Eines

La crisi fa néixer un consumidor més crític

Cada cop més persones incorporen criteris de responsabilitat de les marques a l'hora d'adquirir un producte o un servei, un factor que de vegades passa a davant del preu

L'alimentació,
el tèxtil o els bancs són alguns dels sectors més sensibles

La consciència crítica dels ciu­ta­dans va aug­men­tant i tenint més pes a l'hora d'incli­nar-se per un o altre pro­ducte quan fan una com­pra o per una o altra empresa quan con­trac­ten un ser­vei. Així es desprèn de l'informe sobre El ciu­tadà i l'RSE (res­pon­sa­bi­li­tat social empre­sa­rial), que ha ela­bo­rat la Fun­dació Adecco. Aquest estudi con­clou que els con­su­mi­dors i usu­a­ris tenen cada cop més en compte els cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat i ètica de l'empresa a qui com­pren el pro­ducte o con­trac­ten el ser­vei.

“Efec­ti­va­ment, la crisi ha pro­mo­gut el paper d'un ciu­tadà crític i selec­tiu, que valora cada cop més els intan­gi­bles rela­ci­o­nats amb la res­pon­sa­bi­li­tat social a l'hora de con­su­mir”, afirma el coor­di­na­dor de la Fun­dació Adecco a Cata­lu­nya, Fran­cisco Javier Pérez. “Encara avui el fac­tor econòmic gua­nya la pugna, però és evi­dent que aquest és un ele­ment que s'està debi­li­tant i ho hem anat notant any rere any”, afe­geix. Pérez creu que, arran de la crisi, les eco­no­mies domèsti­ques es pen­sen més on des­ti­nar els ingres­sos “que tant costa acon­se­guir”. “En les nos­tres deci­si­ons influirà el preu, però no sem­pre serà el fac­tor deter­mi­nant, sinó que en molts casos valo­ra­rem altres con­di­ci­o­nants com ara la con­fiança que ens ins­piri la marca”, diu.

L'informe, ela­bo­rat a par­tir d'una enquesta a 1.000 ciu­ta­dans, con­clou que el 49% dels cata­lans es mos­tren selec­tius a l'hora de con­su­mir i incor­po­ren cri­te­ris de res­pon­sa­bi­li­tat quan han d'adqui­rir pro­duc­tes o ser­veis. A més, un 14% afir­men que mai han tin­gut en compte aquesta vari­a­ble en el con­sum, però pre­ve­uen començar a fer-ho en un futur pro­per.

Qüestió d'edat.

La pro­fes­sora i inves­ti­ga­dora d'EADA Bus­si­ness School Eli­sa­beth Gar­riga cita diver­sos estu­dis més que s'han ela­bo­rat res­pecte a això i que indi­quen que al vol­tant del 20% dels con­su­mi­dors estan dis­po­sats a pagar més a canvi que la marca del pro­ducte o ser­vei incor­pori cri­te­ris de res­pon­sa­bi­li­tat. Aquests estu­dis apun­ten que l'edat dels con­su­mi­dors té a veure amb el fet que el con­sum sigui més o menys res­pon­sa­ble.

Segons Gar­riga, són els joves els més sen­si­bi­lit­zats amb aquests temes i els que acos­tu­men a fer una tria en funció de la res­pon­sa­bi­li­tat social de la marca.

La pro­fes­sora asse­gura que les empre­ses que estan més sota la lupa dels con­su­mi­dors són aque­lles que tenen part de la cadena de pro­ducció a països sub­desen­vo­lu­pats i emer­gents, per exem­ple les grans cade­nes de moda, i també les que por­ten a terme acti­vi­tats que tenen algun impacte medi­am­bi­en­tal, com les indústries extrac­ti­ves. A aquests dos sec­tors que tra­di­ci­o­nal­ment han estat molt sen­si­bles, s'ha afe­git en els dar­rers anys, segons diu, la indústria finan­cera. En aquest cas, segons diu, està molt rela­ci­o­nat amb el com­por­ta­ment que han tin­gut les enti­tats durant els anys de crisi.

Més enllà de sec­tors con­crets, Gar­riga asse­gura que també hi ha pràcti­ques més trans­ver­sals que els con­su­mi­dors han posat sota la lupa i posa com a exem­ple l'evasió d'impos­tos.

Per la seva banda, el coor­di­na­dor d'Adecco a Cata­lu­nya posa de mani­fest que tots els sec­tors han notat aquest aug­ment de la consciència dels con­su­mi­dors, però que el tèxtil o l'ali­men­tació i les begu­des en són espe­ci­al­ment sen­si­bles. També parla dels ser­veis i el turisme, i recorda, per exem­ple, que avui dia és molt habi­tual que els ciu­ta­dans s'infor­min en fòrums i xar­xes soci­als sobre l'opinió d'altres con­su­mi­dors abans de reser­var un hotel o casa rural. “No només valo­rem el preu, sinó també el tracte rebut, l'atenció, l'hos­pi­ta­li­tat... aspec­tes que són RSE encara que no en siguem cons­ci­ents”, comenta.

Segons l'enquesta ela­bo­rada per la Fun­dació Adecco, els aspec­tes més valo­rats pels con­su­mi­dors són l'ètica, la trans­parència i la no dis­cri­mi­nació dels tre­ba­lla­dors per raons de sexe, edat o dis­ca­pa­ci­tat. Pérez des­taca que l'opinió dels matei­xos tre­ba­lla­dors de l'empresa és “fona­men­tal”, ja que actuen, diu, com a “ambai­xa­dors de la marca”. No obs­tant això, deixa clar que també cal tenir en compte -segu­ra­ment, cada cop més- inter­net, on els con­su­mi­dors solen acu­dir per infor­mar-se. “Els con­su­mi­dors valo­ren el que diguin d'elles matei­xes les orga­nit­za­ci­ons a través de la seva web i les xar­xes soci­als, així com l'opinió de ter­cers que es vegin afec­tats per la seva acti­vi­tat.”

Menys pres­su­post.

La crisi no només ha influït en el com­por­ta­ment dels con­su­mi­dors res­pecte a l'RSE, sinó també en el de les empre­ses. Segons la pro­fes­sora d'EADA Bus­si­ness School, aques­tes, majo­ritària­ment, han reduït el pres­su­post que des­ti­nen a aquesta qüestió. Això no vol dir, però, que facin menys acci­ons. “Pot­ser no han gas­tat tant i han fet coses més peti­tes, però han man­tin­gut el nom­bre d'acci­ons o, fins i tot, l'han aug­men­tat.” Segons Gar­riga, la res­pon­sa­bi­li­tat social uti­lit­zada com a màrque­ting ha ten­dit a des­a­parèixer, però, en canvi, les empre­ses s'han cen­trat més en acci­ons des­ti­na­des a col·lec­tius en risc d'exclusió social.

Segu­ra­ment tot això ha fet que, com explica Gar­riga, en els dar­rers anys, també hagi aug­men­tat l'interès de les empre­ses per mesu­rar el retorn de les seves acci­ons de res­pon­sa­bi­li­tat. Hi ha ins­tru­ments per ava­luar tant el retorn econòmic per a la pròpia com­pa­nyia com el retorn social i com impacta a la soci­e­tat.

Un nou fòrum d'empresaris responsables

Es va presentar a EADA fa un any i ara la iniciativa està a punt d'entrar en funcionament. Es tracta del Cercle de Negocis Ètics, una nova plataforma que han impulsat empreses com ara Factor Energia, Numintec o Alquimia. Aquesta associació vol esdevenir un punt de trobada per a empreses i autònoms compromesos amb una gestió ètica integral de les companyies, segons el seu secretari, el comunicador i escriptor David Escamilla. “L'ètica és rendible”, assegura Escamilla, que defensa que les empreses que incorporen aquests criteris generen confiança i, amb això, un “cercle virtuós” al seu voltant, que els porta a aconseguir tenir més i millors proveïdors i més i millors clients. I, per a això, continua Escamilla, és imprescindible que tant la direcció com els propietaris de la companyia creguin en la importància de la responsabilitat social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.