Eines

Microcrèdits en molt bona companyia

El programa Genera d'inserció sociolaboral de la Fundació Pinnae ha impulsat una seixantena de projectes, amb microcrèdits per un valor de 800.000 euros

El programa disposa d'un pressupost
total de 5,4 milions, del 2014 al 2016

Emprendre un petit negoci amb la confiança que al darrere hi ha algú que guia els meus passos. Aquesta ha estat la sensació que té qui ha participat en el programa d'inserció sociolaboral Genera de la Fundació Pinnae.

En un any d'implantació, Genera ha fet cristal·litzar una seixantena de petits projectes d'empresa, per un valor de 800.000 euros. El microcrèdit que es concedeix en aquest programa que rep el suport del Fons Europeu d'Inversions (FEI) de la Comissió Europea s'acompanya d'eines com ara la capacitació de l'emprenedor en les qüestions bàsiques de com gestionar un petit negoci i l'acompanyament d'un professional, un voluntari que, a banda de resoldre els dubtes de números que es puguin plantejar en el dia a dia, ofereix un decisiu coixí emocional.

Marcel Abbad, director del programa Genera, explica que en aquesta iniciativa, tan importants com el finançament en forma de microcrèdit, són les altres dues potes, la formació i l'acompanyament: “Si un emprenedor obté els diners, però no té una formació mínima per organitzar el seu negoci, ho tindrà malament per consolidar-lo, i si el guiatge des de la fundació s'abandona en el moment que l'empresa comença a ser operativa, passa el mateix.”

Com afegeix Abbad: “Les microfinances es caracteritzen no només per ser una aportació econòmica modesta, que de mitjana no supera els 16.000 euros, sinó per la seva filosofia, que depèn d'oferir a l'emprenedor tot un embolcall per desenvolupar-se com a persona.” La formació és fonamental per poder transformar habilitats en negoci: “Entre ser cuiner i muntar un restaurant hi ha un abisme, o una bona costurera i muntar una botiga. Cal formar en gestió del micronegoci, perquè sàpiguen manejar l'IVA, l'IAE i altres impostos i tota la paperassa administrativa.”

Els negocis que han pres forma en el programa s'inscriuen en sectors diversos, com ara restauració (30%); cafeteria (20%) petit comerç (26%) i serveis (24%), i hi podem trobar persones que es volen guanyar la vida amb la venda ambulant de pollastres a l'ast, el disseny de roba infantil i la pasta fresca. Si hi incloem els familiars dels emprenedors, el programa Genera afecta unes 220 persones. El marc territorial de la seva implantació es reparteix al 50% entre l'Alt i el Baix Penedès, l'Anoia i el Garraf i el sud de la conurbació de Barcelona. Els promotors dels microprojectes empresarials arriben a Genera sota la prescripció d'entitats del tercer sector, com ara ONG i fundacions, i les administracions (ajuntaments, mancomunitats, consells comarcals).

Si provem de dibuixar un perfil, hi trobem fonamentalment dones, d'edats compreses entre els 40 i els 45 anys, sense ingressos fixos i amb fills al seu càrrec. Són persones que procedeixen de l'atur de llarga durada i que voregen, en un 80%, el risc d'exclusió, “persones que, si ara no se'ls ofereix una oportunitat, es podrien quedar fora del sistema”. Així doncs, com afirma Abbad, “han d'anar guiats per algú que s'escolti l'emprenedor més que dir-li el que cal fer.”

Escoltar ha estat una de les tasques principals que ha dut a terme la voluntària Elena Trilla, una professional del coaching, experta en programació neurolingüística (PNL). Ella ha exercit d'àngel de la guarda de la Mari i el seu fill Jonathan, que han muntat una hamburgueseria, El Racó del Taboo, a les Roquetes del Garraf. Per a ells, ja és important “saber que hi ha algú allà, per ajudar-los a resoldre problemes del dia a dia”. Com afegeix: “La seva feina no és només saber fer hamburgueses, sinó controlar bé despeses i ingressos.” La seva funció de suport guanya importància en un cas com aquest, de negoci familiar en què molt sovint cadascú vol fer la seva, i és necessari un tercer que exerceixi una certa autoritat moral per organitzar la feina. Elena Trilla té molta cura en el fet que la seva presència no sigui interpretada com una intromissió: “Més que donar consells sobre què han de fer i com, quan m'exposen un problema els faig preguntes obertes, per tal que ells mateixos arribin a la solució.” Trilla fa servir tècniques de la PNL, com ara la relaxació, perquè des de l'inconscient aquests emprenedors puguin arribar a triar noves opcions per al seu negoci o saber trobar nous recursos. “És important que ells estiguin ben convençuts del que estan fent, és molt important que hi hagi una gestió emocional perquè els emprenedors tinguin molta confiança.”

El programa Genera disposa d'un pressupost total de 5,4 milions d'euros per als exercicis 2014, 2015 i 2016, aportats per la Fundació Pinnae, que té un acord de garantia signat amb el FEI, que s'ha compromès a assumir, si s'escau, part de les pèrdues que es puguin esdevenir en projectes per a 400 emprenedors fins a l'any 2020, a través del programa Progress Microfinance, una iniciativa del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i la Comissió Europea dotada amb 203 milions d'euros.

Quan es podria considerar que un projecte d'emprenedoria d'aquesta mena ha reeixit? Marcel Abbad té clar que la prova del nou “és quan aquestes microempreses ja són capaces d'anar a un banc i que li obrin crèdit. Llavors és quan es pot dir que el negoci s'ha consolidat”.

Hereva de Caixa Penedès

La Fundació Pinnae, amb seu a Vilafranca del Penedès, va néixer el 2013, com a continuació de l'Obra Social de Caixa Penedès. La nova fundació ha volgut donar a la seva tasca un caràcter marcadament social, i ha assumit com a missió primordial l'atenció dels segments socials més vulnerables, on es registren taxes més altes d'atur. En el cas del programa d'inserció sociolaboral Genera, és l'única fundació no financera d'Espanya que ha rebut suport del FEI. Així, a banda del programa Genera, també desenvolupa el programa Cohesió Social, d'atenció als més necessitats. Un actiu dins aquest segment el constitueix la Residència Inglada Via, per atendre la gent gran. Tot i l'orientació clarament social que vol donar a la seva activitat, Pinnae també disposa d'un programa de promoció cultural, que disposa dels diversos espais del Fòrum Berger Balaguer (aula de cultura, auditori, Museu Berger Balaguer).
El seu president és Martí
Solé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.