Borsa

Confiança en l'acord grec

La solució a la crisi grega no arriba però les borses contenen els nervis, tot confiant que l'acord arribarà. L'Íbex-35 rebota un 1,30% setmanal i toca màxims anuals.

El mercat castiga
CaixaBank per l'opa llançada sobre el portuguès BPI i les seves accions esdevenen
les més baixistes
de la setmana

Res no ha canviat en la darrera setmana. L'acord amb Grècia es resisteix i amb el nein d'Alemanya sembla que arribar a una ràpida solució és difícil, tot i que els grecs han acceptat algunes propostes que inicialment ni contemplaven. Però els alemanys no veuen l'aigua clara i creuen que Grècia vol saltar-se els compromisos tot i rebre el diner dels seus socis. En aquest estira i arronsa la reacció més normal de les borses hauria estat esperar fins que el panorama s'aclareixi i les incerteses al voltant de la tensió amb Grècia disminueixin. Però no ha estat així.

Els inversors no perden l'esperança i es mostren confiats que la tensió amb Grècia acabarà per solucionar-se. Si més no, això és el que sembla vist el comportament de la pràctica totalitat d'índexs borsaris durant les darreres jornades. Els nervis al voltant del que pugui passar en cas de no produir-se un acord entre els polítics grecs i els europeus han quedat aparcats. Els mercats, o no contemplen la sortida de Grècia de l'euro -en confiar que l'acord arribarà- o creuen que les seves conseqüències en cas de trencar-se la unió no seran per tant.

La majoria d'índexs europeus han anat avançant posicions durant la setmana de forma continuada però sense registrar grans alces. Alguns d'ells, com l'EuroStoxx, ha tocat nivells màxims dels darrers set anys, mentre que l'Íbex-35 s'ha quedat a les portes dels 11.000 punts, nivell que no veia des del mes de setembre del 2014, en tancar dijous en els 10.910,40 punts.

Els experts creuen que darrerament ha augmentat l'apetit dels inversors cap a la renda variable europea, on veuen que hi ha el major potencial de revaloració en aquest exercici.

Tot i que la cautela també ha estat molt present en les darreres jornades -sobretot després que divendres es difongués la notícia que el Banc Central Europeu (BCE) prepara plans alternatius per minimitzar els riscs d'una hipotètica sortida de Grècia de l'euro-, les alces han acabat per imposar-se en el balanç setmanal.

En màxims anuals.

L'Íbex-35 s'ha acomiadat dels inversors en els 10.879,3 punts, nivell que no es veia des de principis de desembre i que suposa un increment de l'1,3% en cinc sessions, sumant així la tercera setmana consecutiva amb guanys. Amb aquesta revaloració, l'índex suma un alça del 5,83% en el 2015. Entre els valors que millor comportament han tingut en la darrera setmana torna a situar-se Abengoa. Els seus títols s'han enlairat més d'un 12% en cinc jornades i esdevenen el valor més alcista del selectiu en el 2015, amb un repunt superior al 60% en menys de dos mesos. La constructora OHL repeteix entre els tres valors més alcistes per segona setmana consecutiva després de disparar-se gairebé un 7%. Gamesa, per la seva part, ha rebotat més d'un 4% en cinc sessions després d'aconseguir un parell de contractes a Brasil i se situa com el segon valor més alcista de l'Íbex-35 d'ençà que començà l'exercici, amb un guany superior al 30%.

En la part dels valors més baixistes destaca una entitat bancària, malgrat que la setmana que acomiadem no ha estat gens baixista per al conjunt del sector (Banc Sabadell, Bankinter i BBVA s'han situat entre els deu valors més alcistes). Però l'oferta pública d'adquisició (opa) d'accions que ha llançat CaixaBank sobre el portuguès BPI no ha caigut gens bé en el parquet. Els títols de l'entitat que presideix Isidre Fainé han tancat la setmana amb un retrocés pròxim al 5%.

Un altre valor que els inversors s'han tret de la cartera en les darreres sessions ha estat Gas Natural. Els resultats de la gasista no han agradat al mercat tot i haver guanyar un 1,2% més que al 2013 i els seus títols han reculat més d'un 2%. Abertis tampoc no s'ha pogut treure de sobre el vermell i ha tancat divendres amb un descens que voreja el 3%.

Les negociacions al voltant de la crisi grega tornaran a copsar l'atenció dels inversors en les pròximes jornades un cop s'ha sabut que serà necessària una nova cimera per intentar tancar un acord que es resisteix. No obstant això, les mesures d'estímul econòmic que ha posat en marxa el Banc Central Europeu (BCE), juntament amb la depreciació de l'euro i l'abaratiment del petroli, estan alimentant les ganes d'assumir més riscs.

Els mercats borsaris confien que aquests tres factors afavoriran la recuperació de l'economia europea i això, de moment, ha calmat els nervis per l'alentiment en les negociacions amb els grecs. Caldrà veure quant dura aquest estira i arronsa i el resultat que es deriva de les reunions per veure la dimensió de la crisis i la direcció que acaben prenent les borses en el curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.