoliquidació aquesta ha de comprovar la correcció de les dades de l'empresa, amb el nou sistema passarà el mateix, però a l'inrevés. Per exemple, que l'INSS no hagi informat d'una baixa.”
Ja avisaran. El nou sistema s'implantarà de forma progressiva, incorporant primer les empreses que treballen únicament amb el règim general i després les altres. Les empreses han de continuar fent servir el sistema d'autoliquidació mentre no es comuniqui el canvi mitjançant notificació electrònica publicada a la seu electrònica de la Secretaria d'Estat de la Seguretat Social, que tindrà efectes a partir del mes següent. A partir de la notificació, hi ha tres mesos per fer proves i incorporar-se a la liquidació directa.
Per començar el canvi cal que s'enllesteixi, abans del 28 de març, el desenvolupament reglamentari de la llei 34/2014. La voluntat és que al juny ja no quedin empreses que continuïn practicant autoliquidacions, però això dependrà, segons explica la Seguretat Social, d'“una aplicació progressiva en funció de les possibilitats de gestió i dels mitjans tècnics disponibles en cada moment per la TGSS”.
Els canvis, el mateix dia
El 2 de febrer, el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va enviar als agents socials el projecte de decret de modificació dels reglaments. En el text s'estableix que la comunicació de les baixes i variacions de dades s'han de comunicar el mateix dia en què es produeixin, ja que la liquidació directa exigeix saber al més aviat possible totes les dades que afecten els càlculs.