Borsa

Moment d'esperar i veure

Els inversors esperen l'aparició de nous al·licients per retornar a les compres un cop el BCE ha posat en marxa el seu programa. L'Íbex 35 retalla un 0,52% setmanal.

L'oferta del Sabadell
pel TSB britànic penalitza l'acció,
que lidera el rànquing dels valors més baixistes de la setmana

L'accelerada del conjunt de borses en el començament de l'exercici està fent que els inversors extremin la prudència mentre esperen nous al·licients per apostar pels actius de risc. El programa de compra de deute públic del Banc Central Europeu (BCE) ha compensat la feblesa mostrada per Wall Street els últims dies, que tem una pujada de tipus que ensorri la recuperació de la seva economia. Però mentre que la plaça nord-americana dubta i els seus índexs abandonen els màxims que havien tocat, a Europa la depreciació de l'euro compensa les incerteses per la tensió amb Grècia o la política monetària als EUA. En aquest context de més optimisme al voltant de l'economia europea, la pràctica totalitat d'índexs europeus s'han mogut amb cautela i han tancat la setmana amb mínimes variacions, correccions lleus que no han agafat ningú de sorpresa i que han estat aprofitades per entrar en alguns valors a preus més atractius, en espera que els parquets tornin a trobar la senda alcista que els havia dut a nivells màxims en setmanes prèvies.

No obstant això, l'Íbex 35 es manté aliè a l'alegria que s'ha estès per altres places europees i d'ençà que va començar l'any continua sent un dels índexs més endarrerits d'Europa. Mentre que el Dax alemany suma una alça en l'exercici d'un 20% el guany anual de l'Íbex 35 no arriba ni a un 8%. La crisi al Brasil, un dels mercats en què tenen interessos moltes de les grans multinacionals del selectiu, està llastrant l'evolució de l'Íbex 35 en les últimes sessions. De fet, el principal índex de la borsa espanyola ha tancat la setmana en els 11.033,8 punts, nivell que suposa un descens del 0,52% en cinc jornades. El balanç provisional del març dóna una minusvàlua de l'1,29% després d'encadenar dues setmanes consecutives en números vermells, mentre que el guany de l'índex el 2015 se situa en un 7,34%.

International Airlines Group (IAG) s'ha recuperat de l'ensopegada de la setmana anterior, i en les últimes jornades ha anat a la recerca de nous màxims històrics. L'acció ha quedat a les portes dels nivells rècord i ha esdevingut un dels valors més alcistes de l'Íbex 35, en sumar més d'un 5% en cinc sessions i pujant per sobre del 30% el guany el 2015. El grup Mediaset també ha vorejat màxims històrics en les últimes sessions, i divendres va acabar amb una apreciació superior al 4%, juntament amb Grífols. L'empresa d'hemoderivats de la sang ha anunciat més inversions per ampliar la seva capacitat productiva i el mercat ha valorat positivament la notícia.

El Sabadell s'ennuega.

L'acció del Sabadell s'ha menjat d'una tacada prop de la meitat de la revaloració que acumulava el valor d'ençà que començà l'exercici. L'oferta de compra del britànic TSB a Lloyds i l'ampliació de capital que haurà de fer l'entitat vallesana per finançar l'adquisició han dut els inversors a desfer posicions en el valor, que només en la sessió de dijous -quan es va fer pública la notícia- va precipitar-se un 6,64%. Aquesta davallada ha convertit les accions del Sabadell en el fanalet vermell de l'Íbex 35 de la setmana, amb un descens superior al 6,5%.

D'altra banda, els inversors han passat per caixa amb Abengoa, que ha reculat més d'un 4% després que la setmana anterior se situés com el segon valor més alcista de l'Íbex 35. Per la seva part, les turbulències al Brasil (colpejat per les negatives previsions de creixement i la devaluació de la seva moneda) estan sacsejant grans empreses amb interessos a la regió. Així, entre els valors més baixistes de la setmana trobem Repsol, Telefónica, Indra i Abertis, que retrocedeixen entre un 4% i un 1% en cinc sessions.

Tipus als EUA.

La setmana que ve hi ha reunió de la Reserva Federal (FED) i la preocupació dels inversors va en augment a mesura que s'apropa aquesta cita. La millora del mercat laboral que va evidenciar la taxa d'atur de fa poc més d'una setmana va dur els mercats a pensar que la FED apujaria més d'hora els tipus d'interès, i despenjaria els seus principals índexs dels nivells màxims que havien assolit darrerament. No obstant això, l'aparició d'altres dades que posen en dubte la fortalesa de l'economia els últims dies ha fet pensar als inversors que, potser, la FED no s'afanyarà a encarir el preu del diner als EUA, i encara més ara que la divisa nord-americana s'està apreciant enfront d'altres monedes

Així doncs, la prudència que ha dominat els parquets durant els últims dies continuarà molt present en les jornades que han de venir fins que apareguin nous al·licients o bé s'esvaeixin incerteses que angoixen els inversors, entre les quals, com ja és habitual, figura la negociació entre Grècia i la Unió Europea (UE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.