Focus

Uns preus que fan por

Catalunya ja té un dels sistemes universitaris més cars d'Europa i els estudiants temen que la reforma no faci sinó augmentar això

Hi haurà un encariment només si es manté la política actual de preus
Volem garantir que l'aplicació del decret tingui un efecte econòmic neutre
No té sentit que la concessió de beques es basi en les dades de renda de fa dos anys
La universitat està perdent el seu paper tradicional com a ascensor social

Si hi ha un aspecte que pre­o­cupa, i molt, de l'apli­cació del decret que per­met ofe­rir graus de tres anys com­ple­men­tats amb màsters de dos anys és l'impacte que pot tenir sobre el cost total dels estu­dis uni­ver­si­ta­ris. I això és perquè en el model actual els preus de referència són sen­si­ble­ment dife­rents, i men­tre que la matrícula dels graus se situa entre els 1.500 i els 2.300 euros a Cata­lu­nya, la de màster voreja els 2.700 euros.

Per tant, la con­clusió a pri­ori és que menys cur­sos de grau i més de màster enca­rei­xen els estu­dis. Aquest és un dels argu­ments clau que el Sin­di­cat d'Estu­di­ants esgri­meix per opo­sar-se al decret Wert, però és un argu­ment si més no mati­sa­ble.

Segu­ra­ment el pro­blema és que el decret se suma a una rea­li­tat inne­ga­ble, i és que en els dar­rers anys el preu que paguen els estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris s'ha incre­men­tat con­si­de­ra­ble­ment, espe­ci­al­ment a Cata­lu­nya –tot i que l'Estat marca una for­qui­lla ori­en­ta­tiva és cada comu­ni­tat autònoma la que fixa el preu-, cosa que ha fet que el sis­tema català se situï com un dels més cars d'Europa. La cai­guda d'ingres­sos i el dèficit fis­cal de la Gene­ra­li­tat res­pecte de l'Estat han com­pli­cat i molt el finançament públic a través de trans­ferències, i si bé des del govern es recorda que això es podrà anar inver­tint a mesura que els ingres­sos de la Gene­ra­li­tat aug­men­tin, ara la rea­li­tat és la que és.

Però com recorda el catedràtic de la UB Martí Pare­llada, “es pot pen­sar en un enca­ri­ment dels estu­dis si es manté la política actual de preus i la diferència abis­mal entre el preu de grau i de màster, però això no és clar que hagi de ser així”. De fet, en la pro­pera reunió del Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya està pre­vista la cre­ació d'una comissió que haurà d'estu­diar, explica el secre­tari d'Uni­ver­si­tats, Antoni Cas­tellà, “la manera de garan­tir que l'apli­cació del decret tin­gui un efecte econòmic neu­tre”. Una de les idees que el mateix Cas­tellà posava aquests dies sobre la taula és l'opció que el pri­mer curs de màster tin­gui un preu equi­va­lent al grau, tot i que no hi ha cap porta tan­cada, “aquest és només un exem­ple de les coses que es podrien fer”. Ampliar el mateix sis­tema de beques que hi ha per als graus als cur­sos de màsters podria ser també una altra opció. En tot cas, per al coor­di­na­dor del Ceu­cat, el Con­sell de l'Estu­di­an­tat de les Uni­ver­si­tats Cata­la­nes, Lluís For­ca­dell, perquè això tin­gui sen­tit cal revi­sar-ne els requi­sits. “No té sen­tit que amb totes les eines informàtiques que tenim avui dia es faci ser­vir la renda de fa dos anys per ator­gar una beca; en aquest temps i sobre­tot en un con­text de crisi, la situ­ació de les famílies pot haver can­viat moltíssim.”

Sigui quina sigui la via que es pren­gui per garan­tir aquest “efecte neu­tre” l'objec­tiu final és incen­ti­var els estu­di­ants de grau que no tenen l'obli­gació de com­ple­men­tar els títols amb màsters pro­fes­si­o­na­lit­za­dors a seguir estu­di­ant. I no només perquè com a país interessa sinó perquè també és la manera d'evi­tar que un model on con­vi­uen els graus de 4 i de 3 anys no acabi afec­tant els ingres­sos de les uni­ver­si­tats. Quan el minis­tre José Igna­cio Wert defen­sava les vir­tuts del decret apun­tava que les famílies es podrien arri­bar a estal­viar 150 mili­ons d'euros. És un càlcul matus­ser perquè bàsica­ment el que feia el minis­tre era cal­cu­lar que tots els graus pas­sa­ran a tres anys –excepte els que tenen dura­des regu­la­des per Europa com per exem­ple medi­cina- i que la majo­ria dels alum­nes no arri­ba­ran als màsters. I és evi­dent que això no serà així. Però en tot cas, sigui la xifra que sigui, el que dei­xin de pagar les famílies ho dei­xen d'ingres­sar les uni­ver­si­tats, i si no hi ha intenció a curt ter­mini d'incre­men­tar les trans­ferències, es podria aca­bar donant un per­ju­dici sobre el ja per si malmès finançament del sis­tema uni­ver­si­tari.

No és poc el que està en joc. “La uni­ver­si­tat ha estat tra­di­ci­o­nal­ment un ascen­sor social, però ja dar­re­ra­ment estem veient que s'està per­dent aquesta funció, ara és més difícil veure l'hete­ro­geneïtat de clas­ses soci­als entre els estu­di­ants que s'hi veia fa uns anys”, apunta el rec­tor de la UPC i pre­si­dent de l'ACUP, Enric Fos­sas. Però el debat va molt més enllà del que pugui gene­rar l'apli­cació del decret. Quina és l'apor­tació que han de fer els alum­nes al cost real de les matrícules? Quin és el model d'estat del benes­tar que es vol?

Aquest és el debat que ja han fet a la majo­ria dels països euro­peus, amb resul­tats, cer­ta­ment, molt dife­rents. En un extrem, països com Ale­ma­nya, on els estu­di­ants no paguen res però on, recorda Cas­tellà, “hi ha un sis­tema molt avançat de copa­ga­ment a la sani­tat pública”, o models com el del Regne Unit, on els preus de les matrícules són ele­vats i on es faci­li­ten préstecs als estu­di­ants que no poden pagar. A Cata­lu­nya i a Espa­nya encara s'ha de fer el debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.